A legjobb megoldások mindig véletlenül jönnek! J
Meséltem róla, hogy a hétvégén sügér került a tányéromra:
A sügérfilé javát félretettem a vacsorához. Ebéd után elmentem
biciklizni a Kisfiammal, mire hazaértem kikristályosodott, hogy mit készítek
belőle. Tudtam, hogy citrom, vaj, bazsalikom és medvehagyma mindenképpen lesz
benne. Persze a sügér filén kívül. J
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a krumplipürét már az
ebéddel összhangban elkészítettem. Ha már a sügér falatokhoz begyújtottam a
sütőt, bedobtam pár fóliába csomagolt krumplit a sütő aljába, hogy majd
kitalálom, hogy püré vagy valami más lesz-e belőle.
Fel akartam dolgozni a már hűtőben lapuló medvehagymát, így
mindet durvára összevágtam. Amit a medvehagymás joghurtszószhoz nem használtam
fel, úgy gondoltam, hogy puha vajjal és egy kis Maldon sóval összekeverem és fűszervajat
készítek belőle.
Kiváló ötlet volt, hogy a teljes pompájában tündöklő
bazsalikomtöveimről kaszáltam néhány ág bazsalikomot is, és az összevágott leveleit is a
fűszervajhoz adtam.
Mondhatom, hogy telitalálat lett, úgy tűnik, mindig a
hirtelen elhatározások a legjobbak! J
Ettől kezdve már tudtam, hogy a héjában sült krumplinak
lehúzom a héját, összetöröm, kevés langyos tejjel és néhány szelet medvehagymás
– bazsalikomos fűszervajjal keverem majd el. Így is tettem. J
A köret többi része a hallal együtt készült.
Hozzávalók 1 adaghoz:
20 dkg-os sügér szelet a javából
Maldon sóvirág
frissen őrölt bors
2-3 dkg vaj
1 kisebb citrom – 3-4 szelet karikában, a többiből
kifacsarjuk sütés közben a levét
2-3 koktélparadicsom
8-10 szem kapribogyó virág
Az eljárás lényege az, hogy a közepesen felhevített vajba
helyezzük a fűszerezett sügér szeletet és meglocsoljuk a citrom levének felével. Ezt a
20 dkg-os filét én egyik oldalán 2 perig sütöttem, majd megfordítottam. Ekkor
meglocsoltam a maradék citromlével és hozzáadtam a koktélparadicsomot, a citrom
karikákat és a kapribogyót. Sütés közben egyszer, kétszer megrázogattam a
serpenyőt.
2 perc múlva lehúztam a serpenyőt a tűzről és a medvehagymás
– bazsalikomos krumplipüré mellé elrendeztem a serpenyőben sült finomságokat,
majd meglocsoltam a szaftjával.
A medvehagymás – bazsalikomos krumplipürében elképesztően
zseniális íz harmónia uralkodik, bevallom, nem is gondoltam volna. A
medvehagymás – bazsalikomos fűszervajat külön is be fogom mutatni, mert az óta
számtalan más ételhez is felhasználtam és mindenhol fantasztikusan működött.
Felséges sügér ebédben volt részem, egészen biztosan nem
most készült utoljára!
Ja, és biciklizésből hazaérve, úgy 10 perc alatt elkészült …
J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése