Oldalak

2014. július 15., kedd

Ropogós fajita grill csirkecombok francia krumplipürével





Gyermekeim legújabb kedvence. Nem csodálom, hiszen a csirkecomb bőre ropogós, a húsa ízletes és szaftos, igazi könnyű, nyári étel. Nekem pedig nem nagy megerőltetés elkészíteni. J

Hozzávalók 3 adaghoz:

5-6 kicsontozott, bőrös, tanyasi felső csirkecomb filé

A páchoz:

2 evőkanál olaj
1 evőkanál citrom vagy lime lé
1 teáskanál Himalája só

A tálaláshoz:


A páchoz elkeverem a hozzávalókat, 10-15 percig hagyom összeérni, majd szilikon ecsettel beecsetelem vele a csirkecomb filéket.  1-2 órán át pácolom, lehet egy éjszakán át is, de 24 óránál ne tovább. Tanyasi csirke esetében érdemes a hosszabb - 24 órás - pácolást alkalmazni!

Közben elkészítem a krumplipürét.

Kontaktgrillen 8-10 percig sütöm a combokat a legmagasabb hőfokon, így a bőre teljesen ropogós, a húsa pedig egészen szaftos marad. A pecsenyelevet felfogom és hús és püré mellé kínálom.



Amilyen egyszerű, olyan nagyon finom! J




2014. július 14., hétfő

Francia omlett baconnel, spárgával, ementálival




Nyáron (tavasszal) bármelyik étkezésre megállja a helyét. Íz és színorgia a súlyos kalóriák helyett.  Igazából semmi extra. Csak jól néz ki, és állati finom! J

 Hozzávalók 1 adaghoz:

3 szelet bacon
5 szál zöld spárga
3 dkg francia ementáli reszelve
3 tanyasi tojás
1 evőkanál habtejszín
2 dkg vaj
frissen őrölt Himalája só és zöld bors

A vajon ropogósra sütöttem a bacont, majd kicsit átpirítottam benne a zsenge zöld spárgát. Mindkettőt félretettem. A tojást elhabartam a tejszínnel és egy kis sóval.

Omlettet készítettem, majd mielőtt egészen megszilárdult volna először a sajttal szórtam meg, majd ráfektettem a bacont és spárgát és félig feltekertem.





Frissen őrölt zöld borssal fűszereztem és feltálaltam.

Ennyi! J




Cigánypecsenye ropogós hagymakarikákkal, joghurtszósszal






Csak könnyedén!
Elborzadva figyelem, hogy nyáridőben is frissen sült kenyér és süteménydömping van a legnagyobb közösségi megosztó portálon. Nos, nálunk nyáridőben szénhidrátszegény időszak van, ez már igazából nem is a tavaszi diéta utószele, egyszerűen meleg van, illetve már átállt a szervezetünk a nyári hús-zöldség üzemmódra. A családból senki nem igényli manapság se a kenyeret, se a süteményeket, de még a krumplit is elhagyjuk a köretből egyszer-egyszer.
Ahogyan most is.
Érdemes kipróbálni a zsír és szénhidrátszegény tepsis hagymakarikát, mely nagyszerű kísérője volt ennek a cigánypecsenyének. Ropogós, ízletes, könnyed:


A fokhagymás joghurtszósz nálunk szinte már „családtag” olyan gyakran jelen van az ebédlőasztalunk kínálatában. Minden fűszeres húsféle legegyszerűbb és legízletesebb kísérője, ha valaki fel akarja még dobni egy kicsit és szereti a koriandert, akkor tegyen bele és készen is van a fűszeres indiai konyha egyik hűsítő szósza a raita.

2 dl görög joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál mogyoróolaj vagy olívaolaj (elhagyható)
frissen őrölt Himalája só

Cigánypecsenye:

4 ujjnyi vastag szelet sertéstarja

A páchoz:
1 teáskanál fűszerpaprika
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 ½ teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors

2 evőkanál liszt a forgatáshoz
2 evőkanál mangalica vagy libazsír a sütéshez

A pácot alaposan összekevertem, majd 20 perc múlva megkentem vele vékonyan az enyhén klopfolt tarja szeleteket. 1 óra múlva lisztbe forgattam őket és forró zsíron oldalanként 2-2 percig kérget sütöttem rá. Cserépbe szedtem, meglocsoltam a sütő zsírjával.

200 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 15 percig sütöttem. 




Ropogós hagymakarikákkal és a joghurtszósszal tálaltam.

Korábbi cigánypecsenye receptjeimet itt összegeztem:


Cigánypecsenye cserépben, házi káposztasalátával




2014. július 9., szerda

Pretzel bagel borjúburger – és még 22 hamburger recept





Tévedés, hogy a hamburger csak az amerikai gyorséttermek étlapját „vezeti”. Mára már a fine dining és bisztró éttermek étlapján is szinte kivétel nélkül megtalálható. 
Természetesen jobban járunk, ha az utóbb felsorolt éttermekben rendelünk hamburgert, de a legjobb minőségben, akár otthon is könnyedén összeállíthatunk egy ízletes, mutatós és egészséges hamburgert.

Jó példa vagyok magam erre, hiszen számtalanféle hamburgert mutattam már be:


10 + 2 legjobb házi hamburger és szendvics – hamburgerzsömle, és szendvicskenyér receptekkel


Nem is olyan régen rendeztem csokorba az utóbb készült hamburgereket, máris itt egy újabb! J
Most Pretzel zsemlében és borjúhúsból készítettem.

Többféle Pretzel péksüteményt mutattam már be, valójában bármelyik, alakjában hozzáillő zsemlében tálalhatjuk a borjúburgert:

Pretzel zsemlék – hamburgerhez, szendvicshez, reggelire


Pretzel péksütemények – perec, zsemle, stangli, csavar



Sokmagos Pretzel bagel és zsemlék



A húspogácsa összeállítása egyszerű. Mindig jobb, ha magunk daráljuk a hamburgerhúst, vagy a kiválasztott húsdarabot a hentes a jelenlétünkben darálja.
Jobb, ha 15% faggyút is tartalmaz a húsmassza, de nagyon finom, de kicsit szárazabb húspogácsát készíthetünk színhúsból, ami lehet bélszín, hátszín, vagy borjúcomb, mint ez esetben.
A húspogácsa mérete is ízlésfüggő. A férjem kisebb, a gyerekek és én nagyobb húspogácsával kedveljük. J

Hozzávalók 4 adaghoz:

40-60 dkg borjúcomb, attól függően, hogy 10 vagy 15 dkg-os húspogácsákat szeretnénk
2 finomra vágott mogyoróhagyma és 1 finomra vágott fokhagyma 1 evőkanál vajon megdinsztelve
1-1   ½ teáskanál Himalája só
10 tekerés frissen őrölt színes bors
1 evőkanál dijoni mustár

A húsmasszát összeállítottam és kerek formában tömörítettem. Fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe 2 órára. Ez azért szükséges, hogy összeálljon a húspogácsa.
Sütés előtt fél órával kivettem a hűtőből, olajjal megkentem minden oldalán és oldalanként 3-4 perc alatt kontaktgrillen meggrilleztem. Természetesen kerti grillen még finomabb, mert füstös is lesz! J






Előre elkészítettem a mézes-mustáros szószt, nálunk ez a házi készítésű füstös BBQszószt is megelőzi, de ez már ízlés kérdése. Mindkét szószra rendelkezésre áll nálam recept (a kiemelésre kattintva).


Összeállítás:

A bageleket kettévágtam és még a hús sütése előtt a grillen megpirítottam.
Megkentem az alapot mézes-mustáros szósszal és lefektettem a saláta leveleket.
Erre következtek a paradicsom és lilahagyma szeletek, majd a grillezett húspogácsa.
Erre ír vörös cheddar sajt és ropogós bacon szeletek következtek. 



A végeredmény önmagáért beszél! Tanácsom: vagy csak olyan helyen fogyasszunk hamburgert, ahol mindent helyben készítenek, vagy készítsük el magunk, otthon. Érezni fogjuk a különbséget! J



2014. július 8., kedd

Rakott csirkemell steak variációk cserépben – füstölt juhtúróval töltött gombával




Olyan színes, olyan ízletes, igazi íz és szín kavalkád, mégis hihetetlenül egyszerű elkészíteni. Nem csoda, hogy gyakran készítem, igaz egyszer így, egyszer úgy.
Most gomba is került a feltétek közé, illetve a saját köretem, mivel kerülöm a szénhidrátot juhtúróval töltött és baconbe csomagolt gombafejek voltak.

Hozzávalók 2 adag gombás változathoz:

2 fél csirkemell „egyenletesre” igazítva
4 csiperke vékonyra szeletelve
6-8 egészen vékony szelet lilahagyma
2-3 vékony karika piros és zöld húsú paprika
2 vékony szelet bacon
15 dkg vegyes sajt: vörös cheddar, holland gouda és füstölt sajt
1 teáskanál fokhagyma chips, frissen őrölt Maldon só és színes bors a fűszerezéshez

Hozzávalók 2 adag „lecsós” változathoz:

2 fél csirkemell „egyenletesre” igazítva
4 félbevágott koktélparadicsom
6-8 egészen vékony szelet lilahagyma
2-3 vékony karika világos és zöld húsú paprika
2 vékony szelet bacon
15 dkg vegyes sajt: vörös cheddar, holland gouda és füstölt sajt
1 teáskanál fokhagyma chips, frissen őrölt Maldon só és színes bors a fűszerezéshez

1 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál vaj a sütéshez.



A töltött gombához:

6 közepes fej csiperke
12 dkg füstölt juhtúró
3 dkg puha vaj
3 evőkanál finomra vágott lilahagyma
6 vékony szelet bacon
frissen őrölt Maldon só és színes bors

Először összeállítottam a gomba töltelékét, most semmit nem dinszteltem, a gomba szárát is összevágtam és az is ment a töltelékbe.

A gombakalapokat sóztam és borsoztam, megtöltöttem őket és baconbe csomagoltam.



A csirkemell steakekre vastagaljú serpenyőben kérget sütöttem közepesen magas hőmérsékleten oldalanként úgy 2-2 perc alatt. A serpenyőben fűszereztem őket.
Cseréptálba szedtem a csirkemelleket, nyakon öntöttem a sütő zsiradékkal és megraktam őket. 
Hagyma, paprika gomba/koktél paradicsom sorrendben, majd betakartam baconnel. Erre következett a kicsit tömörített, durvára reszelt sajt.
Végül a rakott csirkemellek közé rendeztem a töltött gombákat.







200 C fokra előmelegítettem a sütőt és grill-forró levegő programon addig sütöttem, amíg a csirkemelleken a sajt barnulni kezdett, a gombán pedig közepesen átsült a bacon. A cserépből tálaltam.


Nem tagadom, jó kis ebéd is volt! J