Az igen jól sikerült vajas-füstölt sajtos pogácsa
alaptésztáját használtam fel a tepertős pogácsához is, amit nem régen mutattam
be:
Tepertőt sütöttem, mi több elválasztottam a bőrét a húsos
szalonnától így tepertő chipset is készítettem:
A pogácsához vegyesen daráltam meg a tepertőt. Nagyon igyekeznem
kellett, hogy maradjonegyáltalán belőle a pogácsához … J
Hozzávalók 2 tepsi pogácsához
(minden legyen szobahőmérsékletű!)
30 dkg finomliszt
15 dkg félkemény füstölt sajt finomra reszelve
10 dkg finomra darált húsos tepertő
3 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 dl tejfel
½ dl tej
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só
10 dkg nagyon hideg vaj a rétegezéshez
a tojásfehérje a kenéshez
tökmag a szóráshoz
A langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt és
hagytam felfutni. A lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a vajat,
tojássárgáját, sajtot, a darált tepertőt, a felfuttatott élesztőt.
Összeállítottam a tésztát, letakarva pihentettem 10 percig, majd alaposan
megdagasztottam. Közepesen kemény tésztát kaptam.
1 órán át langyos helyen kelesztettem, majd kinyújtottam 2
cm magasra és ráreszeltem a hideg vajat.
8 egyforma részre vágtam és egymásra illesztettem úgy, hogy
a 8 lapon ne legyen vaj. Kinyújtottam olyan 3 cm magasra, folpackba csomagoltam
és betettem a hűtőbe. Félóránként kétszer nyújtottam rajta, majd kétfelé vágtam
és egymásra illesztettem a két tésztalapot és azon is nyújtottam. 2 óra múlva
elővettem a hűtőből és 1 cm magasra kinyújtottam.
Kiszúrtam annyi 6 cm-es átmérőjű korongot, amennyit tudtam,
lényeg, hogy páros legyen. A maradékot finoman összegyúrtam, pihentettem, újra
kinyújtottam, kiszaggattam. Minden kiszaggatott korongot megkentem
tojásfehérjével.
Végül a korongokból kettőt egymásra helyeztem. Sütőpapírral bélelt
tepsire rendeztem őket.
Jó 30 percig hagytam kelni tepsin őket és el kezdtem
bemelegíteni a sütőt 190 C fokra.
Végül megszórtam tökmaggal és betoltam a 190 C fokra
előmelegített sütőbe. 16 percig sültek.
Én már forrón meg szoktam kóstolni, de langyosan a legfinomabb.
Ugyanebből a tésztából cheddar sajtos ropogós rudakat is készítettem, ezt
is be fogom mutatni! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése