A napokban kaptam fél kiló első osztályú diót, egyértelmű
volt, hogy kerül a hétvégére tervezett gyökérkenyérbe. Nem ez az első diós gyökérkenyér, amit
készítettem, ez egy kovászos változat:
Diós
gyökérkenyér - pain paillasse természetes kovásszal, dagasztás nélkül
Most a legegyszerűbb gyökérkenyér változatot akartam
elkészíteni, sok dolgom volt, semmi flikflakot nem terveztem be a készítésébe.
Én mondom, a gyökérkenyér olyan zseniális találmány, hogy a legegyszerűbb változat
is felér bármilyen más kenyércsodával. J
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
25 dkg kenyérliszt (BL 80)
25 dkg világos tönkölyliszt (lehet kenyérliszttel helyettesíteni, de a tönkölyliszttől nagyon jó íze lesz)
1 g szárított élesztő
4 dl langyos víz
2 teáskanál só
1 marék durvára vágott dióbél (csak az egyik kenyérbe tettem
dióbelet)
A sót és a szárított élesztőt összekevertem a lisztekkel,
majd a vízzel összeállítottam a tésztát, de nem dagasztottam meg. Lefedve,
műanyag kelesztő tálban pihent 12 órán át szobahőmérsékleten.
Reggel lisztes felületre borítottam, kétfelé vettem, az
egyiket kipaskoltam, hogy megszórjam a dióbéllel és meghajtsam. Mindkettőt megformáztam és teljes kiőrlésű
tönkölyliszttel szórt ruhába helyeztem egy jénai tálban.
Beizzítottam a sütőt 280 C fokra és a fedeles tepsimet is
betettem, hogy felforrósítsam.
1 óráig keltek még a kenyerek. A tepsi alját megszórtam egy
kevés kukoricadarával (nehogy leragadjon a forró tepsire a tészta) és
elhelyeztem benne a kenyereket. 20 percig 280 C fokon, 10 percig 260 C fokra
mérsékelt sütőben sültek.
Rácson hűltek, majd – hasonlóan pofonegyszerű elkészítésű - kacsamájpástétom
mellé kerültek … de erről legközelebb mesélek! J
Hello, klasszul neznek ki, lenne egy kérdésem, nekem csak 250c fokig melegszik a villany sütőm,5-10percel tovább sütöm az elég?
VálaszTörlésÉs meg egy kérdés , milyen Sütőben sütöd, villany vagy gáz esetleg más fajta.
VálaszTörlésKösz i a választ.
Üdv