Oldalak

2011. december 7., szerda

Karácsonyi menüajánlat: fenyőmagos tojásbundában sült pontyrózsák paradicsomos spenótsalátával





Az ételek bemutatásának következő állomásához értem.

Gyakran készítünk bundázott halat karácsonykor. Most szeretnék egy olyan verziót bemutatni, amely kifejezetten irdalt pontyból (halból) készíthető el rendkívül látványosan, egészségesen és nagyon finoman!

Az egyszerű saláta köret mellé egy francia krumplipüré is beillene a sorba, de én mondom, hogy ez a ropogósra sütött fenyőmagos pontyrózsa pusztán saláta körettel is megállja a helyét az ünnepi asztalon.


Már két ételt is bemutattam hortobágyi, irdalt ponty alapanyagból:

Pontyfilé Tokaji Aszús-mentás egresmártással, vajas burgonyával

Haltepertő a javából: irdalt hortobágyi tükrös pontyból snidlinges aiollival és zsenge lilahagymával


Sorozatom bevezetője és az alapanyagról néhány komoly gondolat:

Még több halat! Könyv és témaajánló

Szálkakérdés: Hortobágyi ponty –gépi irdalással, akár konyhakészre


Recept 4 személyre:


Hal: 60 dkg konyhakész, hortobágyi pontyfilé csíkformára vágva

2 egész tojás

1 ek tej

2 ek durvára tört fenyőmag

mogyoróolaj a sütéshez


Az irdalással irányban szeletelt pontyfilé csíkokat sózzuk, majd gondosan (az irdalások között is) bevonjuk a tejjel simára kevert tojással. Megszórjuk durvára tört fenyőmaggal és bő, forró (190 C fokos) mogyoróolajban hirtelen ropogósra sütjük. A bundázott halcsíkokat bőrével felfelé tegyük először az olajba, így szépen kinyílnak az irdalások mentén, mint a rózsa. Amint minden oldalán aranybarnára sültek a haldarabok, papírtörlőre szedjük.


Saláta:

12 datolya paradicsom

4 marék zsenge spenót

1 ek Tokaji Aszú borecet

só, bors


Öntet: Tokaji aszús vinaigrette

1 mk só

2 ek Tokaji Aszú borecet

2 ek extra szűz olívaolaj

3 ek mogyoróolaj


Az ecetben oldjuk fel a sót, majd adjuk hozzá az olajat. Kézi habverővel addig keverjük, míg a mártás kivilágosodik és krémessé válik (emulgeálódik).

A paradicsomokat vágjuk ketté, enyhén sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg borecettel. A zsenge spenótleveleket locsoljuk meg viaigrette-tel és forgassuk át. A paradicsom darabokból készítsünk alapot, erre halmozzuk a spenótleveleket. A ropogós pontyrózsákat helyezzük a saláta mellé és tálaljuk. Citrom vagy lime cikket is kínálhatunk mellé.




2 megjegyzés: