Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 24., csütörtök

Még több halat! Könyv és témaajánló


Már egy ideje készülök arra, hogy jómagam is népszerűsítsem ezt a páratlanul hasznos és színvonalas kiadványt. A „visszatartás” oka az volt, hogy a halfogyasztásra legesélyesebb időszakban foglalkozzam egy rövid sorozat erejéig a témával.
Karácsony környékén ott is terítékre kerülnek halételek, ahol ritkább vendég a hétköznapi ebéd vagy vacsoraasztalon. Tény, sokkal gyakrabban, sokkal többféle, és sokkal több halat kellene fogyasztanunk. Személyes vonatkozásban is tudok erről nyilatkozni, hiszen szűk családi körben, nekem is okoz problémát, hogy a férjem igen elutasító a halételekkel. Egyszerű a magyarázat, hiszen anyósom is az.
Én magam minden félét és minden mennyiségben! A végeredmény, a lányom velem együtt élvezi a halételek minden típusát és elkészítési módját, a kisfiam pedig még szokatás alatt van, de nem adom fel.
Annál is inkább, mert az egyik legegészségesebb alapanyag, ráadásul elkészítése kimeríthetetlen számú és az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb. Tehát ebben a szempontkörben, vitathatatlanul verhetetlen!
Egyes halfajták ára nem olcsó, viszont aki nem engedheti meg magának a magasabb árfekvésben – egyébként rendkívül jó minőségben, frissen kapható külföldi halféléket, az olcsóbb, de nem kevésbé ízletes magyar halfajtákból is válogathat.
A halfélék fogyasztása esetében is vallom, hogy a változatosság gyönyörködtet, de ha heti egy alkalommal sütünk vagy párolunk meg egy-egy szelet hazai pontyot vagy harcsát, akkor már átlagos halfogyasztóvá válunk.
Számtalan nagyszerű kezdeményezésben kerül terítékre a kevésbé ismert halfajták népszerűsítése, így én hadd egészítsem ki a magam posztján – ezen túlmenően - egy hazai halfajta népszerűsítésével.
Néhány részben fogok szólni a hortobágyi pontyról, melyről olyan információknak is utána jártam, amely „szakmai” körökben is kevésbé ismert. Nem egyedi eset, hogy alkalmanként az orrunk előtt heverő, hazai termékről, alapanyagról tudunk keveset.
Nálunk, mióta a világon vagyok, nem telt el karácsony, hogy ne került volna hortobágyi ponty a menübe, úgyhogy úgy vélem, lehetek lelkes szószólója a témának. Néhány egyszerű, de nem annyira hétköznapi fogással is szeretném demonstrálni, hogy a hortobágyi pontyból sem csak halászlé és rántott hal készíthető.
A könyvet, amely túlzás nélkül állítható, hogy a magyar halbiblia, Gabojszától kaptam ajándékba, aki a könyv egyik szerzőjével, Szabó Péterrel egyetemben szenvedélyesen és elhivatottan munkálkodnak azon, hogy az átlagos magyar halfogyasztás és halismeret elérje az átlagoshoz közelítő szintet. Ez esetben, halfogyasztás terén, étkezési kultúránk elérhetné a 180 évvel ezelőtti szintet, amikor is a hazai és tengeri hal fogyasztás a hétköznapi étkezés része volt a polgári étrendben. Szerintem nem veszett fejsze nyele.
Karácsonyra különösen hasznos és értékes ajándéklehetőség a Halak és halételek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails