A napokban több Tex-Mex étel is készült a konyhámban. Az ünnepi időszak főként a hagyományos ételekről szól, így teszem változatossá az étkezésünket, hogy ünnep előtt más műfajban főzőcskézek.
Számtalanszor készítettem már tortilla lepényt, jó néhányat be is mutattam. A kedvenc Tex-Mex nálunk a csirke fajitas, most arra gondoltam, hogy kerüljön valami más sorra.
Pofon egyszerű a tortilla chips elkészítése, szerintem a házi változat nagyságrendekkel finomabb, mint akár a legjobb, zacskós, bolti. Arról nem is beszélve, hogy fillérekből ki lehet hozni. A sütésnél, észnél kell lenni, mert pillanatok alatt kisül a ropogós kukorica snack, ezt leszámítva gyerekjáték.
Szerintem a tésztát sem kell túlbonyolítani, én egy korábbi tortilla lepény változatom tésztáját gyúrtam be hozzá. Két hatalmas tál tortilla chips készült mindössze 30 dkg vegyes lisztből.
Hozzávalók 4 – köret – adaghoz
20 dkg kenyérliszt BL 80 (lehet finomliszt is)
10 dkg kukoricaliszt
1 teáskanál só
Mogyoró vagy napraforgó olaj a sütéshez.
A lisztet átszitáltam a sóval elkevertem. Hozzáadtam a vizet és összeállítottam a tésztát. 5 percig dagasztottam, 20 percig letakarva pihentettem.
12 részre osztottam és lisztes felületen vékonyra kinyújtottam. 8 cikkre vágtam és bő, forró olajban kisütöttem.
Kis adagokban célszerű kisütni, a sütési idő oldalanként még egy perc sincsen. Amikor pirul, meg kell fordítani és néhány másodperc múlva már lehet is papírtörlőre szedni.
Nem titok, chili con carne mellé készült. Elsőrangú lett a chili con carne is, de erről majd legközelebb mesélek.
A tortilla chipset akár néhány egyszerű mártogatóssal is felkínálhatjuk. Egyszerű avokádókrémet, salsát, quacamolét készíthetünk mellé. Fűszersóval – fűszerpaprika, fokhagyma granulátum, só – önállóan is kellemes nassolnivaló.
Akkor lenne tokeletes, ha masa-bol keszulne ;-) Beci
VálaszTörlésBéci: Ha beleolvastál a tortilla alapreceptembe - linkeltem a bejegyzésben:) - ott kitértem rá, hogy egyszerűbb volna masa harinaból készíteni, de ahhoz mifelénk nem hétköznapi hozzájutni.
VálaszTörlésNekem az a véleményem, hogy a mi kenyérlisztünk és a kukoricaliszt ilyen arányú keverése hozza azt a minőséget, mintha a kukorica hőkezelése után őrölt lisztjét használnánk ...
Persze ez magánvélemény, de ki másét mondanám ... :))
Imàdom tele enni magam nèha ilyen kajàval!!
VálaszTörlésHa van kedved nèzz be hozzàm, ajàndèk-jàtèk
indul a kedves olvasòim rèszère, lehet te leszel a szerencsès ?
http://paprikapaprika.blogspot.com/2011/12/il-giveaway-della-befana-epiphany.html
Kellemes Karàcsonyi unnepeket ès Boldog Uj èvet
kivànok neked ès a csalàdodnak!
Szia
Aniko