Olyankor készítek Stroganoff módra borjút vagy marhát, amikor egy szép darab borjú karajból (hátszín), combból vagy marhabélszínből nyesedék keletkezik a bontás során. Csak úgy adja magát.
Érdemes bepillantani ebbe a korábbi receptembe, ahol borjú hátszínből és vargányával készítettem.
A borjúcomb egész szeletekből egy egyszerű, de nagyon ízletes roládot készítettem, ezt még nem mutattam be. A nyesedékből másnap pedig összedobtam ezt a gyors, könnyű tésztaételt.
Nagyjából 20 perc a főzési idő és túl sok előkészületet sem kíván. Inkább itt is a jó időzítés a lényeg, hogy frissen tudjuk tálalni az ételt.
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg borjúhús csíkokra vágva, a nyesedék éppen megfelelő erre a célra
5 dkg vaj
6-8 dkg mogyoró, póré, sonka vagy vöröshagyma
25 dkg barna, vagy világos csiperke
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál magos mustár
1 evőkanál a tészta főzőlevéből
32 dkg spagetti
1 evőkanál só
Vastagaljú serpenyőben hirtelen megpirítottam borjúcsíkokat. Amikor a serpenyőbe teszem, akkor 1-2 percig nem piszkálom, hogy piruljon. Ha ilyenkor kevergetjük, akkor levet ereszt és fő, nem pirul. Amikor megkeverem, akkor sózom, borsozom, nem előbb. Így szaftos, mégis pirult húsfalatokat kapok.
Kiszedtem a serpenyőből és előmelegített sütőben melegen tartottam.
A visszamard vajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát a kakukkfűvel. Hozzáadtam a szeletelt gombát és hagytam, hogy levet eresszen. Amikor csaknem zsírjára pirult, akkor hozzáadtam a melegen tartott húscsíkokat, a magos mustárral elkevert tejfölt, majd a tejszínt, és felforraltam, de rögvest csöndesre vettem a hőt.
Közben kifőztem a spagettit, és a főzőlevéből adtam egy keveset a raguhoz.
Zsenge petrezselyem rügyekkel színesítettem, frissítettem.
Nagyszerű, gyors, ízletes ebéd volt. Megnyaltuk utána nem csak a szájunk szélét, de minden ujjunkat is! :)
Nagyon guszta, nekem is nagy kedvencem a Stroganoff!:)
VálaszTörlésRemek benne az a darabos mustár!!
VálaszTörlés