Oldalak

2012. szeptember 26., szerda

Cigánypecsenye – fokhagymás tarjapecsenye cserépben




A lányom mondogatta a napokban, hogy úgy megkívánta a cigánypecsenyét. Nagyon örültem a célzásnak, hiszen leginkább Kentucky csirkére, hamburgerre, hot dogra, rántott hús variációkra, gyrosra futnak be hozzám a megrendelések, sokkal ritkábban csülökre vagy cigánypecsenyére.

Ettől függetlenül mindig igyekszem egyensúlyt tartani az ételféleségek között, azt hiszem, ez lejön az oldal tartalmából.

Visszatérve a cigánypecsenyére, elsőként az jutott eszembe, hogy most kicsit másképpen készítem el. A kakastaréj éke ennek az ételnek, a szaftos-ropogósra sült füstölt szalonna nem csak csodásan fest a kész ételen, hanem rettenetesen finom is. Ugyanakkor most egyikünknek sem hiányzik a fölös kalória, úgy döntöttem, hogy a cigánypecsenyében most csak a szalonna íze kerül bele és csak mutatóban. Úgy döntöttem, hogy a krumpliágyhoz emelem be a szalonnát, a kakastaréjt pedig elhagyom.
Legutóbb például szalonnás babrőzsével készítettem:

Cigánypecsenye - cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrőzsével


A legutóbbi csülök pékné módra receptemben említett eljárással készültem elkészíteni a krumplit, annyira fantasztikusan jó lett az íze, az állaga és a külleme, hogy mostanában biztos gyakran előfordul majd nálam, más ételeknél is:


Sörben sült pácolt csülök pékné módra – komótosan, cserépben, ropogósra



Nagyjából ennyivel tértem el a már jól bevált receptemtől, amibe azért érdemes benézni, főleg azoknak, akik az úgymond eredeti verziót szívesebben készítik:

Cigánypecsenye - főtt-sült héjas krumpliágyon, kakastaréjjal


Természetesen cserépben készül nálam a cigánypecsenye, akár kakastaréjjal, akár anélkül készül.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kg csontos sertéstarja 4 szeletre vágva
liszt fűszerpaprikával keverve (jelen esetben füstölt paprikát használtam)
mangalica, vagy libazsír a sütéshez

A fokhagymás páchoz:

8 gerezd fokhagyma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál só

A krumpliágyhoz:

1,5 tisztított sárgaburgonya cikkekre vágva
2 sonkahagyma cikkekre vágva
mangalica vagy libazsír
15 dkg császárszalonna kisebb kockára vágva

Először a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes lesz. Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és hagytam 2 órán át pihenni a hűtőben lefedve.
Közben előkészítettem a krumpliágyat. A cikkekre vágott krumplit és hagymát a cserébe tettem. A zsíron enyhén átsütöttem a szalonnakockákat, majd a krumplihoz adtam és alaposan átkevertem vele, hogy mindenhol fényes legyen a krumpli. Nem sóztam! 200 C fokos sütőbe toltam és körülbelül 40 percig sütöttem, fél időben alaposan átkevertem.

Vastagaljú serpenyőben felforrósítottam egy kevés zsírt és a paprikás lisztben megforgatott tarja szeleteket mindkét oldalán hirtelen átsütöttem.
A tarja szeleteket tányérra szedtem, a visszamaradt pecsenyezsírt a krumplihoz adtam és átkevertem. Sóztam, majd ráfektettem a tarjákat.
Nem akartam, hogy párolódjon sem a krumpli, sem a tarja, sokkal inkább azt, hogy a hirtelen körbesütött tarjából a zsír minél inkább kisüljön, így 200 C fokon folytattam tovább a sütést.
Mivel kérget sütöttem a húsra, illetve a paprikás lisztben is megforgattam, így esélytelen, hogy a magas hőmérsékletű sütéstől a tarja ne maradjon omlós.
Úgy 25-30 percig sütöttem a cserépben a cigánypecsenyét a hagymás-szalonnás krumpliágyon. 





Mindig cserépben tálalom fel. Most édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.

Ismét kellemes cigánypecsenye került nálunk terítékre, örülök, hogy Rebeka megkívánta.
A hús kellően átsült, de omlós és szaftos maradt, a krumpli kívül ropogott, belül finom puha volt, a hagyma és a szalonna pedig megtette a hatását az ízesítésben.
Egy szóval, nagyszerű lett! 







15 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. ma fogom kipróbálni eszméletlenül megtetszett.a férjem remélem dijjazza.

      Törlés
  2. Szeretnélek kérdezni hogy a káposztasalátát hogy készited el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többen kértétek, úgyhogy külön bejegyzést készítettem róla:

      http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/09/egyszeru-kaposztasalata-edes-ropogos.html

      Törlés
  3. Hahó! A cserép le volt fedve sütés közben, vagy végig nyitva volt az edény?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat a késői válaszért ... végig nyitva, hiszen a lényeg, hogy kisüljön a köztes zsír a tarjából, míg a hús porhanyóssá válik a sütéstől. Ha lefednénk, akkor nem sülne, hanem párolódna.

      Törlés
  4. Már ismertem,de így nem. Ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés