Kedves vendéget vártunk, nem vacsorára, csak egy rövid
látogatásra, eszembe jutott, hogy csak sütnöm kellene egy kis „vendégvárót”,
még ha az alaklom hétköznapi is.
Régen sütöttem pogácsát, igaz, a legutóbbit –is óriási
érdeklődés és tetszés övezte:
Minden tésztánál arra törekszem, legyen az kenyértészta,
kifli tészta, lepénykenyér tészta, pogácsa alaptészta, hogy minél könnyebb
legyen. Nem szeretem a sűrű, súlyos tésztákat.
A pogácsa tésztám eddig díjnyertes volt, csöppet sem
mondható nehéznek, de még levelesebbet, még levegősebbet szerettem volna.
Kipróbáltam hát egy új elképzelést, amit sikerre is vittem! J
Hozzávalók 2 tepsi pogácsához (1 tepsi kosárka, 1 tepsi
pogácsa):
(minden legyen szobahőmérsékletű!)
30 dkg finomliszt
15 dkg félkemény füstölt sajt finomra reszelve
5 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 dl tejfel
½ dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só
10 dkg nagyon hideg vaj a rétegezéshez
a tojásfehérje a kenéshez
10 dkg cheddar, 5 dkg parmezán finomra reszelve a szóráshoz
A langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt és
hagytam felfutni. A lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a vajat,
tojássárgáját, sajtot, felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát,
letakarva pihentettem 10 percig, majd alaposan megdagasztottam. Közepesen
kemény tésztát kaptam.
1 órán át langyos helyen kelesztettem, majd kinyújtottam 2
cm magasra és ráreszeltem a hideg vajat.
8 egyforma részre vágtam és egymásra illesztettem úgy, hogy
a 8. lapon ne legyen vaj.
Kinyújtottam olyan 3 cm magasra, folpackba csomagoltam
és betettem a hűtőbe. Félóránként kétszer nyújtottam rajta, majd kétfelé vágtam
és egymásra illesztettem a két tésztalapot és azon is nyújtottam. 2 óra múlva
elővettem a hűtőből és 1 cm magasra kinyújtottam.
Kiszúrtam annyi cm-es átmérőjű korongot, amennyit tudtam,
lényeg, hogy páros legyen. A maradékot finoman összegyúrtam, pihentettem, újra
kinyújtottam. Ezt a tésztát cm átmérőjű szaggatóval szaggattam ki.
Minden kiszaggatott tésztát megkentem tojásfehérjével.
A nagyobb korongok felét kiszúrtam a kisebbik szaggatóval. Egy-egy
korongra egy-egy gyűrűt ültettem. A kiszúrt kis korongokból és a maradék
tésztából szaggatott korongokból pedig kettőt-kettőt helyeztem egymásra. Sütőpapírral
bélelt tepsire rendeztem őket.
Jó 30 percig hagytam kelni tepsin őket és el kezdtem
bemelegíteni a sütőt 190 C fokra.
Végül az „emeletes” pogácsákat és a pogácsa kosárkákat is
megszórtam sajttal és betoltam a 190 C fokra előmelegített sütőbe. 16 percig
sültek.
Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is könnyű, ropogós,
levegős és nagyon ízletes pogácsák, pogácsa kosárkák! Olyan könnyed, mint a
francia pékek büszkesége, a croissant.
Végtére is az eljárást onnan „loptam”! J
Kívül ropogós, belül könnyű, leveles és levegős!
J