Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 24., kedd

Egyszerű téli paradicsomszósz alaprecept. Pizzára, tésztára, lasagnéhoz.




Eleinte minden pizzánál vagy spagettinél levezettem, hogyan főzöm a paradicsomszószt. Utána rájöttem, hogy alapvetően mindig ugyanúgy készítem, inkább csak a szezonális, friss fűszernövények azok, melyek változnak az alapreceptemben.
Később linkkel utaltam a legutóbbi posztra, ahol részletesen leírtam, hogyan készítem az elsőszámú családi kedvenc paradicsomszószt. Nem nagy ügy így sem visszaolvasni magának a paradicsomszósznak a leírását, de ki kell hámozni egy másik étel összetevői közül. Így úgy döntöttem, hogy külön posztban is megemlékezem a paradicsomszószról. A tavasztól-őszig verziókat már közzétettem, például itt:

Pizzára, pastára, lasagnébe: paradicsomszósz lila bazsalikommal és zsályával


Lasagne gazdagon: rozmaringos marharaguval, bazsalikomos paradicsomszósszal, parmezános tejszínkrémmel

Igen, már fiatalasszony koromban levettem a férjemet a lábáról azzal, hogy friss, illatos paradicsomszószt főztem a fent is jelzett tésztaételekhez. Úgyhogy mondhatom azt, hogy van benne rutinom. Sokat nem változtattam rajta az elmúlt 20 év során, a férjem azt vallja, ha valami jó és bevált, akkor Ő legközelebb is pont ilyennek szeretné.

Olyannyira bevált, és oly gyakran kell készítenem, hogy gyakran dupla adagot készítek és a maradékot simán lefagyasztom. Így legközelebb, vagy, amikor kevesebb időm van, akkor azonnal hozzájutok egy adag kész paradicsomszószhoz.

Nálunk a lasagnébe is kerül a ragun kívül paradicsomszósz, ezáltal „könnyebb” és szaftosabb lesz a végeredmény. Úgyhogy igazán színes a szósz felhasználási lehetősége.

Soha nem főzöm friss paradicsomból. Megbízható minőségű dobozos, hámozott, egész paradicsomot használok hozzá. 200-300 Ft körüli áron beszerezhető egy normál dobozzal, én az olasz, szilvaparadicsomot preferálom, nekem ez a legzamatosabb és legédesebb. 
Ha nem érezzük elég édesnek a paradicsomot, akkor egy kevés nádcukorral minden további nélkül kiegyensúlyozhatjuk az ízeket. Én úgy tudom – olasz ismerősöktől – hogy ez a paradicsomszósz szülőhazájában is bevett fortély. 





Egy átlagos adag paradicsomszószhoz adom meg a receptet, melyet meg lehet duplázni, vagy akár triplázni is, ha előre dolgozunk és lefagyasztjuk. Jómagam "alapból", ezt a mennyiséget főzöm. 

2 doboz egész, hámozott paradicsom levével
15 dkg fehérhagyma vagy vöröshagyma finomra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál ~ 8 dkg sűrített paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 citrom reszelt héja
½ teáskanál só
ha szükséges kevés nádcukor
több tekerésnyi frissen őrölt bors
¼ mokkáskanál cayenne bors - elhagyható

Az elkészítés egyszerű. Az olívaolajon először kíméletesen – ne barnuljon meg - átsütöm a fokhagymát a reszelt citromhéjjal, a szárított fűszerekkel és a sóval. Hozzáadom a hagymát és együtt, kíméletesen dinsztelem. Ilyenkor isteni illatok csapnak fel!
Elkeverem benne a paradicsompürét és úgy egy percig pirítom az alapot. Felöntöm az esetleges héj maradványoktól és szárvégződéstől megszabadított, kézzel rusztikusra moncsolt paradicsommal. 
Hozzáadom a többi fűszert és csendes lángon, fedő nélkül legalább 40 percig főzöm. Lehet, akár egy órán át is, hogy legyen krémes, sűrű és álljon össze. Nem csak az állaga, de az íze is. Olyan 15 percenként megkeverem. Amikor megkeverem akkor fröcskölhet egy kicsit a szósz, de ez normális, néhány pillanat múlva „megnyugszik” és rotyog tovább. 









Tésztához frissen forrón, pizzához lehűtve, lasagnéhoz akár hűvösen, akár frissen, melegen felhasználható.
2-3 dl-es üvegekben szoktam lefagyasztani, hogy a felengedett mennyiséget egyszerre elhasználjam.
Egyszerű, olcsó, és adalékmentes, széles a felhasználhatósága és az ízek, nagyon rendben vannak benne.

Többek között paradicsomszósszal készült olaszos ihletésű ételeim válogatását itt gyűjtöm. 

2 megjegyzés:

  1. Én is saját készítésű ketchupot használok!

    VálaszTörlés
  2. Írja meg már valaki, nagyon kérem, a szószt a pizza sütése előtt, vagy utána kell kell rákenni? Kezdő vagyok.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails