Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. szeptember 26., péntek

Olaszos kenyérlángos




Gondolkodtam rajta, hogy pizza lepénynek vagy kenyérlángosnak nevezzem-e el, de igazából kenyérlángosnak indult, csak kerültek rá olaszos feltétek is. Tudtommal nem tilos … J

Nem régen mutattam be az őszi kenyérlángost, az olyan igazi magyaros langalló/ pompos lett! Isteni lett az újonnan összeállított kenyérlángos tészta, úgyhogy ismétlésért kiáltott:


A család egyik része olaszos feltéteket kért a lepényre, de végül olyan fúziósra sikeredett, mert fele arányban magyaros, fele arányban olaszos feltétekkel fedtem be. A keresztezés gyakran hoz nagyszerű végeredményt, mert az olaszos kenyérlángos isteni lett! J

Szóval a kenyérlángos tésztája a fentebbi linken található recept szerint készült.

A sütőpapírral bélelt tepsire igazítottam egy adag kenyérlángos tésztát és megkentem házi paradicsomszószommal, amit pizzára, lasagnére vagy egyszerű paradicsomos tésztához használok:

Egyszerű téli paradicsomszósz alaprecept. Pizzára, tésztára, lasagnéhoz.


Erre mozzarella szeletek és friss bazsalikomlevelek kerültek, majd csíkokra vágott sonka, vékonyra szelt lilahagyma és bacon szeletek kerültek.


240 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 15 percig sült. Nagyon finom lett! J






2014. szeptember 24., szerda

Pizza fánkok – maradék házi pizza tésztából




Az alaprecept a régi (alapreceptjeim a bejegyzés végén), inkább mindössze a miatt szeretném bemutatni a pizza fánkokat, hogyan tudjuk változatosan felhasználni a házi pizza tésztát.

Ha bedagasztunk egy adag pizza tésztát 60 dkg lisztből (én ennyit szoktam egyszerre bedagasztani) 4-5 db 32 cm átmérőjű pizzát süthetünk belőle.

Nem kell aggódni a maradékért, mert 2-3 napig a hűtőben tárolva is felhasználható marad, illetve azonnal le is fagyaszthatjuk a maradékot, amit felengedés után ugyanúgy felhasználhatunk. Hűtőben tárolva lefedhető, műanyag edény ajánlott, mely űrtartalma legalább duplája a pizza tésztának, mert még a hűtőben kelni, növekedni fog. Fagyasztóba pedig nejlonzacskóban érdemes eltenni, itt ráhagyva az űrtartalomra. Kivéve alaposan lisztezni kell, mert jobban ragad mint a friss pizza tészta.

Tudni kell, hogy a hűtött vagy fagyasztott pizza tésztából ropogósabb pizza sül, illetve kicsit tovább kell sütni, ami mindössze néhány perc további sütési időt jelent, 3-4 percet.

Ezek a pizza fánkok fagyasztott pizza tésztából készültek, estebédre készültem a családnak, így amolyan ebédpótlóként szerepeltek egy szombati menüben.
A jól bevált paradicsomszószokból is mindig teszek el kis üvegekben a fagyóba, ugye milyen jól egy ilyen alaklomra, ha van egy kis elfekvő pizza tészta és paradicsomszósz a fagyasztóban … J


Mozzarellát mindig tartok itthon, a többi feltét pedig az volt, ami éppen a hűtőben lapult: paprikás szalámi, sonka, lilahagyma, piros kápia paprika és még tovább fokoztam az ízeket azzal, hogy finomra reszelt parmigiano-val is megszórtam. 




Gyorsan elkapkodtuk a friss, ropogós és igencsak étvágygerjesztően illatozó pizza fánkocskákat, melyekhez már alig kellett hozzátennem valamit, mert a fő alapanyagok ott lapultak a hűtőben … J

Jól bevált pizza alaptésztám receptje:


Pizza sütés, lépésről lépésre:

Házi pizzasütés lépésről, lépésre


Jól bevált paradicsomszószok:

Egyszerű téli paradicsomszósz alaprecept. Pizzára, tésztára, lasagnéhoz.


Pizzára, pastára, lasagnébe: paradicsomszósz lila bazsalikommal és zsályával


Lasagne gazdagon: rozmaringos marharaguval, bazsalikomos paradicsomszósszal, parmezános tejszínkrémmel



Pizza ötletek és receptek pedig dögivel az oldalon! J



2014. szeptember 22., hétfő

22 színes és különleges melegszendvics Alexa Christitől



Mikor is volna a legnagyobb szezonja a melegszendvicsnek máskor, mint most, amikor mindenféle színes zöldség, ízletes erdei gomba dömping van a piacokon. 
Két további fontos hozzávaló adja fel inkább a leckét, valamilyen jó kenyérféle és valamilyen ízben harmonizáló minőségi sajt, amely megkoronázza a legegyszerűbb szendvicset is. Ne feledkezzünk meg néhány szelet jóféle érlelt vagy főtt sonkáról sem, ha nem csak zöldségeket látunk szívesen a szendvicsen.

Jó hírem viszont a debrecenieknek, hogy marosan a Deli - Nemzetközi étel butikban az utóbbi három hozzávaló egytől egyig beszerezhető lesz! J Nem is akármilyen kínálatban …

A főcímekre kattintva juthatsz el a receptekhez!









Mediterrán melegszendvics: pestoval, mozzarellával, koktélparadicsommal, pecorinoval, kovászos házi kenyéren





Croque Madame Extreme – gombával, szardellával, fürjtojással





Croque Monsieur „torony”





Eggs Benedict Supreme /Benedek tojás gazdagon





Norvég tojás/Eggs Norwegian




Eggs Blackstone – Benedek tojás másképp



Rusztikus nyári melegszendvics maradékokból. Sok zöldséggel, kovászos házi kenyéren




Színes és ízletes nyári melegszendszendvics házi kovászos kenyéren




Melegszendvics rusztikus-színes gombaraguval, ementálival, kovászos kenyeremmel




Kalács kanapé meleg vargánya raguval, furmintban párolt, rozmaringos szilvával, hideg kacsamáj darabkákkal




Melegszendvics csípős-zöldséges rántottával, ementálival




Őszi óriásszendvics – olívabogyós, kovászos gyökérkenyéren




Ínyenc melegszendvics egyszerűen – grillezett brie és világos csiperke tökmagos gyökérkenyéren




Ízorgia egyszerűen: érlelt sonka, meleg alma-brie kanapé gyökérkenyéren




Színes melegszendvics húsvéti maradékokból




Őzlábgombás melegszendvics házi császárzsemlén – 999. bejegyzésem




Erdei gombás-juhsajtos melegszendvics kovászos kenyéren




Kolbásztöltelékes-juhtúrós melegszendvics svájci gyökérkenyéren




Melegszendvics színes pizza feltét maradékokból kovászos kenyéren




Vargányás melegszendvics supreme – hétköznapi ínyenceknek



2014. szeptember 19., péntek

Vargányás melegszendvics supreme – hétköznapi ínyenceknek




Amikor valami különösen finom ételről beszélünk, általában nem kell nagy dolgokra gondolni, inkább csak különösen jó alapanyagokra. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy néhány minőségi alapanyag fajsúlyosabb egy ételben, mint a nagy hókuszpókuszok az elkészítésében.
Erre a szendvicsre ez mindenképpen igaz! J


Lehet róla vitatkozni, hogy egyszerű-e jó alapanyagokat beszerezni, illetve arról, hogy ezek drágák-e vagy sem. Én mindenképpen azt vallom, hogy megéri megkeresni és beszerezni őket, mert lényegesen kisebb mennyiségben szükséges őket felhasználni egy ételhez, mint átlagos vagy átlag alatti, így árban kedvezőbb alapanyagtársaikat. A végeredmény pedig klasszisokkal jobb. 

A vargánya nem olcsó gombafajta, de az egyik legfinomabb, legnemesebb fajta. Spórolósak vagy erdő közelében lakók ingyen is hozzájuthatnak, a szabályok értelmében 2 kg-ot magunk is szedhetünk és hazavihetjük. 


Gruyére sajthoz, amely az egyik első számú kedvencem csak üzletben lehet hozzáférni, de azt tekintve, hogy a világ egyik legfinomabb sajtja, érdemes megkóstolni, kipróbálni és megfizetni. Jelzem igen kis mennyiségben is dominál az ételben, így egy 20 dkg-os darab sajtot több ételhez hasznosíthatunk.

Kovászos kenyeret sem könnyű beszereznünk, természeteset, adalékmenteset, majdnem, hogy azt mondanám, hogy ez a legnehezebb. Debrecenben például még nem kapható (de hamarosan a Deli-ben! J)úgyhogy azt én sütöttem.

Lássuk, mit használtam fel az extra vargányás melegszendvicseimhez!

Hozzávalók 2 nagy szendvicshez:

1 fej vargánya tönkjével szeletelve
1 kisebb piros kápia paprika szeletelve
1 kisebb fej lilahagyma szeletelve
3 dkg vaj
4 dkg gruyére sajt
2 vékony szelet bacon


A vajon megpirítottam a vargányát, lilahagymát, paprikát, majd sóztam, borsoztam és a kenyér karéjokra halmoztam. Vékony guyére szeletekkel fedtem be, majd a bacont is ráhajtottam. 





Grill programon addig sütöttem, amíg a sajt megfolyt és a bacon kissé átsült. Alig vártam, hogy tálaljam … J

Igazi ízorgia és ízbomba! J


2014. szeptember 6., szombat

Vajas – sajtos leveles pogácsa és pogácsa kosárkák – a legfinomabb






Kedves vendéget vártunk, nem vacsorára, csak egy rövid látogatásra, eszembe jutott, hogy csak sütnöm kellene egy kis „vendégvárót”, még ha az alaklom hétköznapi is.
Régen sütöttem pogácsát, igaz, a legutóbbit –is óriási érdeklődés és tetszés övezte:


Minden tésztánál arra törekszem, legyen az kenyértészta, kifli tészta, lepénykenyér tészta, pogácsa alaptészta, hogy minél könnyebb legyen. Nem szeretem a sűrű, súlyos tésztákat.

A pogácsa tésztám eddig díjnyertes volt, csöppet sem mondható nehéznek, de még levelesebbet, még levegősebbet szerettem volna. Kipróbáltam hát egy új elképzelést, amit sikerre is vittem! J

Hozzávalók 2 tepsi pogácsához (1 tepsi kosárka, 1 tepsi pogácsa):

(minden legyen szobahőmérsékletű!)

30 dkg finomliszt
15 dkg félkemény füstölt sajt finomra reszelve
5 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 dl tejfel
½ dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só

10 dkg nagyon hideg vaj a rétegezéshez
a tojásfehérje a kenéshez
10 dkg cheddar, 5 dkg parmezán finomra reszelve a szóráshoz


A langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt és hagytam felfutni. A lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a vajat, tojássárgáját, sajtot, felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát, letakarva pihentettem 10 percig, majd alaposan megdagasztottam. Közepesen kemény tésztát kaptam. 





1 órán át langyos helyen kelesztettem, majd kinyújtottam 2 cm magasra és ráreszeltem a hideg vajat.
8 egyforma részre vágtam és egymásra illesztettem úgy, hogy a 8. lapon ne legyen vaj. 

Kinyújtottam olyan 3 cm magasra, folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe. Félóránként kétszer nyújtottam rajta, majd kétfelé vágtam és egymásra illesztettem a két tésztalapot és azon is nyújtottam. 2 óra múlva elővettem a hűtőből és 1 cm magasra kinyújtottam.

Kiszúrtam annyi cm-es átmérőjű korongot, amennyit tudtam, lényeg, hogy páros legyen. A maradékot finoman összegyúrtam, pihentettem, újra kinyújtottam. Ezt a tésztát cm átmérőjű szaggatóval szaggattam ki.

Minden kiszaggatott tésztát megkentem tojásfehérjével.


A nagyobb korongok felét kiszúrtam a kisebbik szaggatóval. Egy-egy korongra egy-egy gyűrűt ültettem. A kiszúrt kis korongokból és a maradék tésztából szaggatott korongokból pedig kettőt-kettőt helyeztem egymásra. Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket.









Jó 30 percig hagytam kelni tepsin őket és el kezdtem bemelegíteni a sütőt 190 C fokra.

Végül az „emeletes” pogácsákat és a pogácsa kosárkákat is megszórtam sajttal és betoltam a 190 C fokra előmelegített sütőbe. 16 percig sültek. 



Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is könnyű, ropogós, levegős és nagyon ízletes pogácsák, pogácsa kosárkák! Olyan könnyed, mint a francia pékek büszkesége, a croissant.


Végtére is az eljárást onnan „loptam”! J




Kívül ropogós, belül könnyű, leveles és levegős! J


Related Posts with Thumbnails