Oldalak

2015. január 17., szombat

Túrós – füstölt sajtos leveles pogácsa házi libazsírral hajtogatva




Igazi kalóriabomba, de én úgy vélekedem, hogy amúgy sincsen diétás pogácsa, akkor meg kár éppen azt kispórolni belőle, amitől valóban finom lehet. Semmiképpen ne cseréljük a vajat és a libazsírt margarinra!
A túrótól nem finomabb lesz a pogácsa, hanem jobbak lesznek a paraméterei:
1.       nem kell dagasztani.
2.       a bekevert pogácsát több adagban (másnap) is kisüthetjük, így mindig friss pogácsa kerül az asztalra.
3.       kezdőknek ideális recept, kevés vele a macera

Nagyon kedves ismerőseinkhez készültünk látogatóba, a háziasszonynak szántam ehető ajándékként, ugyanis utolsó harmados kismama. Hadd élvezkedjen az a gyermek már az anyaméhben! J

Persze úgy lőttem be az adagot, hogy bőven maradjon belőle az itthoniaknak is. Előző este állítottam össze a tésztát, 2 óra hűtés után harmadoltam és kisütöttem egy tepsivel, mert vártam haza a Nagylányt az egyetemről. Másnap pedig kisütöttem a maradék két tepsi pogácsát.

Hozzávalók 80 db/3 tepsi kisebb pogácsához:

35 dkg kelt tészta vagy finomliszt (ha túl lágy a tészta lehet még maximum 5 dkg-ot hozzáadni)
25 dkg zsíros túró
15 dkg finomra reszelt füstölt sajt
15 dkg éppen csak langyos olvasztott vaj
1,5 dl tejföl
1 felvert tojás
0,5 dl langyos tej
3 teáskanál Himalája só
csipet cukor
2 dkg élesztő

1 felvert tojás a kenéshez
4-6 evőkanál szoba hőmérsékletű libazsír a hajtogatáshoz
30 dkg vegyes reszelt sajt  a szóráshoz (gouda és vörös cheddar)

A langyos tejben a csipet cukorral megfuttattam az élesztőt majd a hozzávalókból összeállítottam a tésztát és alaposan összedolgoztam. Ragadós, közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
Fedett kelesztőtálban betettem a hűtőbe.
Minimum 2 óra pihentetés után már felhasználható, de akár 36 órán át is hűtőben tartható. Éppen ez a zseniális a túrós pogácsa tésztában, hogy több részletben is ki lehet sütni, nem kel túl és nem kell előre kiszaggatni ahhoz, hogy hűtőben tároljuk másnapig, ha akkor akarjuk kisütni. Másnap már sokkal kezelhetőbb a tészta.
Bőven lisztezett munkalapon kinyújtottam egészen vékonyra (1cm) megkentem bőven libazsírral és meghajtogattam. Rögtön kinyújtottam újra, lekentem és meghajtogattam. Kinyújtottam 3 cm magasra és megkentem felvert tojással, megszórtam a finomra reszelt sajttal. A sajtot kicsit rányomkodtam, hogy szaggatásnál ne potyogjon le róla.
Kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
Amikor készen voltam a szaggatással bemelegítettem a sütőt 200 C fokra és 16-18 percig sütöttem a forró sütőben a pogácsákat. A második tepsinél már 190 C fokra vissza lehet venni a hőt.

Könnyű, ropogós, ízletes és leveles lesz a pogácsa. Most egy darabig nem sütök pogácsát, ennek a pogácsának az élményéből táplálkozom … J


6 megjegyzés:

  1. Éljenek a Pogácsok !
    A túrós - füstölt sajtosak különösképpen :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Most egy darabig csak az emlékezetemben ... több kolbász volt mint nap, úgyhogy most átállítom magam egy kalóriaszegényebb étrendre ... :)

      Törlés
  2. Kedves Alexa!

    Szeretném megkérdezni, hogy azt a 2 dkg élesztőt mennyi kovásszal érdemes helyettesíteni? Vagy a 10-15% kovász / liszt arányban lehet gondolkodni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tamás!
      Belenéztem a kovászos kalács receptembe, azt alapul véve én 15 dkg kovásszal helyettesíteném és tennék egy próbát. Utána a szerzett tapasztalat alapján próbálkoznék legközelebb ... :)

      Törlés
  3. Christi kapunk ízelítőt a "kalóriaszegény étrendedből "is!
    Ezek a pogácsák ellenállhatatlanok,én háromszoros adaggal kezdtem,mert egy esemény kapcsán
    ezt vittem meglepetésként.
    Hát volt meglepetés és elismerés.Én ezt neked átnyújtom!:))
    Köszönöm ezeket a csodás és finom "remekműveket."
    Üdv.marika

    VálaszTörlés
  4. Kedves Alexa! Stangliként is szoktad készíteni? Vagy ez csak pogácsának készíthető?
    KoszoKös, Andi

    VálaszTörlés