Nagyon szeretem a disznósajtot. Ezzel kapcsolatban vagyok is gondban.
Mert házi disznósajthoz hozzájutni nem olyan könnyű, a bolti készítésénél pedig nem voltam ott, szóval van bennem némi bizalomhiány.
Segíts magadon, az Isten is megsegít, összeadtam magamban a disznósajt, általam leginkább szeretett tulajdonságait és neki álltam csülökből megvalósítani.
Úgy kezdtem készíteni, mint egy „rilettes”-t, csak én egyben hagytam a csülköt: annyi vízzel, amennyi elfedi, a csülköt feltettem főni vastag aljú lábasban, kb. 20 szem egész zöldborssal, 3-4 babérlevéllel, 6-8 egész fokhagymával, 1 fej, egyik végén keresztirányban bevágott vöröshagymával és nem kis mennyiségű sóval.
Mert házi disznósajthoz hozzájutni nem olyan könnyű, a bolti készítésénél pedig nem voltam ott, szóval van bennem némi bizalomhiány.
Segíts magadon, az Isten is megsegít, összeadtam magamban a disznósajt, általam leginkább szeretett tulajdonságait és neki álltam csülökből megvalósítani.
Úgy kezdtem készíteni, mint egy „rilettes”-t, csak én egyben hagytam a csülköt: annyi vízzel, amennyi elfedi, a csülköt feltettem főni vastag aljú lábasban, kb. 20 szem egész zöldborssal, 3-4 babérlevéllel, 6-8 egész fokhagymával, 1 fej, egyik végén keresztirányban bevágott vöröshagymával és nem kis mennyiségű sóval.
Amikor először készítettem, tettem bele egy szokásos fűszercsokrot is (rozmaring, kakukkfű, petrezselyem), de nem javított, hanem rontott a végső íz hatáson, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy nem azt az ízet kerestem, amit így kaptam. Így most el is hagytam.
Ilyenkor azért befalatozok egy kicsit belőle!
Fűszerpasztát készítettem, 4 evőkanál házi pirospaprikából, 8 nagy gerezd áttört fokhagymából, 2 teáskanál frissen őrölt zöldborsból, utána megsóztam, hogy a fokhagyma szelídüljön egy kicsit.
A csülök levet mentesítettem a zsírtól, ülepítettem és kétszer átszűrtem. Fél liter alapléből lapzselatinnal aszpiklevet készítettem, és hagytam langyosra hűlni.
A csülök levet mentesítettem a zsírtól, ülepítettem és kétszer átszűrtem. Fél liter alapléből lapzselatinnal aszpiklevet készítettem, és hagytam langyosra hűlni.
A szálasra tépkedett csülökhúst alaposan összekevertem a fűszerpasztával, tetszőleges alakú formába, most kerek üvegtálba töltöttem, majd felöntöttem a zselatinos alaplével a hús szintjéig.
Hűtőben pihentettem a csülöksajtot egy éjszakán át.
Éles késsel egy testesebb szeletet vágtam a csülöksajtból és spatulával emeltem ki. Nagyszerűen néz ki, egy nagyon vékony, tűzpiros zsírréteg alakul ki a szelet tetején, a sajt tömör lesz, húsos, szépen összeáll.
Pirított bagettel és zöldségekkel tálalom. Hűtőben napokig, eredeti minőségében eltartható.
Holnap vendégek jönnek, előételnek fogok belőle felszolgálni úgy, hogy körülbelül 2 cm-es oldalú kockákat vágok belőle és falatka nyársra szúrom ezzel-azzal.
A maradék csülök alapléből pedig egy rendhagyó erdei gombalevest készítettem, melyet holnap tálalok fel az oldalra, ebédre.
Mert egy jó konyhában nem vész el semmi, csak átalakul!
életveszélyes!!!! (igaz, figyelmeztettél)
VálaszTörlésmár jár az agyam a nyelves, szíves, malacfüles....változaton, amit viszont franciásan akarom egy kicsit ízesíteni, majd meglátom.
VálaszTörlésMost készülök a mai grillpartira, teljesen el vagyok havazva. Úgyhogy a napokban jönnek a grillkaják:-)
Ez jól néz ki...
VálaszTörlésKöszönöm, holnap is nézz be....
VálaszTörlésKöszönöm szépen az ajánlást, feltétlenül megnézem, és majd tudósítok, hogy mire jutottam, ha el is készítettem:-)
VálaszTörlés