Hosszú évek óta nagyon kevés édességet eszem. Gyermekkoromban még „normális” édességfogyasztó voltam. Nehéz lenne már elemeznem az akkor kapható édességek összetételét, mégis az, az érzésem, hogy több természetes alapanyagot tartalmaztak. A kisboltban is elfértek az édességek egy pulton, de bármelyiket választottam, mindet szerettem, és nem is tiltottak tőle. No, és a nagyanyáim szinte minden nap sütöttek süteményt, érdekes, hogy nem ettünk belőle sokat, igazi desszertként szolgáltak, valahogyan kevesebbet foglalkoztunk a súlyunkkal, és a cukorral. Mégis egészségesek voltunk, boldogok, és sportosak.
A cukrászdákban valódi süteményeket lehetett kapni, egyértelmű, hiszen ki lett volna az a balga, aki műanyag süteményt vásárol meg, amikor akkoriban otthon is valódi süteményeket sütöttek a háziasszonyok.
Manapság a valódi alapanyagok méregdrágák, a mennyiségi szemléletű fogyasztás pedig generálja a hatalmas, műanyag édességek, sütemények aranykorát, amikor egy apróbb termetű, kiváló édességet megszólunk, hogy ennyiért, ekkorát?
A vendégeimnek sütött Sacher torta sem a gazdaságos kategóriát erősítette a menüsoromban. 8 tanyasi tojásból, 40 dkg 70%-os étcsokoládéból, 15 dkg nagyon jó minőségű vajból, 20 dkg porcukorból, 30 dkg kristálycukorból és mindössze 15 dkg lisztből készült. Továbbá egy vanília rúdból nyert magot, 20 dkg magas gyümölcstartalmú baracklekvárt, és 1,7 dl vizet használtam még fel a tortához.
Ennyiért tortát is rendelhettem volna, de nem ilyet.
A puha vajat a porcukor egyharmadával és a vanília maggal krémesre kevertem robotgéppel. 7 tojást szétválasztottam, a tojássárgáját egyenként, alaposan elkeverve a krémhez adtam. Végül egy egész tojást, és ezzel is alaposan elkevertem.
Felolvasztottam 15 dkg csokoládét, de alacsony hőfokon, langyosan a krémhez adtam, és alaposan elkevertem.
A 7 tojásfehérjét csipet sóval nem túl kemény habbá vertem, majd a maradék porcukorral krémes habbá vertem.
A kétszer átszitált lisztet, és a tojáshabot kanalanként, felváltva a csokoládés krémhez kevertem.
A sütő aljába, egy lefordított tepsit tettem. Kivajazott, 26 cm-es, kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát, és betettem a 170 fokra előmelegített sütőbe. Az első 20 percre fakanállal kitámasztottam a sütő ajtaját, majd további 40 percig sütöttem a tortát.
Amikor kivettem a sütőből, a formában hagytam, rácsra, a tetejére fordítottam. 20 perc múlva torta rácsra visszafordítottam, kiszabadítottam a formából, és hagytam teljesen kihűlni.
Közben felforraltam a baracklekvárt, de én nem szűröm át soha, mert szeretem, ha a torta belsejében rusztikus. Ilyenkor örülök annak, hogy nem csúcskonyhában alkotok, mert nem igazán szeretek például teljesen simára pépesíteni, és más esetekben is megengedhetek magamnak némi rusztikusságot.
A tortát középen kettéválasztottam, a lekvár rusztikusabb részével az alsó lapot megkentem, és a torta tetejét visszahelyeztem.
A maradék lekvárral pedig nagyon vékonyan körbekentem a tortát.
A cukrászdákban valódi süteményeket lehetett kapni, egyértelmű, hiszen ki lett volna az a balga, aki műanyag süteményt vásárol meg, amikor akkoriban otthon is valódi süteményeket sütöttek a háziasszonyok.
Manapság a valódi alapanyagok méregdrágák, a mennyiségi szemléletű fogyasztás pedig generálja a hatalmas, műanyag édességek, sütemények aranykorát, amikor egy apróbb termetű, kiváló édességet megszólunk, hogy ennyiért, ekkorát?
A vendégeimnek sütött Sacher torta sem a gazdaságos kategóriát erősítette a menüsoromban. 8 tanyasi tojásból, 40 dkg 70%-os étcsokoládéból, 15 dkg nagyon jó minőségű vajból, 20 dkg porcukorból, 30 dkg kristálycukorból és mindössze 15 dkg lisztből készült. Továbbá egy vanília rúdból nyert magot, 20 dkg magas gyümölcstartalmú baracklekvárt, és 1,7 dl vizet használtam még fel a tortához.
Ennyiért tortát is rendelhettem volna, de nem ilyet.
A puha vajat a porcukor egyharmadával és a vanília maggal krémesre kevertem robotgéppel. 7 tojást szétválasztottam, a tojássárgáját egyenként, alaposan elkeverve a krémhez adtam. Végül egy egész tojást, és ezzel is alaposan elkevertem.
Felolvasztottam 15 dkg csokoládét, de alacsony hőfokon, langyosan a krémhez adtam, és alaposan elkevertem.
A 7 tojásfehérjét csipet sóval nem túl kemény habbá vertem, majd a maradék porcukorral krémes habbá vertem.
A kétszer átszitált lisztet, és a tojáshabot kanalanként, felváltva a csokoládés krémhez kevertem.
A sütő aljába, egy lefordított tepsit tettem. Kivajazott, 26 cm-es, kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát, és betettem a 170 fokra előmelegített sütőbe. Az első 20 percre fakanállal kitámasztottam a sütő ajtaját, majd további 40 percig sütöttem a tortát.
Amikor kivettem a sütőből, a formában hagytam, rácsra, a tetejére fordítottam. 20 perc múlva torta rácsra visszafordítottam, kiszabadítottam a formából, és hagytam teljesen kihűlni.
Közben felforraltam a baracklekvárt, de én nem szűröm át soha, mert szeretem, ha a torta belsejében rusztikus. Ilyenkor örülök annak, hogy nem csúcskonyhában alkotok, mert nem igazán szeretek például teljesen simára pépesíteni, és más esetekben is megengedhetek magamnak némi rusztikusságot.
A tortát középen kettéválasztottam, a lekvár rusztikusabb részével az alsó lapot megkentem, és a torta tetejét visszahelyeztem.
A maradék lekvárral pedig nagyon vékonyan körbekentem a tortát.
Elkészítettem a csokoládémázat.
Vízfürdő felett felolvasztottam a csokoládét. A csokoládét nem érdemes túlmelegíteni, mert csaknem kézmelegen használjuk fel, az időveszteséget pedig nem kedvelem.
1,7 dl vízzel, és 30 dkg kristálycukorral szirupot főztem, majd a kézmeleg csokoládéval elkevertem. No, itt ügyesnek kell lenni, nem pánikba esni, mert a keveredési folyamat nem mindig azt az állagot mutatja, ami megnyugtató. Nem vagyok cukrász, így néha produkálnak az édesség alapanyagok olyan állagot nekem, amire nem számítok, de sohasem adom fel, végig teszem a dolgom.
Csodaszép, homogén máz lett a jutalmam a kitartásért, nem is hókuszpókuszoltam vele tovább, hogy meg ne változzon, hanem szépen, középről indulva beterítettem vele a tortát minden más eszköz használata nélkül, hagytam a fizika törvényeit érvényesülni, hogy a csokoládémáz egyenletesen elterüljön a tortán.
Vízfürdő felett felolvasztottam a csokoládét. A csokoládét nem érdemes túlmelegíteni, mert csaknem kézmelegen használjuk fel, az időveszteséget pedig nem kedvelem.
1,7 dl vízzel, és 30 dkg kristálycukorral szirupot főztem, majd a kézmeleg csokoládéval elkevertem. No, itt ügyesnek kell lenni, nem pánikba esni, mert a keveredési folyamat nem mindig azt az állagot mutatja, ami megnyugtató. Nem vagyok cukrász, így néha produkálnak az édesség alapanyagok olyan állagot nekem, amire nem számítok, de sohasem adom fel, végig teszem a dolgom.
Csodaszép, homogén máz lett a jutalmam a kitartásért, nem is hókuszpókuszoltam vele tovább, hogy meg ne változzon, hanem szépen, középről indulva beterítettem vele a tortát minden más eszköz használata nélkül, hagytam a fizika törvényeit érvényesülni, hogy a csokoládémáz egyenletesen elterüljön a tortán.
Hagytam hűvös helyen, hogy megszilárduljon, és csaptam a tetejére egy frissen tartó burát.
Hiányosságaimat sem szégyellem előadni, a vaníliás chantilly krémre sem érkeztem, amit előre elterveztem. Így egyszerűen, szifonban tejszínhabot készítettem, és ezzel, valamint egy-egy szem koktélcseresznyével szolgáltam fel az édességet.
Hiányosságaimat sem szégyellem előadni, a vaníliás chantilly krémre sem érkeztem, amit előre elterveztem. Így egyszerűen, szifonban tejszínhabot készítettem, és ezzel, valamint egy-egy szem koktélcseresznyével szolgáltam fel az édességet.
Szép, és kívánatos lett a Sacher torta, és ami ettől még sokkal fontosabb, valódi, és nagyon finom. Nem vallottam vele szégyent, és utólag bevallva nem volt sokkal nagyobb erőfeszítés, mint a korábbi Sacher torta változat, melyet már több százszor készítettem el.
A korábbi változat receptjét itt lehet megtalálni, a csokoládé hab receptemmel együtt.
Nem sok tortát eszek meg, de erre rászoktunk családostul, és viszonylag jófajtákat lehet kapni mindenfelé belőle. Én nem állnék neki a gyártásának (csak, ha valaki olyan kérne meg rá, és úúúúúgy), de azért raktározom, hogy Nálad utána lehet járni a dolgoknak, ha mégis! :)
VálaszTörlésÜdv mindenkinek!
VálaszTörlésA JóIsten tartsa meg a jó szokásodat :-)
Pedig jómagam nem eszem túl gyakran tortát - de tegnap ettem.
Ez sicher, hogy zacher!
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat! Nálunk sem mindennapos a zacher torta, csakis különleges alkalmakra sütöm, de ez most az volt.
Nem is csak a torta volt a lényeg, hanem a "valódi" csokoládé...:-)
No akkor a tegnapról: a torta múlt vasárnap szerepelt csúcsformájában, házilag kivitelezett Feketeerdő-féle" volt. Tegnap pedig beálltam "kármentőnek" -nem azért maradt belőle, mert nem ízlett, csak nyolcan (hat felnőtt, két kicsi) kevesek voltunk hozzá. Én meg ugye, ritkán eszem.
VálaszTörlésAz Indiáner meg a Rigó Jancsi is finom.
Az Indi nem szerepel a Wikin, viszont...
a prímás élettörténete meglepően fordulatos. Itt:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rig%C3%B3_Jancsi
Egy idevágó részlet (bár szerintem a krém nem édes - nem túl):
"Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A cukrászat klasszikus készítménye lett Magyarország határain túl is, amely a XIX. századi asszonyszöktetési románcuknak állít emléket."
Mormogi Papa!
VálaszTörlésMost "csalódtam Benned"...:-)))...ez nem Happy end...háááát ilyen szerelmi történet illik az én zacher tortámhoz?!....:-)))
Mindjárt keresek egy mázosabbat, de a valódi fajtából!
:-))))
Bocsánatot kérek, mindazonáltal...
VálaszTörlésAzt a történetet nem én írtam... :-P
Szép, édes napot!
VálaszTörlésÍme a Sacher torta története...nem olyan izgalmas, de boldog a végkifejlet!...:-)))
VálaszTörléshttp://www.napvilag.net/kiallitas/20090211/sacher_egy_szelet_tortenelem
Beus! Jó hogy jössz, kivételesen az urak túltengenek itt is, "ott" is...már alig bírok velük...:-)))
VálaszTörlésBeának sok a dolga... nem csak ma. De néha elcsen az idejéből egy nyúlfarknyit nekünk :-)
VálaszTörlésNem tölt be nekem a Sacherlap... úgy rémlik azonban, hogy Sakndinál olvastam róla (még HSz korában :-) egy Gerbeaud történeti cikkben...
VálaszTörlésTúltengenek az urak? :-) Bezzeg tegnap! Meg azelőtt...
Mormogi Papa: Nem olyan érdekes a Sacher története, mint a Rigó Jancsié, a figyelmet akartam elvonni a szerelmi csődről!...:-)
VálaszTörlésPedig igyekeztem jól kimásolni a linket...újabban sokat hibázok:-((( egy-két napot javítgatással fogok mostmár tölteni...
Annyira nem zavar az urak túltengése, de milyen jól hangzott!...
:DDD
Addig is:
VálaszTörléshttp://www.sacher.com/en-original-sacher-tart.htm
és
http://www.sacher.com/en-history-tart.htm
A 24 fénykép láttán több dolog is az eszembe jutott :-) Például a csomagolástól bizonyosan függő ár... Mibe kerülhetne egy Dobos-torta, ha...
no meg:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sacher-torta
Ja, és nézz a postaládába is :-)
No, ez hi-he-tet-len!
VálaszTörlésRemélem, jó vagy angolból, a franciát nem mellékelem - de létezik több nyelven is:
http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Table_of_Contents
Ha kicsit lescrollozod, ott vannak a címszavak - vagy keresgélj benne :-)
És... tadadámmm ! a 36 nyelv között...
http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv
...belenéztem...:-)...már ki is másoltam dokumentumba, mind a 367 oldalt...köszönöm szépen!...
VálaszTörlés...no, egy darabig engem nem láttok!...:-)
Ezt Sacher logo-s tortát én is láttam az interneten legközelebb megpróbálkozom vele;-)
De jó, hogy Mormogi, mint szővivő is szerepel :)))
VálaszTörlésKöszönöm.
Egyet mondok: várom már a téli szünetet. Vagy legalábbis a holnapi napot...
A szavak furcsa teremtmények - és persze veszélyes fegyverek is.
VálaszTörlésNem mindenkiét könnyű vinni :-)
NeVaMeSz, ez ugye nem komoly? Látunk még - ha másként nem, lelki szemeinkkel? És hallunk... :-)
VálaszTörlésMormogi Papa: ...az imént arra gondoltam, hogy megyek olvasni, mert kaptam sok olvasnivalót...:-)
VálaszTörlés....majd megszűnt létezni a gépem, úgyhogy szervíz...most tudtam visszatérni...alaposan beijedtem!...:-(((
Beus! Mesélj már valamit, én már sokat szerepeltem ma...:-)))
VálaszTörlésMost, hogy visszatért az élet a gépembe kicsit nyugodtabb vagyok!
Mormogi Papa: egyébként a Ossobuco-nál kapott a gépem görcsöt, lehet, hogy az oldallal volt valami....:-(
Imádom az Ossobuco-t, Olaszországban mindig eszem egyet, ha arra járok!
Honnan tudtad?...:-)
Azért egy kis zene jóvátételként?
VálaszTörlésMondjuk egy Skandi együttes?
http://www.youtube.com/watch?v=xJCMFhXziro
és a ruha magyarázata:
http://www.youtube.com/watch?v=Ooa62i53XSg&feature=related
És
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=q4VKk4raEmE&feature=related
meg
http://www.youtube.com/watch?v=nq2jeWr0y9U&feature=related
Mikor küldtem azt a "csontos" linket?
(Ossobuco)
A másik poszthoz küldted, és én nagyon megörültem neki, mert imádom...akár ötletet is adtál!...:-)))
VálaszTörlés...majd lefagyott a gépem....ennek már nem annyira...de megoldódott:-)
Egy korai videoclip :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=XjHaSTr74LQ&feature=related
Ez engem is meglepett...
http://www.youtube.com/watch?v=aydCORotYlA&feature=related
Végül
http://www.youtube.com/watch?v=o56lSKi5dA8&feature=related
Erről vagyok híres :-) Nem a gépek lefagyasztásáról :-P
VálaszTörlésElképzelem magamban, amint a svéd családtagok otthon varrogatták a srácok fellépő ruháját - mert házi készítésű, ez látszik :-) Tiszteletükre még egy dal - aztán megpihenek.ű
http://www.youtube.com/watch?v=lp2OKP5j2PY&feature=related
Ugyan ez éppen nem altató - de Beának nem is arra van szüksége :-D
ÓÓÓÓÓÓ! A My Bonnie az egyik kedvenc dalom...egyébként nekem kicsit könnyebb a zenehallgatás, mert én a kommmenteket a gmail üzeneteim között megkapom, és ott él a link...nem úgy, mint az oldalon....ezt nem is értem...
VálaszTörlésMormogi Papa: … nagyon köszönöm kérdésemre a válaszod.
VálaszTörlés…Kár, hogy nem vagy boursin kedvelő, pedig szívfájdító gyönyöröket tud okozni, mint a poloveci rabszolganők dala az Igor herceg második felvonásában…
(Csak beköszöntem, sajnálom, de mennem kell.) :((
Nagyon ismerős zenék...:-)
VálaszTörlésSajnos Beushoz csak később érnek el, de ami késik nem múlik! Megpróbálom megvárni míg beköszön...szolidaritásból...:-)
Bár a kisfiam beteg gyanús...lehet, hogy éjszakai gyógyszerezés lesz belőle:-(((....remélem nem!
Nem is értem... nem derült ki, hogy enni szeretem (nem egyedül itthon, hál'Istennek!) - csak nem készítek soha... legalábbis eddig :-)
VálaszTörlésGyerkőcnek jobbulást - a gyógyszeres éjszakát senkinek se kívánom.
Más előadó:
http://www.youtube.com/watch?v=mt02zuoxGj4
http://www.youtube.com/watch?v=fEHNFxXkILM&feature=related
Nálad azért nem élnek a linkek, mert a blogspot ezt nem akarja. Elvi okokból. Talán nem akarják, hogy egyesek szétreklámozzák magukkal a blogokat. A másiknál, ha beteszem, kattintható...
És egy kakukktojás :-) A film részlet nélkül - ami nagy kár...
http://www.youtube.com/watch?v=NeK0VTrSpTQ
Az előző jelenetből:
http://www.youtube.com/watch?v=F5N35kQAPv0&feature=related
Ahány ház... :-)
http://www.youtube.com/watch?v=P1KZKZs-2YM&feature=related
Ezt meg külön
http://www.youtube.com/watch?v=qE41YPdPuis&p=6153D558323C0954
Na jó, még egy... altatónak :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=C1KtScrqtbc
Elég késő van már - ideje egy ébresztőnek :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=kIb__YsDXfw
Ennek az elején szöveg van, de aztán...
http://www.youtube.com/watch?v=4Ou-6A3MKow&feature=related
Ez meg későbbi:
http://www.youtube.com/watch?v=rYsXp3GMxak&feature=related
A "műsorvezető" Pete Seeger...
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=R2pwF9BF1os
Jó reggelt!...:-D
VálaszTörlésJó zenék...még mindig, vagy már megint?...:-)
Most sütöm az előző hétvégén megálmodott pogácsát...szereted?
Köményes, füstölt sajtos, leveles...küldök kóstolót, de csak hét körül lesz készen...:-))
Már fenem is a fogamat - csak a fogdoktor meg ne tudja :-)
VálaszTörlésPogácsa... ez nem is sütemény, ez egy egész kategória a konyhaművészetben! :-D
(Már attól tartottam, mindenki sziesztázik. Be is iktattam egy mosogatást... majd jövök :-P
Addig is:
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=YYDmbJjvv20&feature=related
Mi is az a "Hootin'" ?
VálaszTörlésHát ez:
http://www.youtube.com/watch?v=fuyaf5YBGh8&feature=related
Nem rossz... félóránként hajtogatnom kell a pogit, de vagyok!
VálaszTörlés:-)))
Közben hallgatom a zenéket....és hazajött az én bajnokom...10 gólt rugott a mai bajnokságon, amit megnyertek!!!!
Remélem a pogácsa is bajnok lesz....új recept, és mindig túllövök a célon....megint jó lágy tésztát gyúrtam, nehogy egyszerű legyen hajtogatni....így viszont mennyei a végeredmény!
:-)))
Szurkolok! Természetesen a pogácsának :-)
VálaszTörlésGratula a bajnoksághoz.
http://www.youtube.com/watch?v=v9N_rSmUc4o
Let's the good times roll !
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=uuM2FTq5f1o
http://www.youtube.com/watch?v=aWaJ0s0-E1o&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=XgCHOrF5ryY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=F5fsqYctXgM&feature=related
És most fújjuk ki magunkat :-)
Pihenjünk egy kicsit.
:-)...nos, az első tepsi pogácsát forrón faltuk be (3 tepsivel sütöttem:-)...nem hiába az egyik legnépszerűbb ételféleség, amit megnéznek nálam az olvasók...
VálaszTörlés...nem éttermet nyitok, hanem pogácsa szalont...:-)))
Komolyan mondom, hogy süssétek meg...szerintem holnap felteszem ezt az új receptet is...sör, és borkorcsolyának, utóételnek, uzsonnának, előételnek is fantasztikus....
Most én fújom ki magamat!...:-)))
Beuskám hol vagy?...mit főztél ma?
Holnap várom a CSN történést!
Nevamesz,
VálaszTörlésitt vagyok...
Ma ünnepeltük Neoex születésnapját. Itt voltak a gyerekek. Csak egy egyszerű vörösboros sertéscomb-pörköltet főztem. Az s.k. eltett savanyúságokból bontottunk néhányat hozzá. Finomak eddig :)
Reggel jöttem haza a munkahelyről, aztán alvás után kis pakolás, mosás stb. aztán főzés. Fél hatra jöttek a gyerekek és nyolc után mentek el.
Már lassan két hónapja nem tettem semmit a Palettán, oda raktam néhány új anyagot. Aztán az egyik magazin főszerkesztőjével egyeztetettem a márciusi témát a lapba.
Amúgy meg le vagyok lassúlva...
Ennyi történt ma. Illetve éjjel kettőkor elkapunk a kollégiumban három bűnöst: cigarettáztak, ittak, hánytak. Vallatóra fogtuk őket. Elővettem a legzordabb arckifejezésemet és nekem mindent be is vallottak... De sajna ez már olyan szintű kihágás (nem az enyém, hanem az övéké), hogy nem mehetünk el csukott szemmel és orral mellette. Már csak azért sem, mert, ha mondjuk legközelebb hasonló vagy rosszabb állapotban lennének, még akár bele is fulladhatnak a saját hm-jukba... Nem játék ez, gyermek - próbáltam zordan tudatosítani bennük. Kértem őket, hogy széles körben terjesszék, hiába fiúszekció, nem félek benyitni a szobájukba. Jogaim vannak és nem félek használni azokat - az ő hosszútávú érdekeikért.
Beus örülök, hogy benéztél! Holnap jelentkezem, most sajnos mennem kell...folyt. köv. holnap!
VálaszTörlésJó éjt!
Most rögtön megőrülök!
VálaszTörlésSegítség! Segítség! Segítség!
Hogy hívjuk más szóval a pulyka áll-lebenyét?
Mi nem így használtuk és nem jut az eszembe másként... :(
Segítsetek!!!
...pulykatoká(ny)nak!...:-DDD
VálaszTörlésFogalmam sincsen, bocsika! De ez jutott eszembe legelőször, és egy nagyot nevettem!....
Talán Spájzcetli vagy Mormogi tudja...Skandira ne számítsunk....:-)))
...most vasárnapi szieszta van, lehet, hogy ma erre nem derül fény...
Nevamesz, kiderítem, ha addig élek is :)
VálaszTörlésitt van a nyelvem hegyén, de csak nem jön ki. Olyan bosszantó!!!
Most az áll-lebenyt hagytam Csn-ben ill. az írásban, ám amint megtudóm az általunk használt kifejezést, azonnal javítom és majd erre kérlek Téged is.
Figyeld, kérlek a postafiókodat, máris repül a levél :)
...várom a levelet, most egy kicsit itt vagyok, utána készítem a vacsit, de kész Napóleon vagyok:-)...képes vagyok többfelé is figyelni, ha jó passzban vagyok...most meglátjuk...:-D
VálaszTörlésNa, az ékezetek (is) szórakoznak velem: metudom, természetesen.
VálaszTörlésmegtudom
VálaszTörlésÉs többet ma nem írok...
Én is olyan vagyok, mint Napóleon: kicsi, pocakos...
VálaszTörlésBeus:-DDD
VálaszTörlésIsteni, amit írtál!!!!...vacsi készítés után neki állok bejegyzést gyártani...még nem tudom, hogy a tyúklakoma, vagy a tegnapi pogácsa fog-e következni, mert nálam ez mindig csak úgy jön....majd jelentkezem!
Egy ilyen csoda esszé után pihenhetsz is:-)...később még leszek!
(fél szemmel addig is;-)
Nem tudom, esszék vagy isszák, de köszi :)
VálaszTörlésMegyek tisztálkodni... :D
Aztán munkára fel. Szerintem jelentkezem még egy másik Galaxisról, a kollégiumból. Sok jót ne tegyetek addig! :)
Beus! Érezd jól magad, majd jelentkezz!
VálaszTörlésNem vagyok egy korai fekvő, bár ma még lesznek mozgalmas órák itthon, de végül mindig mindenki kidől mellőlem...:-)))
Nevamesza: … altaraja?, álltaraja? :)) …nem vagyok otthon a pulykaanatómiában. Egyéb iránt nem étkezőasztali barátom a pulyka. Az én gasztro-értékítéletem szerint, emberi fogyasztásra alig alkalmas, (talán csak a nyaka, szárnytöve) halliszten és antibiotikumokon tartott, ennek megfelelően halliszt- és antibiotikum-ízű, bármilyen konyhai kunsztokat is bevethetünk, zömített fűrészpor állagú marad.
VálaszTörlés… történet (kolléganőm meséli): - Isteni brassóit készítettem tegnap!... Pulykamellből!... És krumpli helyett… rizzsel!... Na, látom, nem vagy elég nyitott a konyhai újdonságokra, különlegességekre!... :((
Spájzcetli: ...zene füleimenk hallani Téged:-)
VálaszTörlés...mostanában elhanyagolsz!...:-( :-)))
Honnan tudod, hogy éppen brassóit készítek?!...most pirul a krumpli...
...az én konyhai fantáziám kimerül a szűzpecsenyénél, kápiánál, koriandernél, és salotta, valamint lilahagymánál....:-)
Fél szemem a krumplin...és mára vége a főzésnek!
Nevamesza:... jaaaj!, az elmúlt két napban az űzött vad hozzám képest egy békés komplentációban ellevő lény volt!... :((
VálaszTörlés...tudni nem tudtam,... csak idáig érzem a piruló szűzpecsenye izgató illatát!... :))
Spájzcetli: ...hát még, ha az ízét éreznéd!...:-))
VálaszTörlésAzért a rutrutrut néha egészen kellemes - persze nem a gyárban nevelt :-)
VálaszTörlésVolt egy kedvenc éttermem (aztán elgyurcsult :-( ahol kiváló pulyka-brassóit csináltak. Ami a fő: nem utólag tettek melléje hasábburgonyát, ami a kispolgári lkonyha egyik legszörnyűbb... mit is írok: nem én vagyok a Nagy Levin... :-)))
Bocsáss meg Mormogi Papa, de pulykából nem is ettem, és nem is készítettem még brassóit...vannak dolgok, melyekben nagyon sarkos, vagy karcos vagyok...:-)))
VálaszTörlésEzzel szemben Karácsonykor szinte mindig főzök pulyka ételt...Karácsonyi pulykalevest májgombóccal, és a rakott húst, melyet pulykasteak-re rakok...
Ezen kívül egy évben max. egyszer van nálunk pulyka az asztalon...
Nos, a napokban felteszem az én, kicsit "kibővített" brassóimat...a pirított burgonyával tálalás előtt mindig összeforgatom a többi "cuccot"...betegre ettük belőle magunkat, még most pihegek, miközben űzöm a kisfiamat, hogy végre végezzünk a bepakolással, fürdéssel, és végre célozza meg az ágyikót....:-)))
Mormogi Papa: ... az én olvasatomban a "pulyka brassói" legalább annyira értelmezhetetlen, mint a beton talpfa, műanyag hullámpala,... és akkor a fából vaskarikát ne is említem!... :))
VálaszTörlésMormogi, nyugi, nem vagy egyedül... :)
VálaszTörlésIgaz, mióta tele a ládánk saját nevelésű tyúkokkal, pipkkel, kakasokkal, vaddisznóval és mangalicahússal (két utóbbi nem saját tenyészetből), azóta nincs szívem
(és pénzem) egyéb húst venni, pedig marhahúsra fáj a fogam és egy jó sült pulykacombra, csak simán megsütve, persze előbb jó alaposan fokhagymával bedörzsölve - és naná, hogy alsócomb. Alufóliával letakarva, pici fehérbort aláöntve, ötven percig rá se nézve, aztán grill és zaba.
Az ínyencektől meg egy kis vallási türelmet kérünk... :)
Igen, még zacskós levest is szoktunk enni (fehér holló kategória, de azért előfordul).
Tudom, eretnek gondolatnak tűnik - én is kíváncsiságból kóstoltam meg, nem "vallási türelmetlenségből" :-)))
VálaszTörlésHogy a helyi vendéglőst mi vitte rá, az rejtély - de engem meggyőzött. Talán egy hangyányit szárazabb volt, de a fűszerezés tökéletes. Receptem nincsen :-(
A témához annyit: sok változatban ettem már a Brassóit, volt közöttük kegyetlenül rossz is, meg nagyon finom - amit én egyáltalán nem így hívtam volna. De hát ízlések... :-D
Ne feledjük: a keresztségben ugyan ezt a nevet nyerte, de Brassóban még csak nem is hallottak róla - főként az egykor a város többségét adó, mára főleg német állampolgárok. Akiket kivásároltak a rezsimből...
Szóval ez is egy éttermi kreáció. (Sejthetően 1920 utáni időkből fakadóan "Hazaffyas" szellemben kapta a nevét.)
Ennek megfelelően ki állíthatja, hogy tudja az eredeti receptet?
(A másik két - három - szó használatában egyetértek. Hogy a fakutya - kedve szakadtán - miből vágja a pléhpofát, azt nem tudom :-)
VálaszTörlésLásd még kávépótló (cikória), tojáspor...
Kedvencem a dehidratált (liofilizált) instant forrásvíz. Csak elkevered egy pohár csapvízzel...
Mormogi Papa:-DDD
VálaszTörlésA kicsit sem instant pogácsám elkészült, feltálaltam eggyel előrébb!
Várok mindenkit kóstolóra....
...úgy látom a tyúklakomát meg fogja előzni a brassói...ha már így benne vagyunk...:-)))
Csak egy kérdés? Hova tűnt a 30 dkg cukor, épp készíteném...
VálaszTörlésE.
Ó, megtaláltam.. Lehet túl késő álltam neki :-) Kissé szétszórt vagyok..
VálaszTörlésE.