Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. július 8., csütörtök

Csokoládémousse (mousse au chocolat) és Sacher torta egyszerűen

Fogalmam sincsen, hogy mi volt az oka, de nagyon hosszú ideig egyáltalán nem ettem édességet. Bocsánat, a terhességeim időszakában faltam a fagylaltot, a málnafelfújtat és a csokoládét minden mennyiségben. Utána, mintha elvágták volna.
Eleinte jártam úgy, amikor vendégek jöttek hozzánk, hogy a többféle elő és főétel után várakozással tekintettek a vendégek rám, mire rájöttem, hogy desszertre várnának, de én csak gyümölccsel készültem.
Ekkor elővettem néhány süteményes könyvet és kerestem valami egyszerű vendégváró édességet, a Sacher torta szimpatikusnak tűnt nekem.
Természetesen átírtam kicsit, majd sütöttem a családomnak egyet. A torta tarolt, oly annyira, hogy kevés kivétellel ez került nálunk éveken keresztül a desszertes tányérra. Több száz zacher tortát megsütöttem életemben, de még egy falatot sohasem ettem belőle.
A családom rettenetesen édesszájú, így elhatároztam, hogy beújítok most már desszertben, és ezzel egyidejűleg megreformálom az édesség fogyasztásukat.
Nincs több bolti csoki, „színes” süti, jön a valódi csoki.
Rászálltam a minimum 70%-os csokoládéból készült édességekre (90%-ossal kezdtem, de ahhoz nem vagyunk elég ínyencek, túl keserűnek bizonyult), az első nagy kedvenc a pille könnyű étcsokoládé hab lett. Azóta egyfolytában étcsokoládé habot követelnek tőlem.
Eper szezonban negyedelt eperrel és tejszínhabbal, a téli időszakban egyszerűen tejszínhabbal és koktélcseresznyével szolgáltam fel.

Azóta sok-sok valódi csokoládés desszertet kipróbáltunk, és a bolti csoki és a „színes” süti fogyasztás is megszűnt. Viszont én is rákaptam a csokis desszertekre.

A nagy klasszikus, az én Sacher tortám receptje: 26 cm-es csatos tortaformához, 16 szelethez

- 15 dkg jó minőségű vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd kikapart magja
- 2 egész tojás
- 5 tojássárgája
- 15 dkg 70%-os étcsokoládé
- 15 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg jó minőségű baracklekvár
- 20 dkg 70%-os étcsokoládé
- 5 evőkanál tejszín

A lisztet kétszer átszitálom, és a sütőporral összekeverem. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd a cukorral lazán összekeverem. A csokoládét gőz fölött megolvasztom.
A lágy vajat a kétféle cukorral vagy a vaníliával habosra keverem, és robotgéppel a tojásokat és tojás sárgákat egyenként egy-két percig, magas fokozaton elkeverem benne. Hozzáadom a csokoládét, ezzel is alaposan, magas fokozaton elkeverem.
A masszába kanalanként adagolva a lisztkeveréket alacsony fokozaton elkeverem.
A kész masszába lapáttal óvatosan belekeverem a tojáshabot és a kivajazott, sütőpapírral bélelt formába öntöm.
Hideg sütőbe téve, légkeveréses üzemmódban 160 fokon, kb. 45 perc alatt megsütöm.
A formában hagyom hűlni 20-30 percre a torta alapot. Húrral, vagy éles, széles pengéjű késsel keresztben kettévágom, az alaposan kikevert baracklekvárral az alsó lapot vékonyan megkenem, majd a fedőlapot ráteszem. Az egész tortát, az oldalát is a baracklekvárral nagyon vékonyan átkenem.
Tejszínnel elkevert, gőz fölött olvasztott étcsokoládéval vonom be.
Fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőbe teszem.

Étcsokoládé hab:
18 dkg 70%-os étcsokoládé
1 dl minimum 2,8%-os tej
1 tojássárgája
4 tojásfehérje
3 dkg porcukor

Felforralom a tejet. A gőz fölött olvasztott csokoládéba először a forró tejet, majd a tojássárgáját belekeverem, folyamatos keverés mellett. A massza ne legyen tűzforró, csak meleg, 40 fokos körülbelül. Félreteszem hűlni. Addig a hideg tojásfehérjéhez a cukrot folyamatosan adagolva kemény habot verek, majd amikor a csokoládé massza szobahőmérsékletű, akkor a habot 3 részletben, óvatosan, de teljesen elkeverem benne.
Nyomózsákba töltve 8 átlátszó üvegpohárba töltöm a csokoládéhabot. Legalább 2 órára hűtőbe teszem.
Tejszínhabbal, gyümölccsel, csokoládé forgáccsal, díszíthetjük, dúsíthatjuk tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails