A cipóban sült sonka és héjas tojással sült kalács mellett a hidegtálak sem maradnak el nálunk a húsvéti ünnepi asztalról. A mimóza tojássalátát – ezt a salátát is hagyományosan készítem már évek óta - később mutatom be, mert arról nincsenek korábbi képek, így azt majd húsvétkor.
Mindig készítek francia és krumpli salátát valamint sonkatekercset. Friss, házi majonézből, frissen párolt zöldségből, jó minőségű főtt-sült sonkából, egyszerű, de könnyű tojáskrémmel. Húsvétkor szeretek visszanyúlni a hagyományos ételekhez, inkább a friss, jó minőségű alapanyagokra helyezem a hangsúlyt, minthogy nagyon újszerű ételeket vetnék be.
Házi majonéz, kb. 4 dl
- 3 tojássárgája (nagyon friss tanyasi tojás, mert abból lehet jó állagú majonézt készíteni)
- 2 teáskanál (dijoni) mustár
- 2 teáskanál fehér borecet
- csipet só, frissen őrölt bors
- 3,7 dl napraforgó vagy mogyoróolaj (olívaolaj nem jó!)
- 2 teáskanál friss citromlé
A citromlé és olaj kivétel a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd az olajat szinte cseppenként adagolva fényes, határozott állagú majonézt keverünk habverő segítségével. Végül a citromlével ízesítjük.
Franciasaláta
- 35 dkg párolt zöldborsó
- 35 dkg párolt, apró kockákra vágott répa
- 10 dkg apró kockára vágott sajt (pl.ementáli, gouda)
- 1 db apró kockára vágott alma
- 5 db apró kockára vágott, közepes csemegeuborka
- 2 db apró kockára vágott főtt tojás fehérje
- 3 dl natúr majonéz 1 teáskanál mustárral, ízlés szerinti mennyiségben porcukorral,1dl zsíros tejföllel, csipet sóval, borssal kikeverve.
A friss és párolt zöldségeket, almát a majonéz alappal elkeverjük. Legalább két órán át hűtsük elő tálalás előtt.
Töltött tojás és sonkatekercs
- 10 db tanyasi tojás (ebből 3 db egész/6 db fél kerül megtöltésre)
- 8 szelet sült sonka vagy karaj
- 1 apró fehérhagyma nagyon finom kockára vágva (mogyoróhagyma vagy lilahagyma is nagyszerű bele)
- 2 evőkanál jó minőségű vaj
- 1 púpos evőkanál natúr majonéz vagy mascarpone
- só, frissen őrölt bors
- zöldfűszerek (pl. bazsalikom, oregánó, zsenge kakukkfűhajtás, metélő hagyma, medvehagyma)
A főtt tojásokat botmixerrel pépesítjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Az így kapott krémmel a sonka szeleteket megtöltjük, felgöngyöljük.
Majonézes krumplisaláta
- 1 kg vörös kifliburgonya
- 3 fej lilahagyma
- fehér borecet, porcukor a pácléhez
- kb. 2 dl frissen készült majonéz alap (1,5 dl majonéz, egy teáskanál friss citromlé, tejföl, mustár, porcukor, bors, só, ízlés szerint)
A tálalást megelőző nap 1 kg piros kifliburgonyát héjában megfőzzük, a héját még melegen lehúzzuk, vékonyra felkarikázzuk. 3 fej lilahagymát vékonyan felszeletelünk. Egy liter pác szükséges a krumplihoz. A hideg vízhez annyi fehér borecetet és porcukrot adunk, hogy kellemesen savanyú és édes végeredményt kapjunk. Kevés frissen őrölt borssal és csipet sóval ízesítjük.
A krumplit és a lilahagymát rétegesen lerakjuk a tálba és felöntjük a páclével. Másnapig lefedve, hűtőben pácoljuk a krumplit, hogy összeérjenek az ízek. Másnap leöntjük róla a páclevet és annyi majonéz alapot adunk hozzá, hogy ne tocsogjon benne, de kellemesen krémes legyen.
Fogyasztás előtt legalább két órán keresztül hűtőben pihentetjük.
Ez mind jöhet most sorjában.
VálaszTörlésNagyon szép és guszta, mostmár teljesen húsvéti hangulatom van!
VálaszTörlésFantasztikus menü!:-)
VálaszTörlésÉn azt hiszem imbiszt fogok készíteni.
(szaporán nyelek) ... de mit eszünk majd Húsvétkor?
VálaszTörlés:-)))
Mondd, kedves HSz, nincsen kéznél egy olyan recepted, hogy "garnélarák magyarosan" ??? :-)))
VálaszTörlésAz idei húsvét (mikor a böjt elmúltán már húst is vesznek magukhoz a népek) menüje és fényképei még a jövő homályában rejtekeznek :-)))