Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 9., szombat

Húsvéti menüajánlat: majonézes krumplisaláta, franciasaláta, sonkatekercs, töltött tojás.






A cipóban sült sonka és héjas tojással sült kalács mellett a hidegtálak sem maradnak el nálunk a húsvéti ünnepi asztalról. A mimóza tojássalátát – ezt a salátát is hagyományosan készítem már évek óta - később mutatom be, mert arról nincsenek korábbi képek, így azt majd húsvétkor.


Mindig készítek francia és krumpli salátát valamint sonkatekercset. Friss, házi majonézből, frissen párolt zöldségből, jó minőségű főtt-sült sonkából, egyszerű, de könnyű tojáskrémmel. Húsvétkor szeretek visszanyúlni a hagyományos ételekhez, inkább a friss, jó minőségű alapanyagokra helyezem a hangsúlyt, minthogy nagyon újszerű ételeket vetnék be.


Házi majonéz, kb. 4 dl


- 3 tojássárgája (nagyon friss tanyasi tojás, mert abból lehet jó állagú majonézt készíteni)

- 2 teáskanál (dijoni) mustár

- 2 teáskanál fehér borecet

- csipet só, frissen őrölt bors

- 3,7 dl napraforgó vagy mogyoróolaj (olívaolaj nem jó!)

- 2 teáskanál friss citromlé


A citromlé és olaj kivétel a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd az olajat szinte cseppenként adagolva fényes, határozott állagú majonézt keverünk habverő segítségével. Végül a citromlével ízesítjük.





Franciasaláta


- 35 dkg párolt zöldborsó

- 35 dkg párolt, apró kockákra vágott répa

- 10 dkg apró kockára vágott sajt (pl.ementáli, gouda)

- 1 db apró kockára vágott alma

- 5 db apró kockára vágott, közepes csemegeuborka

- 2 db apró kockára vágott főtt tojás fehérje

- 3 dl natúr majonéz 1 teáskanál mustárral, ízlés szerinti mennyiségben porcukorral,1dl zsíros tejföllel, csipet sóval, borssal kikeverve.


A friss és párolt zöldségeket, almát a majonéz alappal elkeverjük. Legalább két órán át hűtsük elő tálalás előtt.




Töltött tojás és sonkatekercs


- 10 db tanyasi tojás (ebből 3 db egész/6 db fél kerül megtöltésre)

- 8 szelet sült sonka vagy karaj

- 1 apró fehérhagyma nagyon finom kockára vágva (mogyoróhagyma vagy lilahagyma is nagyszerű bele)

- 2 evőkanál jó minőségű vaj

- 1 púpos evőkanál natúr majonéz vagy mascarpone

- só, frissen őrölt bors

- zöldfűszerek (pl. bazsalikom, oregánó, zsenge kakukkfűhajtás, metélő hagyma, medvehagyma)


A főtt tojásokat botmixerrel pépesítjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Az így kapott krémmel a sonka szeleteket megtöltjük, felgöngyöljük.


Majonézes krumplisaláta


- 1 kg vörös kifliburgonya

- 3 fej lilahagyma

- fehér borecet, porcukor a pácléhez

- kb. 2 dl frissen készült majonéz alap (1,5 dl majonéz, egy teáskanál friss citromlé, tejföl, mustár, porcukor, bors, só, ízlés szerint)


A tálalást megelőző nap 1 kg piros kifliburgonyát héjában megfőzzük, a héját még melegen lehúzzuk, vékonyra felkarikázzuk. 3 fej lilahagymát vékonyan felszeletelünk. Egy liter pác szükséges a krumplihoz. A hideg vízhez annyi fehér borecetet és porcukrot adunk, hogy kellemesen savanyú és édes végeredményt kapjunk. Kevés frissen őrölt borssal és csipet sóval ízesítjük.

A krumplit és a lilahagymát rétegesen lerakjuk a tálba és felöntjük a páclével. Másnapig lefedve, hűtőben pácoljuk a krumplit, hogy összeérjenek az ízek. Másnap leöntjük róla a páclevet és annyi majonéz alapot adunk hozzá, hogy ne tocsogjon benne, de kellemesen krémes legyen.

Fogyasztás előtt legalább két órán keresztül hűtőben pihentetjük.








5 megjegyzés:

  1. Ez mind jöhet most sorjában.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és guszta, mostmár teljesen húsvéti hangulatom van!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus menü!:-)
    Én azt hiszem imbiszt fogok készíteni.

    VálaszTörlés
  4. (szaporán nyelek) ... de mit eszünk majd Húsvétkor?

    :-)))

    VálaszTörlés
  5. Mondd, kedves HSz, nincsen kéznél egy olyan recepted, hogy "garnélarák magyarosan" ??? :-)))
    Az idei húsvét (mikor a böjt elmúltán már húst is vesznek magukhoz a népek) menüje és fényképei még a jövő homályában rejtekeznek :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails