Néhány hétig nem a saját konyhámban sütöttem-főztem. Volt, hogy olyan ételeket is készítettem, melyekhez nem álltak rendelkezésemre az otthon megszokott konyhai eszközök, mégsem mondtam le róluk. Ezek a kelt csigák szó szerint kézi munkával készültek, ugyanis sem nyújtódeszka, sem nyújtófa nem állt rendelkezésemre. Kézzel lapogattam ki a tésztát és úgy tekertem fel. Nem lettek olyan szépek küllemre, mint a legutóbbiak itthon, de mondhatom, hogy nagyon finomak voltak.
Most 14 nagy csigát készítettem 30 dkg lisztből.
Hozzávalók:
30 dkg átszitált finomliszt
5 dkg kristálycukor
4 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
Csipet só
A kenéshez és a szóráshoz:
6 dkg olvasztott vaj, 10 dkg durvára tört étcsokoládé (min. 70-80%-os kakaótartalmú) valamint barnacukor
1-
A hozzávalókat összegyúrtam, majd alaposan megdagasztottam. Letakarva 50 perc alatt duplájára kelesztettem, lágy tésztát kaptam. Nem kell megijedni a lágy tésztától, mert ebből lesz a könnyű, levegős kelt tészta, ha kisül.
A megkelt tésztát lisztezett konyhalapon kézzel téglalap alakúra lapogattam, megkentem az olvasztott vajjal, megszórtam vastagon barnacukorral, majd a durvára vágott étcsokoládéval. Hosszanti irányban feltekertem és 3 cm-es csigákat vágtam le belőle, míg a rúd el nem fogyott.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a csigákat – a közepét kinyomtam, hogy szépek legyenek amikor kisülnek - tisztes távolságra egymástól, hiszen még jócskán fog kelni és sütés közben is megnő.
Fél óra kelesztés után
Frissen, melegen tálaltam fel.
Hasonló receptjeimbe is érdemes bepillantani:
Nem csúnyák! Nagyon is bejönnek. Étcsokival, de finom. ;D
VálaszTörlésNekem is tetszik, és az biztos, hogy finom! :D
VálaszTörlés