Oldalak

2011. november 27., vasárnap

Erdei csiperkekrémleves pestos pirítóssal



Nem olyan régen meséltem a gombász mesterről, akitől legutóbb a gyűrűs tuskógombát is vettem. A kevéssé ideális időjárás ellenére nála találtam erdei gombát. Igaz, erdei csiperkéből mindössze 15 dekát, de azért megvettem. Levesre vágytam belőle.

Gondoltam barna csiperkével kiegészítem, ami kicsit "simít" is a krémlevesen. Gomba levest is mindig alaplével főzök, éppen kapóra jött, hogy orjaleves főzéshez készültem.

Volt még friss kovászos kenyerem is a legutóbbi sütésből, és néhány nappal előtte készítettem frissen, házi pestot.

A pestos pirítós erdei gombaleveshez történő párosítását Boros László mesterszakácstól kölcsönöztem, a debreceni Belga étterem étlapján már jó ideje így szerepel az erdei gombakrémleves. A kisfiam kivételével az egész család nagy kedvence.

Nyáron is kerül leves az asztalra, de nálam télen van az igazi szezonja. Előkerülnek a komótosan készülő levesek is, melyek lélek és gyomormelengetőek is egyben. Ez a gombaleves - ha az alaplé elkészültét nem számoljuk - akkor olyan 15 perces művelet. A végeredmény utóhatása pedig a hosszan tartó élmény.


Hozzávalók 4 adaghoz:


15 dkg erdei csiperke

15 dkg barna csiperke

4 dkg vaj

½ póréhagyma

1 kisebb sonkahagyma

2-3 ág friss kakukkfű

2 dl száraz fehérbor

2 dl tejszín

só, frissen őrölt bors

8 dl alaplé, jelen esetben orjaleves


A kétféle, összevágott hagymát a kakukkfű ágakkal vajon megdinszteltem. Hozzáadtam a gombát, megpirítottam, majd sóztam, borsoztam és felöntöttem a fehérborral. Úgy 15 percig pároltam, majd a kakukkfű ágakat kihalászva belőle, turmixoltam.

Felöntöttem az orjalevessel/ alaplével, forrpontig hevítettem, majd a tejszínhez forró levet kevertem és hozzáadtam a leveshez.







Utána ízesítettem és pestoval megkent, enyhén pirított kovászos kenyérrel tálaltam.

Isteni finom! Akár minden másnap megenném.

Házi készítésű pestomról itt, a békebeli kovászos fehérkenyeremről pedig itt írtam.





1 megjegyzés:

  1. Alexa, ezt megint nagyon összehoztad!
    Gombakrémlevest szoktam csinálni, de ez a pestos pirítós nagyon jól hangzik hozzá! Ki fogom próbálni!!!

    üdv Szandra

    VálaszTörlés