Nem olyan régen meséltem a gombász mesterről, akitől legutóbb a gyűrűs tuskógombát is vettem. A kevéssé ideális időjárás ellenére nála találtam erdei gombát. Igaz, erdei csiperkéből mindössze 15 dekát, de azért megvettem. Levesre vágytam belőle.
Gondoltam barna csiperkével kiegészítem, ami kicsit "simít" is a krémlevesen. Gomba levest is mindig alaplével főzök, éppen kapóra jött, hogy orjaleves főzéshez készültem.
Volt még friss kovászos kenyerem is a legutóbbi sütésből, és néhány nappal előtte készítettem frissen, házi pestot.
A pestos pirítós erdei gombaleveshez történő párosítását Boros László mesterszakácstól kölcsönöztem, a debreceni Belga étterem étlapján már jó ideje így szerepel az erdei gombakrémleves. A kisfiam kivételével az egész család nagy kedvence.
Nyáron is kerül leves az asztalra, de nálam télen van az igazi szezonja. Előkerülnek a komótosan készülő levesek is, melyek lélek és gyomormelengetőek is egyben. Ez a gombaleves - ha az alaplé elkészültét nem számoljuk - akkor olyan 15 perces művelet. A végeredmény utóhatása pedig a hosszan tartó élmény.
Hozzávalók 4 adaghoz:
15 dkg erdei csiperke
15 dkg barna csiperke
4 dkg vaj
½ póréhagyma
1 kisebb sonkahagyma
2-3 ág friss kakukkfű
só, frissen őrölt bors
A kétféle, összevágott hagymát a kakukkfű ágakkal vajon megdinszteltem. Hozzáadtam a gombát, megpirítottam, majd sóztam, borsoztam és felöntöttem a fehérborral. Úgy 15 percig pároltam, majd a kakukkfű ágakat kihalászva belőle, turmixoltam.
Felöntöttem az orjalevessel/ alaplével, forrpontig hevítettem, majd a tejszínhez forró levet kevertem és hozzáadtam a leveshez.
Utána ízesítettem és pestoval megkent, enyhén pirított kovászos kenyérrel tálaltam.
Isteni finom! Akár minden másnap megenném.
Házi készítésű pestomról itt, a békebeli kovászos fehérkenyeremről pedig itt írtam.
Alexa, ezt megint nagyon összehoztad!
VálaszTörlésGombakrémlevest szoktam csinálni, de ez a pestos pirítós nagyon jól hangzik hozzá! Ki fogom próbálni!!!
üdv Szandra