A lányom mondogatta a napokban, hogy úgy megkívánta a cigánypecsenyét. Nagyon örültem a célzásnak, hiszen leginkább Kentucky csirkére, hamburgerre, hot dogra, rántott hús variációkra, gyrosra futnak be hozzám a megrendelések, sokkal ritkábban csülökre vagy cigánypecsenyére.
Ettől függetlenül mindig igyekszem egyensúlyt tartani az
ételféleségek között, azt hiszem, ez lejön az oldal tartalmából.
Visszatérve a cigánypecsenyére, elsőként az jutott eszembe,
hogy most kicsit másképpen készítem el. A kakastaréj éke ennek az ételnek, a
szaftos-ropogósra sült füstölt szalonna nem csak csodásan fest a kész ételen,
hanem rettenetesen finom is. Ugyanakkor most egyikünknek sem hiányzik a fölös
kalória, úgy döntöttem, hogy a cigánypecsenyében most csak a szalonna íze kerül
bele és csak mutatóban. Úgy döntöttem, hogy a krumpliágyhoz emelem be a
szalonnát, a kakastaréjt pedig elhagyom.
Legutóbb például szalonnás babrőzsével készítettem:
Cigánypecsenye -
cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrőzsével
A legutóbbi csülök pékné módra receptemben említett
eljárással készültem elkészíteni a krumplit, annyira fantasztikusan jó lett az
íze, az állaga és a külleme, hogy mostanában biztos gyakran előfordul majd
nálam, más ételeknél is:
Sörben sült
pácolt csülök pékné módra – komótosan, cserépben, ropogósra
Sörben sült
pácolt csülök pékné módra – komótosan, cserépben, ropogósra
Nagyjából ennyivel tértem el a már jól bevált receptemtől,
amibe azért érdemes benézni, főleg azoknak, akik az úgymond eredeti verziót
szívesebben készítik:
Cigánypecsenye -
főtt-sült héjas krumpliágyon, kakastaréjjal
Természetesen cserépben készül nálam a cigánypecsenye, akár
kakastaréjjal, akár anélkül készül.
Hozzávalók 4 adaghoz:
liszt fűszerpaprikával keverve (jelen esetben füstölt
paprikát használtam)
só
mangalica, vagy libazsír a sütéshez
A fokhagymás páchoz:
8 gerezd fokhagyma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál só
A krumpliágyhoz:
1,5 tisztított sárgaburgonya cikkekre vágva
2 sonkahagyma cikkekre vágva
mangalica vagy libazsír
15 dkg császárszalonna kisebb kockára vágva
só
Először a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört
fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes lesz.
Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és hagytam 2
órán át pihenni a hűtőben lefedve.
Közben előkészítettem a krumpliágyat. A cikkekre vágott
krumplit és hagymát a cserébe tettem. A zsíron enyhén átsütöttem a
szalonnakockákat, majd a krumplihoz adtam és alaposan átkevertem vele, hogy
mindenhol fényes legyen a krumpli. Nem sóztam! 200 C fokos sütőbe toltam és
körülbelül 40 percig sütöttem, fél időben alaposan átkevertem.
Vastagaljú serpenyőben felforrósítottam egy kevés zsírt és a
paprikás lisztben megforgatott tarja szeleteket mindkét oldalán hirtelen
átsütöttem.
A tarja szeleteket tányérra szedtem, a visszamaradt
pecsenyezsírt a krumplihoz adtam és átkevertem. Sóztam, majd ráfektettem a
tarjákat.
Nem akartam, hogy párolódjon sem a krumpli, sem a tarja,
sokkal inkább azt, hogy a hirtelen körbesütött tarjából a zsír minél inkább kisüljön,
így 200 C
fokon folytattam tovább a sütést.
Mivel kérget sütöttem a húsra, illetve a paprikás lisztben
is megforgattam, így esélytelen, hogy a magas hőmérsékletű sütéstől a tarja ne
maradjon omlós.
Úgy 25-30 percig sütöttem a cserépben a cigánypecsenyét a
hagymás-szalonnás krumpliágyon.
Mindig cserépben tálalom fel. Most édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.
Ismét kellemes cigánypecsenye került nálunk terítékre,
örülök, hogy Rebeka megkívánta.
A hús kellően átsült, de omlós és szaftos maradt, a krumpli kívül
ropogott, belül finom puha volt, a hagyma és a szalonna pedig megtette a
hatását az ízesítésben.
Egy szóval, nagyszerű lett!
Nagyon finom :)!!
VálaszTörlésIgen! Köszönöm ... :)
Törlésma fogom kipróbálni eszméletlenül megtetszett.a férjem remélem dijjazza.
TörlésSzeretnélek kérdezni hogy a káposztasalátát hogy készited el?
VálaszTörlésTöbben kértétek, úgyhogy külön bejegyzést készítettem róla:
Törléshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/09/egyszeru-kaposztasalata-edes-ropogos.html
Hahó! A cserép le volt fedve sütés közben, vagy végig nyitva volt az edény?
VálaszTörlésBocsánat a késői válaszért ... végig nyitva, hiszen a lényeg, hogy kisüljön a köztes zsír a tarjából, míg a hús porhanyóssá válik a sütéstől. Ha lefednénk, akkor nem sülne, hanem párolódna.
TörlésMár ismertem,de így nem. Ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésvan
VálaszTörléselazığ
zonguldak
uşak
sakarya
ME40
ankara parça eşya taşıma
VálaszTörléstakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
GWZLJ
4F3EF
VálaszTörlésDüzce Evden Eve Nakliyat
Denizli Şehir İçi Nakliyat
Pancakeswap Güvenilir mi
Çanakkale Şehirler Arası Nakliyat
Kırşehir Şehirler Arası Nakliyat
Bitlis Parça Eşya Taşıma
Ankara Lojistik
Ünye Oto Lastik
Amasya Şehirler Arası Nakliyat
A0393
VálaszTörlésYenimahalle Parke Ustası
Elazığ Şehirler Arası Nakliyat
Tokat Lojistik
Çerkezköy Oto Elektrik
Bingöl Lojistik
Bitcoin Kazanma
Çerkezköy Petek Temizleme
Amasya Lojistik
Mamak Parke Ustası
83CFF
VálaszTörléscanlı ücretsiz sohbet
bilecik canlı sohbet odası
sivas ücretsiz sohbet odaları
Istanbul Bedava Sohbet Chat Odaları
balıkesir seslı sohbet sıtelerı
yozgat en iyi görüntülü sohbet uygulamaları
tokat rastgele görüntülü sohbet ücretsiz
yabancı görüntülü sohbet
tunceli sesli mobil sohbet
100E7
VálaszTörlésen iyi ücretsiz sohbet siteleri
niğde ücretsiz sohbet
Adıyaman Yabancı Görüntülü Sohbet Siteleri
ordu ücretsiz sohbet
tokat yabancı görüntülü sohbet siteleri
Ağrı Kadınlarla Ücretsiz Sohbet
ücretsiz görüntülü sohbet
edirne canlı sohbet sitesi
Mardin En İyi Sesli Sohbet Uygulamaları
EAD03
VálaszTörlésOsmaniye En İyi Ücretsiz Sohbet Uygulamaları
şırnak canlı sohbet odası
balıkesir bedava görüntülü sohbet
afyon bedava sohbet uygulamaları
aydın rastgele görüntülü sohbet uygulamaları
Hakkari Muhabbet Sohbet
aksaray en iyi görüntülü sohbet uygulaması
Bilecik Canlı Sohbet Uygulamaları
Trabzon Canlı Sohbet Bedava