Újabb "hűtőtakarító" projekt volt ez a gyros nyárs. Ahhoz képest, hogy abból gazdálkodtam, amit éppen a hűtőben találtam, ha előre eltervezem sem sikerült volna tökéletesebben.
Volt mindenből egy kis maradék, valamint egy szép, majd
félkilós szűzpecsenyém. Éppen 4 nyársat tudtam kihozni
belőle.
Imádom a nyársakat télen is és nyáron is: grillezve vagy
sütőben sütve. Hamarosan válogatás is készül a nyársvariációkból, hiszen
annyira színes nálam a paletta belőle.
Következzen most ez a rendhagyó gyros nyárs, melyet
szívből ajánlok akár hétköznap vacsorára, akár a hétvégi menübe.
Hozzávalók 4 főre
1 nagyobb szűzpecsenye (40-50 dkg)
2 kápia paprika (lehet zöld vagy piros, vagy vegyesen)
12 dkg grillsajt 12 részre szeletelve (halloumi vagy más grillsajt)
10 dkg vékonyra szelt bacon
4 közepes sütni való krumpli (sárga, Agria)
gyros fűszerkeverék - házilag készítve
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál friss citromlé
só
1 kisebb jégsaláta
2 újhagyma
2 zöldpaprika
20 szem olajbogyó
10 dkg feta
1 gerezd fokhagyma
só
A szűzpecsenyét kisujjnyi szeletekre vágtam. Az olajból,
citromléből és a gyros fűszerből pácot készítettem, a sertésszűz szeleteket alaposan
megforgattam benne. Fél óra múlva megsóztam és a formára vágott többi
hozzávalóval nyársra húztam. Tepsire fektettem a nyársakat és meglocsoltam a maradék páclével.
Közben elkészítettem a joghurt öntetet. A görög joghurtba fokhagymát nyomtan, egy csipet sóval ízesítettem és hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. Elkészítettem a kevert salátát melyre rátördeltem a fetát.
Színes, ízletes, könnyű és egyszerű szombati ebéd volt
nálunk, megérdemli hamarosan az ismétlést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése