Egy újabb nagyszerű köret a recepttáramból. Külön bejegyzésben még nem mutattam be.
Amikor azon kezdünk el vitatkozni, hogy a lisztmentes tökfőzelék
nem autentikus, mert igenis pirospaprikával, liszttel és tejföllel az igazi,
szerintem meddő vita. Még akkor is, ha az én nagymamám is így készítette.
Gyermekkoromban a
nokedli készítését is úgy tanultam, hogy a tojást annyi liszttel keverjem ki,
hogy masszív tésztát kapjak, esetleg pár csöpp vizet lehet hozzá adni és lehet
azonnal szaggatni.
Néhány éve a nokedlit is másképpen készítem. Könnyebb és
selymesebb galuska a végeredmény, a kisfiam legutóbb pedig azt mondta nekem: anya,
ez a nokedli mindent visz!
Hozzávalók 4 adaghoz:
3 tanyasi tojás – ha nincs itthon megfelelő tojásom, akkor
inkább más köretet készítek
30 dkg finomliszt – vagy 35 dkg rétesliszt
7 evőkanál meleg víz
7 evőkanál hideg tej
½ teáskanál só
3 dkg vaj a pirításhoz
3 liter víz
1 evőkanál só
A tojást alaposan elhabarom kézi habverővel, majd hozzáadom
a folyadékokat és a sót. Hozzáadom a lisztet és csomómentesre kikeverem. Fél
órán át pihentetem a tésztát, majd szűrőn át, vagy szaggatóval sós, lobogó,
forró vízbe szaggatom. Újraforrástól számítva 1-2 percig főzöm, majd leszűröm
és átkeverem, hogy lecsöpögjön. Serpenyőben felolvasztom a vajat és a galuskát
átpirítom benne.
Azonnal tálalom.
A kisfiam kedvéért többször is volt nokedli mostanában
tanyasi csirkéből készült paprikás csirkével. Legutóbb viszont rendhagyó módon
párosítottam a galuskát egy rendkívül finom és mutatás ételhez, mert már elég
volt egy kis időre a paprikás csirkéből. Legközelebb ezt az ételt mutatom be.
Kedves Mentorom (engedd meg, hogy igy nevezzelek)!
VálaszTörlésElmondhatatlanul orulok, hogy ismet visszatertel a blogra, igy ismet kedvet kaptam en is hogy napmint nap, toled fozzek, a csalad nem kis oromere.
Most epp a kerti kemencet hevitjuk (meg nem tokeletes a technikank:))... kenyersutes lesz nalunk.
Tegnap titkon remeltem , hogy itt leszel nalunk es a Toltottkaposzta fesztivalon...:) ...
Maradok koszonettel nem csak a receptekert, hanem azert is hogy altalad megtalaltam az eddig felnem fedezett szenvedelyem az etelek es elkeszitesuk irant.
Udvozlettel
Julia
Parajd
Kedves Júlia!
VálaszTörlésTiszta szívből köszönöm kedves szavaidat! Igen, egy időre visszatértem a korábban tőlem már megszokott módon, de reménykedem abban, hogy hamarosan itt is és egy új üzletben is egyszerre helytállhatok ...
A férjem ott van még ma is Parajdon a megszokott debreceni fiúcsapattal, a töltött káposzta fesztiválon való részvételből az oldalbordákat már nagyon régen "kizárták" az urak, így a részvétel az ő privilégiumuk ... :)
Egy más alkalommal még találkozhatunk, hiszen erdélyi utazásaink során Parajdot mindig útba ejtjük!
Addig is találkozunk itt a blogon! :)
Már nevelem a friss kovászt is, úgyhogy a kovászos kenyérsütés terén is jelentkezem majd!
Üdvözlet,
Alexa