Mostanában a fiúk szavazzák meg a heti a menüt, így teljesen
kikerült néhány kedvencem a képből. Pedig igen csak szép számmal sorakoznak a
grill csirke/sült csirke receptek az oldalon. Akkorról, amikor még én voltam az
úr a háznál. J
Az igazság az, hogy mióta diétázom, óhatatlanul előfordul,
hogy többféle ételt kell főznöm, mert összeegyeztethetetlen a mindannyiunk kénye-kedvének
megfelelő étel és gyakran előfordul, hogy mondjuk pusztán köretmódosítással sem
megoldató.
Így ez a grillcsirke úgy indult, hogy magamnak készül
(ebédre és vacsorára simán betolok egy másfél kilós grillcsirkét J végül mégis be kellett
dobnom a közösbe. Míg ők penne arrabiattát ebédeltek én a grillcsirke csontos részein
cuppogtam, bár az arrabiata felségesre sikerült, mégis csorgott a nyáluk. Úgyhogy
vacsorára megosztottam velük a maradékot.
Mindig nagyon finom grillcsirkét sütök, de most minden tökéletesre sikerült. Minden porcikája ízes és ízletes, szaftos, de sehol nem túlzó, belül
omlós, kívül pedig ropogós. A siker igazi kulcsa a szép, kukoricán
nevelkedett csirke mellett a fűszerezés és ízesítés, gyorsan fel is jegyeztem,
hogy pontosan miket használtam fel, hogy legközelebb lekoppintsam.
Hozzávalók:
1 másfél kilós (nem kisebb, nem nagyobb) csirke
1 púpos evőkanál BBQ fűszerkeverék (lentebb pontosan megadom
az összetételét)
1 púpos evőkanál Maldon sóvirág
8 gerezd fokhagyma 2-3 darabra vágva
8 vékony szelet mangalica füstölt szalonna
4 vékony szelet citrom
1 evőkanál bacon zsír, ami előző napról maradt
BBQ fűszerkeverék:
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál fokhagyma chips
1 teáskanál morzsolt korianderlevél
1 teáskanál chili
2 teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál szárított petrezselyem
A csirkét kiterítettem, azaz a gerinccsontjánál
kettévágtam, hátára fordítottam és rányomtam, hogy kiegyenesítsem. Itt fázisfotókat is bemutattam erről.
A mellénél és a combjánál alányúltam
a bőrnek és amilyen mélyen csak tudtam zsebet vájtam. Először mindenhol a bőr
alatt, majd mindkét külső felén is besóztam a csirkét. A két mell és combrész
bőre alá 2-2 szelet szalonnát, 2-2 darabolt fokhagymát és 1-1 szelet citromot
dugtam. Mindkét külső felét fűszereztem, majd bacon zsírral kikent cserépbe
fektettem.
190 C fokra előmelegített sütőbe
toltam, de a hőfokot azonnal 180 C fokra mérsékeltem. Másfél órán át sütöttem,
először fél óra múlva, majd 20 percenként, végül 10 percenként a
pecsenyezsírral meglocsoltam.
Deszkára emeltem és alufóliával
lazán befedve 20 percig pihentettem. Pihentetés után szinte magától darabjaira
válik, ehhez éles késsel rásegítettem.
Lehet rajta csodálkozni, de én
köret nélkül ettem. Sült almával, krumplipürével kínálnám, ha köretet adnék
mellé. J
… míg az utolsó előtti képre el nem éri a Willendorfi Vénusz állapotot :-)
VálaszTörlés