Évekig csiszolgattam a receptet. Imádom ezt a
gombakrémlevest, másképpen már nem is készítem. Ez most a téli változat, amikor
az erdei gomba nem friss formájában van jelen a levesben.
Ha csak barna csiperkéből készülne, akkor nem lenne elég
aromás, ha pedig csak erdei gombából, akkor pedig túl mély ízű lenne. Így
vegyesen pedig éppen olyan, amilyennek lennie kell.
Nyáron egyharmad friss vargányával vagy vegyes erdei gombával,
télen szárított változatukkal, most pedig vargánya porral erősítettem az
ízeken.
A jó gomba arányon túlmenően tökéletes gombakrémlevesem lényege
a vaj, a póréhagyma és a kakukkfű íz összhangja, illetve az alaplé, ami jelen
esetben finom, mély ízű tyúkhúsleves.
Semmilyen plusz sűrítőt nem alkalmazok, hiszen szükségtelen.
Így sem liszt, sem keményítő nincs a levesben.
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg barna csiperke (15 dkg szeletelve, a többi finomra vágva)
1 nagy, vagy 2 kisebb póréhagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
5 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 1 evőkanál friss
kakukkfű levél)
1 evőkanál vargánya por (vagy 5 dkg szárított vargánya, vagy
vegyes erdei gomba)
frissen őrölt Himalája só és zöld bors
5 dl tyúkhúsleves
1 dl tejföl és 2 dl tejszín keveréke
A kakukkfüvet közvetlenül a
felforrósított vajba morzsoltam, hogy kioldódjon az aromája. Megdinszteltem benne
a póréhagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is. Ezután, hozzáadtam a finomra
vágott csiperkét és hagytam, hogy levet eresszen, majd elfője. Sóztam,
borsoztam, hozzáadtam a vargánya port és még 1-2 percig dinszteltem.
Ez a leves úgy a legfinomabb, ha
újra van melegítve, így érdemes időben elkészíteni, hogy tálalásig kihűljön, és
újra tudjuk melegíteni.
Egy másik serpenyőt
felforrósítottam és csöppnyi zsiradékon megpirítottam a gombaszeleteket.
Kontaktgrillben tortilla lepényt
pirítottam és a leves mellé kínáltam a nem diétázó családtagoknak. J
Tipp: A ropogós tortilla lepényt kenjük
meg zöld pesztóval és úgy kínáljuk a leves mellé. Mennyei! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése