Biztosan sokan vannak így ezzel, hogyha bejön a családnak egy ételféleség, akkor a közeljövőben gyakran terítékre kerül.
A Jézuska hozott nekem egy új kontaktgrillt, mondhatom, hogy
az óta többet van műben, mint üzemen kívül. (Ajánlom figyelmébe minden kedves
olvasómnak kontaktgrill vásárlását, ilyen volt a régi, ilyen az új, mindkettő
nagyszerű segítőtársam akár húst, akár nyársakat, akár duplán vasalt szendvicseket
akarok grillezni)
Már tervezgettem kora reggel,
hogy ma hogyan fogom grillezni a csirkenyársakat, amikor megálljt parancsoltam
magamnak, hogy jóból is megárt a sok, ma valami másnak kell terítékre kerülnie!
Arra jutottam, hogy töltött csirkemellet régen készítettem már, miért is ne agyaljak
ki valami újdonságot.
Az első két évben a
legolvasottabb receptjeim mind töltött csirke és pulykamell ételek voltak, mi
tagadás van az oldalon jó pár. Most mégis sikerült beújítanom, és mondhatom,
hogy nem jöttem ki a gyakorlatból! J
Hozzáteszem, ha étteremben
választok göngyölt csirke vagy pulykaételeket, leggyakrabban olcsó préselt
sonka-olcsó sajtpárosítás, ami elénk kerül, vagy olyan töltelék összetételekkel
találkozom, amivel szemben már olvasáskor szkeptikus vagyok, hogyan barátkoznak
majd meg az ízlelőbimbóimmal. Végül általában nekem van igazam, se látványra,
se íz harmóniájukban nem jeleskednek, pedig nem bonyolult dolog néhány
egymással jó viszonyban lévő alapanyagot összeválogatni. Szerintem.
Főleg, hogy nem egy
bonyolult, de annál népszerűbb ételféleségről van szó, amit például nálunk is a
család apraja, nagyja mondhatni bármikor szívesen megeszik. Ahogyan most is.
A fél csirkemelleket két
egyforma vastagságú szeletre vágtam, két fólia között nagyon óvatosan 2-3 mm
vastagra klopfoltam. Kis fólia darabokkal választottam el őket, amikor egymásra
helyeztem, hiszen, amíg elkészültek a töltelékek, addig mentek vissza a hűtőbe. 3 fél csirkemellből 6 szeletet göngyöltem, ez olyan 4 felnőtt adag.
Mexikói töltelék:
Egy kis darabka vajon egy bő evőkanál
morzsolt kukoricát egy kis gerezd átnyomott fokhagymával megdinszteltem, késhegynyi
cayenne chilivel és Maldon sóval fűszereztem majd, amikor kihűlt két dekagramm
durvára reszelt vörös cheddar sajttal kevertem el.
Olaszos töltelék (2 adag
töltelék):
Olívaolajon egy nagyobb,
összevágott szárított paradicsomot egy kisebb gerezd átnyomott fokhagymával
megdinszteltem, majd néhány durvára összevágott friss bazsalikom levéllel
kevertem el. Miután kihűlt, úgy két dekagramm finomra reszelt parmezánnal és egy
8 dekagrammos finomra reszelt mozzarella gombóccal kevertem el és finoman
megszórtam frissen őrölt vegyes borssal és egy tekerés Maldon sóval.
Franciás töltelék:
Egy lehelet vékony szelet francia
főtt sonka (nálam ez most eredeti olasz sonka volt, de majdnem egyre megy) és 4
vékony csík/szelet Ementáli (az ementáli tömb keskenyebb és rövidebb oldaláról
sajtlapáttal szeltem), melyet a sonka közepére helyeztem és betakartam a
sonkával. Erre göngyöltem fel a csirkemellet.
Magyaros töltelék:
Egy vékony szelet apróra
vágott bacont néhány karika apróra összevágott kápia paprikával pici olajon
megdinszteltem, majd amikor kihűlt 2 dekagramm füstölt Edami sajttal kevertem
el.
A vékony szelet csirkemelleket frissen őrölt Maldon sóval és színes borssal fűszereztem majd a közepére, keresztben keskeny csíkban tömörítettem a tölteléket. Középtájon kicsit vastagabbra hagytam a tölteléket. A széleket nem hajtottam be, hanem csúcsosra feltekertem, ha precízen panírozunk, akkor nem folyik ki a töltelék, tűzés nélkül sem. Viszont így biztosan átsül mindenhol a csirkemell, hiszen néhány milliméter kivételével nincs dupla húsvastagság.
Hagytam fél órán át megszilárdulni a panírt, majd bő, forró olajban egyenként 5-5 perc alatt arany barnára sütöttem a töltött csirkemell roládokat, félidőben megforgattam őket.
Parmezános francia krumplipürét, vajas csemegekukoricát és balzsamecettel meglocsolt olasz salátakeveréket (bébi mángold, bébi spenót, rukola, batávia) kínáltam mellé.
Fergeteges sikert arattam az ebéddel: egyszerű volt, harmonikus, színes és nagyon finom.
Bízom benne, hogy sokan elkészítitek!
Fenomenális! Szívesen megkóstolnám ezeket íz ízkombinációkat :)
VálaszTörlésCsak bátran tessék kipróbálni mindegyiket! :)
TörlésHát…
VálaszTörlésMégiscsak kénytelen leszek vacsorázni :-P
Hát ...
TörlésAz ételképek izgatólag hatnak a gyomornedvekre! :)
Szia Kriszti, újra egy klassz ételt hoztál nekünk! Nekem csak egy dolog nem megy, a csucsos panírozás! Nincs fotód róla? Hústűt, cérnát nem szeretnék hasznàlni.
TörlésKöszi előre is! :)
Szia Kriszti, újra egy klassz ételt hoztál nekünk! Nekem csak egy dolog nem megy, a csucsos panírozás! Nincs fotód róla? Hústűt, cérnát nem szeretnék hasznàlni.
TörlésKöszi előre is! :)
Sajnos nincs kép mert egyszerre nem tudok panírozni is és fényképezni ... :) A panírozás előtti állapotról pedig elvétettem fényképet készíteni. :(
TörlésA lényeg, hogy a rövidebb oldala legyen a húsnak szemközt, tehát széltében nem hosszában terítsd le. A tölteléket vékony csíkban a közepére helyezed (értelemszerűen széltében) és magad felől elkezded feltekerni úgyhogy a csirkemell alakjából adódóan a szélek keskenyebbek, így egészen szorosan csúcsosra tudod göngyölni. A széleknél úgy 3 cm-es távolságban ne legyen töltelék.
Legközelebb készítek képet, ígérem! :)
Én is várom a képeket, de azért megpróbálom. Köszi Anita
VálaszTörlés