Ahogyan legutóbb meséltem, kaptam a Metroban thai
leveszöldség csomagot: galangal (thai, zöld gyömbér), kaffer lime levél, thai
chili és citromfű szár. A felét vákuum csomagoltam és eltettem későbbre:
Ez a később most következett be, vártam haza a Nagylányt az
egyetemről a fővárosból, gondoltam ő sem maradjon már ki minden jóból, így
terítékre tűztem egy újabb thai csirkeragu levest.
Addig, amíg a többi alapanyagot előkészítettem, addig 5 dl tyúkhúslevesbe
tettem őket és fedő alatt, kis lángon belefőztem az alaplébe az ízeket. Úgy
hétharmadára sűrítettem a levet. A citromfű szárat kés hátával megütögettem,
hogy a citromfű íze intenzíven kioldódjon, mielőtt a lébe tettem. Úgy egy órán
át rotyogott a fedő alatt az alaplé, nagyjából 3 dl lett belőle.
Ezután szinte teljesen úgy jártam el, mint máskor.
Kókuszzsíron megpirítottam – több részletben – a
zöldségeket, majd a csirke mellet. Félre tettem őket. 2 teáskanál zöld curryt
elkevertem 4 gerezd reszelt fokhagymával és reszelt gyömbérrel kókuszzsíron megpirítottam,
hogy felszabaduljanak az illatok és az ízek, majd visszatettem a csirkét bele
és összeforgattam egy párszor. Ezután felöntöttem jó sűrű kókusztejjel és
összerotyogtattam. Felöntöttem az alaplével, amikor felforrt hozzáadtam a
zöldségeket. Éppen csak összeforraltam, majd citrom karikákat és tépett
bazsalikomot adtam hozzá. Egy két percig még rotyogtattam.
Fontos, hogy roppanósak maradjanak a zöldségek.
A többiek jázminrizzsel kapták én maradtam a rizsmenetes változatnál sok lével.
Nem volt prüszkölés, mert éppen megfelelően csípős volt, de
kevésbé, mint korábban szoktam volt készíteni. Azt hiszem, maradok ennél a
mérsékelt változatnál, mint legutóbb is.
A lányom is nagyon szereti a thai ízeket, nem csoda, hiszen
kétszer is teleltünk már kettesben korábban Thaiföldön, amolyan csajos téli
nyaraláson. Úgyhogy felejthetetlen élményekhez és emlékekhez is hozzásegít
minket télidőben egy tányér forró, és csípős thai leves.
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg csirkemell
70 dkg vegyes zöldség: ceruzabab, bébi répa, barna csiperke,
édes olasz és lilahagyma, piros és zöld kápia vagy kaliforniai paprika
3 dl sűrű kókusztej
5 dl csirke alaplé vagy tyúkhúsleves
thai leveszöldség: 2 citromfű szár, 1-2 kaffer lime levél, 1
darab galangal (thai gyömbér)
2 teáskanál zöld curry paszta
4 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi friss gyömbér
2 evőkanál kókuszzsír
3 karika lime vagy citrom
De megkóstolnám!!!
VálaszTörlésÉn kipróbáltam és nagyon jól sikerült. !!!!!
VálaszTörlés