Oldalak

2014. február 10., hétfő

Eggs Benedict Supreme /Benedek tojás gazdagon





A legizzasztóbb a hollandi mártás elkészítése volt. Kétszer is nekiugrottam, pedig gyakorlott majonéz-gyáros vagyok. J
Nem vagyok túl ügyes, ezt már sokszor elmondtam, igazából nekem a kevésbé precíziós történetek jobban fekszenek. De megcsináltam, mert a végeredmény minden energia befektetést megér. Persze ez csak a hollandi mártásra vonatkozik, mert a többi része gyerekjáték.

Az angol muffin adott volt, előző nap sütöttem:


Ez egy omlós-vajas muffin, de érdemes bepillantani a jól bevált korábbi muffinom receptjébe is:

Angol muffin (reggeli zsemle) - a legjobb


Hozzávalók 1 adaghoz:

1 angol muffin kettévágva, vaslapon vagy száraz serpenyőben megpirítva
2 szelet prémium olasz sonka közepesen átsütve
2 csík bacon ropogósra sütve
2 buggyantott tojás
2 marék hagymacsíra
4 koktélparadicsom

Hollandi mártás:

2 tojássárgája
2 evőkanál hideg víz
15 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál citromlé                                    
csipet cayenne bors és só

A tojássárgáját a vízzel alaposan elvegyítettem és közepes hőmérsékletű gőz fölött krémes, habos állagúra kevertem. Jó sokáig, kitartóan. Vigyázat, mert, ha túl meleg a gőz, akkor kicsapódik a tojás. Időnként le kell venni a gőzről, hogy ne melegedjen túl.
Levettem a gőzről és 1-2 perc pihentetés után nagyon vékony sugárban hozzáadtam a vajat és ízesítettem.

Mivel olvastam, hogy tisztított vajjal testesebb a vajmártás így a vajat 30 mp-ig mikróban melegítettem és ilyenkor a nem kívánatos fehérje alul marad. Így csak felszínen maradt tiszta vajat kevertem a mártásba.

Buggyantott tojás:

Lábasban vizet forraltam – éppen csak érje el a forrpontot –és adtam hozzá egy evőkanál ecetet. Először héjastól 10 mp-re a vízbe mártottam, majd merőkanálra ütöttem a tojásokat és beleeresztettem az ecetes vízbe. 4 percre. Közben másik lábasban sós vizet forraltam, és fél percre megmerítettem benne a buggyantott tojásokat, majd papírtörlőre szedtem felhasználásig. Éppen jó lett az állaga, ahogyan látható a képeken is. J





A pirított zsemlére öntöttem a bacon kisült zsírját, majd egy-egy marék hagymacsírát halmoztam rá. A prémium olasz sonka jó nagy alakú, ami kevés olajban megsütve rózsa alakúra kicsit összeugrik, így éppen megfelelő a muffin méretéhez.
Egy-egy szelet sült sonka, majd egy-egy csík ropogósra sült bacon következett, majd a buggyantott tojással koronáztam meg. Amikor már kitálaltam, akkor egy-egy nagy evőkanál hollandi mártás mertem rá.
A koktél paradicsom  most nem sütve, hanem nyersen kínáltam a baconnel gazdagított Benedek tojáshoz. A hagymacsíra ízre is színre is telitalálat volt.


Minden héten elkészítem magamnak ezután. J



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, mint minden, amit Nálad találok! :)

    VálaszTörlés
  2. Jól értettem?
    Te a félig héjastul megfőzött tojás ecetes levébe visszaeresztetted a kibontott tojást????
    Higiénia? Fertőzésveszély? De még ha forró víz is... Meg előtte megmosott tojás.....Mégiscsak a tyúk s......ből jött ki az a tojás....!!!!!

    VálaszTörlés