A legizzasztóbb a hollandi mártás elkészítése volt. Kétszer
is nekiugrottam, pedig gyakorlott majonéz-gyáros vagyok. J
Nem vagyok túl ügyes, ezt már sokszor elmondtam, igazából
nekem a kevésbé precíziós történetek jobban fekszenek. De megcsináltam, mert a
végeredmény minden energia befektetést megér. Persze ez csak a hollandi
mártásra vonatkozik, mert a többi része gyerekjáték.
Az angol muffin adott volt, előző nap sütöttem:
Ez egy omlós-vajas muffin, de érdemes bepillantani a jól
bevált korábbi muffinom receptjébe is:
Angol muffin
(reggeli zsemle) - a legjobb
Hozzávalók 1 adaghoz:
1 angol muffin kettévágva, vaslapon vagy száraz serpenyőben
megpirítva
2 szelet prémium olasz sonka közepesen átsütve
2 csík bacon ropogósra sütve
2 buggyantott tojás
2 marék hagymacsíra
4 koktélparadicsom
Hollandi mártás:
2 tojássárgája
2 evőkanál hideg víz
15 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál citromlé
csipet cayenne bors és só
A tojássárgáját a vízzel alaposan elvegyítettem és közepes hőmérsékletű gőz fölött krémes,
habos állagúra kevertem. Jó sokáig, kitartóan. Vigyázat, mert, ha túl meleg a
gőz, akkor kicsapódik a tojás. Időnként le kell venni a gőzről, hogy ne
melegedjen túl.
Levettem a gőzről és 1-2 perc pihentetés után
nagyon vékony sugárban hozzáadtam a vajat és ízesítettem.
Mivel olvastam, hogy tisztított
vajjal testesebb a vajmártás így a vajat 30 mp-ig mikróban melegítettem és
ilyenkor a nem kívánatos fehérje alul marad. Így csak felszínen maradt tiszta
vajat kevertem a mártásba.
Buggyantott tojás:
Lábasban vizet forraltam – éppen csak
érje el a forrpontot –és adtam hozzá egy evőkanál ecetet. Először héjastól 10
mp-re a vízbe mártottam, majd merőkanálra ütöttem a tojásokat és beleeresztettem
az ecetes vízbe. 4 percre. Közben másik lábasban sós vizet forraltam, és fél
percre megmerítettem benne a buggyantott tojásokat, majd papírtörlőre szedtem
felhasználásig. Éppen jó lett az állaga, ahogyan látható a képeken is. J
A pirított zsemlére öntöttem a
bacon kisült zsírját, majd egy-egy marék hagymacsírát halmoztam rá. A prémium
olasz sonka jó nagy alakú, ami kevés olajban megsütve rózsa alakúra kicsit
összeugrik, így éppen megfelelő a muffin méretéhez.
Egy-egy szelet sült sonka, majd egy-egy csík ropogósra sült bacon következett, majd a buggyantott tojással koronáztam meg. Amikor már kitálaltam,
akkor egy-egy nagy evőkanál hollandi mártás mertem rá.
A koktél paradicsom most nem sütve, hanem nyersen kínáltam a
baconnel gazdagított Benedek tojáshoz. A hagymacsíra ízre is színre is
telitalálat volt.
Minden héten elkészítem magamnak
ezután. J
Nagyon guszta, mint minden, amit Nálad találok! :)
VálaszTörlésJól értettem?
VálaszTörlésTe a félig héjastul megfőzött tojás ecetes levébe visszaeresztetted a kibontott tojást????
Higiénia? Fertőzésveszély? De még ha forró víz is... Meg előtte megmosott tojás.....Mégiscsak a tyúk s......ből jött ki az a tojás....!!!!!