Imádok kenyeret sütni, mert
mindig valami új sül ki belőle. Igaz, kicsit mindig variálok, így minden
alkalommal várakozással tölt el, amikor leveszem a fedőt és megpillantom a
legújabb kenyérkémet.
Általában előre gondolkodom, hogy
milyen ételekhez fogom felhasználni, így formailag és ízben is eszerint
választok.
Most zöld olívabogyóval és kevert
magvakkal sütöttem gyökérkenyeret, mert tervbe vettem egy szendvicskrémet, amihez
úgy gondoltam, hogy kiválóan passzol majd ez a mediterrán ízesítés.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
45 dkg kenyérliszt BL 80
¼ teáskanál (1 g) szárított
élesztő
3,8 dl langyos víz
2 teáskanál só
20 szem zöld olívabogyó
összevágva
4-6 evőkanál vegyes mag a
szóráshoz: tökmag és napraforgómag durvára vágva, lenmag és szezámmag
A lisztet elkevertem a sóval és az élesztővel majd
hozzáadtam a vizet és kanállal addig kevertem, míg éppen csak összeállt a
tészta. Folpackkal lezártam a tálat és 16 órán át hagytam szobahőmérsékleten
kelni.
Amikor az idő letelt, a ragacsos tésztát erősen lisztezett
deszkára borítottam és kipaskoltam olyan 3-4 cm magasra és megszórtam az
összevágott olívabogyóval, majd a magvak kétharmadával. Meghajtogattam: fentről
le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra, majd illesztéssel lefelé a
deszkán hagytam pihenni 1 órán át.
1 óra múlva kettévágtam a tésztát és megformáztam a kenyereket.
Először rúdformára, majd 4-5-ször megtekertem. Konyharuhát megszórtam teljes
kiőrlésű búzaliszttel és ebbe csomagoltam a gyökérkenyeret. Mindkét formázott
és csomagolt gyökérkenyeret szögletes jénaiba tettem és 1 órán át kelesztettem.
Félidőben 300 C fokra kapcsoltam a sütőt, a fedeles tepsit a sütőbe toltam, a
sütő aljába két vízzel töltött cseréptálat tettem, hogy megfelelő gőz
keletkezzen.
Amikor letelt az utolsó kelesztés kivettem a fedeles tepsit
és óvatosan beleborítottam a két kenyeret, hogy az alakjuk ne sérüljön.
Megspricceltem őket hideg vízzel, majd megszórtam a magvakkal. A fedőt is
megspricceltem, befedtem a tepsit és betoltam a sütőbe. Azonnal 280 C fokra
vettem vissza a hőt, majd 20 perc múlva 260 C fokra. Még 20 percig sültek 260 C
fokon a gyökérkenyerek. 1 órán át rácson hagytam hűlni őket.
Aranybarna, ropogós, belül pedig könnyű, levegős kenyereket
sütöttem ismét. Imádok kenyeret sütni. Folyamatos sikerélmény. J
Igazán nagyon csodálatossan néz ki! Gyönyörü aranybarna és ropogós.
VálaszTörlésJo étvágyat kivánunk:)
Judit és Corina
Kedves Alexa!
VálaszTörlésA kenyerek fantasztikusak! Engem az érdekelne, hogyan lehetne ezt éjszakai kelesztéssel elkészíteni? A formázás után esetleg mehetne éjszakára a hűtőbe????
Üdv:Hajni