Ez a legfinomabb brokkoli krémleves, amit életemben ettem.
Ez a recept nem úgy kezdődik, hogy feltettem sós vízben főni a brokkolit …
Ennek a levesnek a kapcsán jutott eszembe, hogy mennyire
sokféle természetes ételízesítő létezik, csak kicsit leleményesnek és
kreatívnak, no és igényesnek kell lennünk.
Amikor meglátok egy Knorr, Maggi, Vegeta ételízesítő por
vagy leveskocka reklámot, görcsbe szorul a gyomrom. Irritál az ízük, illatuk,
jelenlétük.
Elsőrangú ételízesítő például a szardella, vagy a parmezán
sajt. Néhány deka parmezán, gruyére, vagy pecorino romano sajt nagyságrendeket formál,
emel az ízeken.
A brokkoli nem a legkarakteresebb ízű zöldségek közé
tartozik. Alapvetően nagyon egyszerű ez a brokkoli krémleves, csak úgymond
kifinomultan raktam össze, ami egy másik dimenzióba repítette az ízeket. Valami
hihetetlenül finom lett! J
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg brokkoli rózsákra szedve
1 nagy póréhagyma a sötétzöld részét elhagyva
4 dkg vaj
5 dl erős húsleves
2 dl tejszín 30% zsírtartalmú (nem főzőtejszín!)
2 dl tejföl
5 dkg pecorino romano sajt (csaltam a főcímben, mert féltem, hogy a
pecorino sajt kevésbé ismert, mint a parmezán, egyébként a pecorino az „juh parmezán” így
karakteresebb az íze)
Himalája só, frissen őrölt színes bors
A brokkolit párolóedényben puhára pároltam. A vajon megdinszteltem
a vékony fél karikára vágott póréhagymát. Hozzáadtam a párolt brokkolit,
sóztam, borsoztam, felöntöttem 1 dl alaplével és turmixoltam. Felöntöttem a
maradék alaplével és felfőztem. A tejszínt a tejföllel elkevertem és szűrőn
keresztül a leveshez adtam. Így jól működik a hőkiegyenlítés is és gyorsabban
oldódik a levesben a habarás. Végül hozzáadtam a finomra reszelt sajtot, amikor
felolvadt a levesben, lehúztam a tűzről.
A reggel sült Pretzel szezámos csavarral tálaltam. Szerintem
erős langyosan a legfinomabb.
Végre megvan a tökéletes brokkolikrémleves recept. Köszönöm:)
VálaszTörlés