Most egy igazi kis házi pékséget
varázsoltam a reggeli asztalra.
Megszállt az ihlet, bedagasztottam egy nagy
adag Pretzel-tésztát, mire megkelt eldöntöttem, hogy milyen péksüteményeket
formázok belőle és mivel szórom meg őket. Olyan jól sikerültek az utóbbi Pretzel zsemlék, hogy ismétlésért kiáltottak:
Nos, most ez sült ki belőle, utólag
azt mondom, nem vagyok elégedetlen! J
Hozzávalók 8 nagy péksüteményhez:
70 dkg kenyérliszt
3,8 dl langyos víz
6 dkg olvasztott vaj
3 teáskanál nádcukor
3 teáskanál só
2 ¼ teáskanál porélesztő
3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 felvert tojás
Sóoldat: 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1-2 evőkanál
langyos vízzel elkeverve, amíg sűrű palacsinta tészta állagúvá nem válik.
Az élesztőt elkevertem a langyos vízben a cukorral együtt.
10 perc alatt felfuttattam. A liszttel elkevertem a sót, majd hozzáadtam az
élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Addig dagasztottam csak, amíg gömbbé
nem állt össze. Lefedve 1 órán át kelesztettem.
1 óra múlva 8 részre vágtam és megformáztam őket:
A zsemléhez labdát
formáztam, úgy, mint a hamburger zsemléket.
A stanglihoz is
labdát formáztam, majd csepp alakúra kinyújtottam, bevágtam a szélesebb
talpánál, hogy szép egyenes stanglikat kapjak és feltekertem.
A perechez teljes
deszka szélességben megsodortam a tésztát, a két szabad szálát a felső
kétharmadnál kétszer megcsavartam és visszaillesztettem a hurokra. Az egyiket
belül, a másikat kívül.
A csavarhoz is
ugyanígy megsodortam a tésztát és a huroktól kezdve háromszor megcsavartam,
majd összeillesztettem a szárakat.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem és ruhával letakarva
35-40 percig kelesztettem.
Olyan szépen megkeltek, hogy ebben az állapotukban
fennmaradnak a vízen.
Felforraltam a vizet, hozzáadtam
a szódabikarbónát és egyesével finoman a vízbe engedtem egyszerre összesen 3-3
péksüteményt. 30 mp múlva óvatosan megforgattam őket, majd 30 mp múlva
kiemeltem és mentek vissza a bélelt tepsire.
Megkentem őket a felvert tojással
és megvágtam, megszórtam őket:
A zsemlét kereszt irányban megvágtam és az egyiket megszórtam szezámmaggal
a vágásokon kívül.
A stanglikat sréhen vágtam meg négy helyen és az egyiket sütés közben
sóoldattal csorgattam meg.
A pereceket, az egyiket szezámmaggal szórtam meg, a másikat
sóoldattal csorgattam meg sütés közben.
A csavarokat, az egyiket szezámmaggal szórtam meg, a másikat
sóoldattal csorgattam meg sütés közben.
Elég szorosan voltak, de
összezsúfoltam őket egy tepsire és betoltam a 220 C fokra előmelegített sütőbe.
16 perc elteltével kihíztam a
tepsit, megcsorgattam a kiválasztott péksüteményeket a sóoldattal és még 5-6 percre
visszatoltam a sütőbe.
Rácson hagytam hűlni őket. A pereceket uzsonnára szántam a Kisfiamnak, így azt félretettem, majd először a
reggeli ételekhez, majd az ebédhez szegtük meg a maradék péksüteményeket, de erről
majd legközelebb mesélek! J
Megcsináltam, szuper állagú tésztája lett! köszönöm!
VálaszTörlésSzívesen! Mi is imádjuk! :)
Törlés