Oldalak

2014. február 26., szerda

Pretzel péksütemények – perec, zsemle, stangli, csavar









Most egy igazi kis házi pékséget varázsoltam a reggeli asztalra. 

Megszállt az ihlet, bedagasztottam egy nagy adag Pretzel-tésztát, mire megkelt eldöntöttem, hogy milyen péksüteményeket formázok belőle és mivel szórom meg őket. Olyan jól sikerültek az utóbbi Pretzel zsemlék, hogy ismétlésért kiáltottak: 


Nos, most ez sült ki belőle, utólag azt mondom, nem vagyok elégedetlen! J

Hozzávalók 8 nagy péksüteményhez:

70 dkg kenyérliszt
3,8 dl langyos víz
6 dkg olvasztott vaj
3 teáskanál nádcukor
3 teáskanál só
2 ¼ teáskanál porélesztő

3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna

1 felvert tojás

Sóoldat: 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1-2 evőkanál langyos vízzel elkeverve, amíg sűrű palacsinta tészta állagúvá nem válik.

Az élesztőt elkevertem a langyos vízben a cukorral együtt. 10 perc alatt felfuttattam. A liszttel elkevertem a sót, majd hozzáadtam az élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Addig dagasztottam csak, amíg gömbbé nem állt össze. Lefedve 1 órán át kelesztettem.

1 óra múlva 8 részre vágtam és megformáztam őket:

A zsemléhez labdát formáztam, úgy, mint a hamburger zsemléket.
A stanglihoz is labdát formáztam, majd csepp alakúra kinyújtottam, bevágtam a szélesebb talpánál, hogy szép egyenes stanglikat kapjak és feltekertem.
A perechez teljes deszka szélességben megsodortam a tésztát, a két szabad szálát a felső kétharmadnál kétszer megcsavartam és visszaillesztettem a hurokra. Az egyiket belül, a másikat kívül.
A csavarhoz is ugyanígy megsodortam a tésztát és a huroktól kezdve háromszor megcsavartam, majd összeillesztettem a szárakat.

Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem és ruhával letakarva 35-40 percig kelesztettem.
Olyan szépen megkeltek, hogy ebben az állapotukban fennmaradnak a vízen.

Felforraltam a vizet, hozzáadtam a szódabikarbónát és egyesével finoman a vízbe engedtem egyszerre összesen 3-3 péksüteményt. 30 mp múlva óvatosan megforgattam őket, majd 30 mp múlva kiemeltem és mentek vissza a bélelt tepsire.

Megkentem őket a felvert tojással és megvágtam, megszórtam őket:

A zsemlét kereszt irányban megvágtam és az egyiket megszórtam szezámmaggal a vágásokon kívül.
A stanglikat sréhen vágtam meg négy helyen és az egyiket sütés közben sóoldattal csorgattam meg.
A pereceket, az egyiket szezámmaggal szórtam meg, a másikat sóoldattal csorgattam meg sütés közben.
A csavarokat, az egyiket szezámmaggal szórtam meg, a másikat sóoldattal csorgattam meg sütés közben.

Elég szorosan voltak, de összezsúfoltam őket egy tepsire és betoltam a 220 C fokra előmelegített sütőbe.

16 perc elteltével kihíztam a tepsit, megcsorgattam a kiválasztott péksüteményeket a sóoldattal és még 5-6 percre visszatoltam a sütőbe.








Rácson hagytam hűlni őket. A pereceket uzsonnára szántam a Kisfiamnak, így azt félretettem, majd először a reggeli ételekhez, majd az ebédhez szegtük meg a maradék péksüteményeket, de erről majd legközelebb mesélek! J



2 megjegyzés: