Még midig aktuális a téma, ugyanis húsvétig tart a malackodós időszak. Utána jöhet a borsó és a spenótfőzelék. J
Még szilveszterkor sütöttem ezt a csinos kis malackaraj
darabot és mondhatom, hogy nem jöttem ki a gyakorlatból. Olyan hihetetlenül
finom lett a malacsült, a bőre vékony volt és úgy ropogott, mint az igazi dobos
torta karamell bevonata. A hús pedig szaftos, omlós és ízletes.
Nem olyan könnyű ilyen elropogtatható bőrt sütni, ami szinte
magától elválik a hústól, mert a zsírréteget úgy sütöttük ki közüle, hogy
szinte el is tűnik.
Amikor elszánjuk magunkat, hogy ropogós, bőrös sültet
akarunk sütni, elsősorban a sörrel, mézzel való lakkozás jut az eszünkbe. Ez
esetben óvintézkedésként mindig felmerül, hogy a bőrt ne sózzuk.
Ezzel az eljárással garantált, hogy úgy ropogtathatjuk el a
sótól ízes bőrcikkeket, mint a ropit.
Jelen esetben egy citrusos zöldfűszer pácot kevertem
narancsléből, citromléből (mindkettő frissen facsart) olajjal, Maldon sóval,
borssal, zöld fűszerekkel (kakukkfű és rozmaring).
Csak a húsos részt bekentem a páccal és cserépben hagytam
pácolódni 2-3 órán át.
A bőrt beirdaltam úgy centinként és Maldon sóvirággal bedörzsöltem (durva szemű só a legjobb).Nem éppen csak, de ne
essünk túlzásba. Mindezt közvetlenül sütés előtt.
220 C fokra előmelegített sütőbe toltam a cserepet és 15
percig pirítottam. Ezután 150 C fokra mérsékeltem a hőt, fokhagymát, édes és lilahagyma cikkeket és zöldfűszereket, citrom gerezdeket szórtam mellé és másfél órán át sütöttem
benne az úgy másfél kilós, bőrös karajpecsenyét. Az utolsó fél órában alma
cikkeket is mellé tettem. A lényeg, hogy a bőrt NEM szabad locsolgatni.
Deszkára emeltem és pihentettem 15 percig. Ekkor szinte
magától elvált a ropogós bőr, ezt leemeltem és cikkekre szedtem. A pecsenyét
felszeleteltem. Dinsztelt hagymás krumplipürét kínáltam hozzá és a mellette
sült almagerezdeket.
Csak néhány mozzanatot örökítettem meg, ünnepekkor jobban
szeretek a családra figyelni, de mindenképpen szerettem volna ezt a nagyszerű
malacsültet közreadni.
Nem ez az első alkalom, hogy bemutatom ezt az eljárást,
tehát nem most találtam fel a spanyolviaszt! J
Kérlek le fedjem a cserepet és úgy süssem?
VálaszTörlésMiért szeded le a ropogós bőrt?
VálaszTörlés