Fontos megtanulni, hogyha első osztályú alapanyaggal van
dolgunk, akkor mindig a legegyszerűbb megoldásra kell törekedni. Minél gyengébb
az alapanyag, annál több fűszerre és hókuszpókuszra van szükség, hogy az étel
finom legyen.
Nekem most első osztályú, hizlalt kacsamájam volt, így a
legegyszerűbben készítettem el, hogy a felséges alapanyag egyetlen előnyét sem
nyomjam el. J
Hozzávalók 4 adaghoz:
25 dkg hizlalt kacsamáj (24 órán át jeges tejben pihent)
1 tojás
frissen őrölt Himalája só és vegyes bors
3 cl édes bor – Marsala, Portói, Madeira – nekem most a
mézes fehérborban párolt gyümölcsök leve volt kéznél, a lényeg az, hogy kell
egy kis édes/gyümölcsös íz és sav a pástétomba, hogy kikerekítse az ízeket J
4 evőkanál kacsamájból kisült zsír vagy olvasztott vaj
A hozzávalókat (a kacsazsír kivételével) alaposan
turmixoltam. Előre kivajazott és hűtött pástétom tálkákba kanalaztam.
A sütőt 100 C fokra bemelegítettem egy tepsivel, amibe egy jó
ujjnyi vizet öntöttem.
Beleállítottam a tálkákat és 1 órán át pároltam a
pástétomokat. 40 perc elteltével a pástétomok tetejére kanalaztam a kacsazsírt.
Egy óra múlva kiemeltem őket, hagytam kihűlni, majd betettem
két órára a hűtőbe, fóliával lefedve.
Tálaláskor megszórtam rózsaborssal és diós - tönkölyös svájci gyökérkenyérrel
kínáltam … no comment! J
Üdvözlöm!
VálaszTörlésHa nincs pástétomos tálkánk, akkor hogyan oldható meg a párolás a sütőben? Nagyobb jénai edényem van pl. Köszönöm!