Oldalak

2012. január 10., kedd

Igazi vasárnapi ebéd: olaszos töltött csirkecomb sáfrányos rizottóval









Olyan formás és hatalmas – tanyasi - csirkecombokat sikerült beszereznem, hogy azonnal töltött csirkecombra ihletett meg.
Ritkábban készítek rizs köretet, bevallom, ebben én magam vagyok a ludas, mert a család nagyon szereti. Nem kedvelem minden formában a rizst. A paellát és a rizottót viszont nagyon.

A töltött csirkecomb - rizs összefüggés pedig önkéntelenül olaszos ízvilágra sarkallt. Legyen egy egyszerű rizottó a friss, egyszerű, de nagyszerű ízeket és alapanyagokat társító töltött csirkecomb mellé.
Már gondolatban érzetem az illatokat és az ízeket. Megmondom őszintén, az étel kóstolásakor sem csalódtam, éppen olyan friss, ízletes, visszafogott, de izgalmas volt, amilyenre terveztem. Ugyanakkor küllemre sem lett utolsó.

A töltelék összeállítása aprólékos munkát kíván, illetve a felső combrészt kicsontoztam, hogy készen, szépen lehessen szeletelni. Ez a művelet is mindenképpen megéri a fáradozást. Összességében egyszerűen elkészíthető étel, de minden mozzanat gondosságot igényel. No, de egy vasárnapi ebéd mindenképpen megérdemli ezt.


Hozzávalók 4 adaghoz:

4 nagy csirkecomb
1,5 dl száraz fehérbor (most cserszegi fűszeres)

A töltelékhez:

3 dkg vaj
1 evőkanál összevágott zöldfűszer – zsálya, oregánó, rozmaring (lehet szárított is)
2 evőkanál összevágott petrezselyem
1 kisebb fej fehérhagyma nagyon finomra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 keményre főzött tojás
1 nyers tojás
½ kifli morzsává őrölve
10 dkg mozzarella apró kockára vágva
5 dkg frissen reszelt parmezán
½ citrom reszelt héja
1 teáskanál só
1 mokkáskanál frissen őrölt 5 bors keverék (szegfűbors, feketebors, rózsabors, fehérbors, zöldbors)

A fűszervajhoz:

5 dkg vaj
1 evőkanál összevágott zöldfűszer
½ citrom reszelt héja
2 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál frissen őrölt 5 bors keverék



A tölteléket és a fűszervajat összeállítottam, a tölteléket betettem fél órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. A fűszervajat hagytam, hogy szobahőmérsékletű legyen, hogy jól be tudjam vele balzsamozni a csirkecombokat.

















A felső combcsontot kimetszettem, az ízületnél megcsavartam és kiemeltem a csirkecombokból. Az alsó combcsontot benne hagytam, mert így marad szép formája a combnak.
A bőre alá betöltöttem a tölteléket, majd a fűszervajjal alaposan bedörzsöltem a csirkecombokat. Mivel kivettem a felső combcsontot, így egészen a comb belsejébe is tudtam juttatni a fűszervajból.
Hústűvel megtűztem, hogy biztosan belül maradjon a töltelék, szép legyen a végeredmény.









Vajjal és olívaolajjal kikent tepsibe tettem a combokat és 220 C fokra előmelegített sütőben 20 percen keresztül pirítottam. Aláöntöttem a fehérbort, lefedtem és 40 percig 160 C fokon pároltam. Levettem a fóliát és 220 C fokon szép pirosra pirítottam.
Kiemeltem a combokat és 10 percig – nem szorosan betakarva - fólia alatt pihentettem.










A tepsit gázégőre helyeztem és magas lángon felére sűrítettem a szaftját. Átszűrtem és a csirkecombhoz feltálaltam.

Míg pirult a csirkecomb, addig elkészítettem a rizottót, fontos volt az időzítés, hogy a rizottó és a csirkecomb egyszerre legyen készen.
A hagymás-sáfrányos rizottó elkészítését már bemutattam.

Nem szívesen magasztalom túl a saját kreációimat, de ez az étel is egy, a legjobban sikerültek közül. Igazi vasárnapi ebéd. 






4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, és biztosan nem csak a szemnek volt nagyon kellemes, de a szájnak is!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt választottam vasárnapi ebédnek:)

    VálaszTörlés
  3. Lill: :))
    Bízom benne, hogy ízleni fog! Várom a beszámolót! :)

    VálaszTörlés
  4. Hétvégén ezt főzöm az tuti :) (és számomra te mesterszakács vagy, mindenféle nyalizás nélkül :D)

    VálaszTörlés