Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 8., vasárnap

Hagymás- sáfrányos rizottó





Be kell vallanom, nem vagyok nagy rizsevő. Azért jó néhány rizses étel megtalálható nálam, főként szaftos rizsételek, a nagy kedvenc pedig a paella.
A rizottó is örök kedvenc, de egy kicsit macerásnak tartom az elkészítését. Jókora adag, jó minőségű alaplé szükséges hozzá és egy fáradhatatlan kéz, amely 20 percen keresztül kitartóan kever-kavar.
Ami még ritkítja nálunk a rizottót, hogy a kisfiam sem a gombát sem a májat nem kedveli, így egy jó kis vargányás vagy libamájas rizottó szóba sem jöhet ebédre.

Most sem a rizottó volt az igazi főszereplő, megálmodtam egy olaszos töltött csirkecombot vasárnapi ebédre és nem találtam kitűnőbb kísérőt hozzá, mint egy egyszerű rizottó. 

Így készült ez a három hagymás-sáfrányos rizottó. Kifejezetten jól sikerült, ajánlom kipróbálásra!


Hozzávalók 4-5 adaghoz:

30 dkg Arborio rizs
5 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor (nálam most cserszegi fűszeres)
1,5 liter csirke alaplé (nálam most tyúkból)
1 csipet sáfrány
10 dkg nagyon finomra vágott fehérhagyma
5 dkg póré és zöldhagyma vegyesen nagyon finomra vágva





2 gerezd zúzott fokhagyma


8 dkg parmigiano reggiano
5 dkg nagyon hideg vaj kis kockákban

Az alaplébe morzsoltam a sáfrányt és felforraltam. Félrehúztam és azonnal hozzákezdtem a rizottóhoz.

A vastagaljú serpenyőben közepes-alacsony hőfokon felhevítettem a vajat és hozzáadtam a fehérhagymát. 1-2 perc múlva a többi hagymát. Összesen 5 percig pároltam, majd hozzáadtam a rizst és néhányszor elkevertem, hogy biztosan bevonja a vaj mindenhol. Felöntöttem a fehérborral, ezt hagytam elpárologni, majd kanalanként adagoltam a sáfrányos alaplevet 1-2 percenként, ahogyan folyamatos keverés mellet a rizs elitta a levét. Csk enyhén sóztam, mert az alaplé is ízesítve volt és a sajt is sós.
Körülbelül 20 perc múlva al-dente megpuhult a rizs és jó szaftos és krémes, de határozott állagú volt. Elzártam a hőt.
Elkevertem benne a sajtot, majd hozzáadtam a vajat és hagytam, hogy elolvadjon benne.











Elkevertem, azonnal tálaltam. 







Citromos-parmezános-zöldfűszeres töltelékkel készült csirkecomb megkoronázása gyanánt, de erről majd legközelebb mesélek.
Felséges vasárnapi ebéd volt, érdemes lesz a csirkecomb receptjébe is bepillantani! 


1 megjegyzés:

  1. MP wuz here :-)
    Semmin se változtattam - akkor mitől "jött meg" a kommentablak?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails