Nagyjából ezzel a menüsorral évente egy-két alkalommal látok vendégül barátainkat. Éttermi beszerzésből első osztályú, 2 kg-os bélszínt kapok, valamint kacsa, és libamájat nagykereskedelmi áron.
Minimum 10 fős vendégség esetén készítem ezt a menüsort, hiszen így a bélszínt egyszerre felhasználom, 10 főre elégséges fél kiló kacsa, vagy libamáj pástétomnak, ha a bélszínből tatár bifsztek is készül. Durván 10 dkg előételt kalkulálok fejenként, ebből mindig kijövök még egy kis maradékkal is másnapra.
A hízott májból készült pástétomokról úgy beszél mindenki, mintha valami földöntúli képesség szükségeltetne hozzá, szerintem nagy tévedés, az egyik legsikeresebb vendégváró, rutin előételem. Szerintem majdnem, hogy elronthatatlan, pofonegyszerűen elkészíthető, rendkívül mutatós, ízletes, és a vendégek elkápráztatása garantált.
A májat érdemes egy éjszakán át tejben áztatni, majd ki kell zsigerelni. A zsigerelésről már a Hétköznapi ínyencségek: fűszeres szűzsteak, külön sült kacsamájjal, Tokaj-hegyaljai furmintban posírozott almával bejegyzésemben írtam, én például (kizárólag erre, és csirkepucolásra használt) szemöldök csipesszel zsigerelek. Követem az inakat, addig bontom a májat, ameddig muszáj ehhez, a könnyen eltávolítható hártyákkal együtt megszabadulok ezektől a fölösleges részektől. Ez esetben vissza sem kell csomagolnunk a májat, egyszerűen felkockázom és keverőtálba teszem.
Frissen őrölt pástétom fűszerkeveréket készítek, fél kiló májhoz most 2 borókabogyó, 2 szegfűbors, 10 szem zöldbors, szűk teáskanál kakukkfű és majoránna, késhegynyi őrölt babér és szerecsendió. Két tojást ütök hozzá, most a desszertből maradt még egy tojásfehérje, azt is nagy lelki nyugalommal adtam hozzá. 3 cl konyakot öntöttem hozzá, egy teáskanál sóval jó ízesre sóztam, sem a családom, sem a vendégeim nem kedvelik az ízetlen májat. Hozzáteszem, Franciaországban is csak ízletesen sózott májpástétomot szolgálnak fel, úgyhogy ez nem magyar szokás. Tévhit, hogy a hízott májban kárt tenne a só, ez más májfélékre igaz, mint például a sertés, vagy borjúmáj.
Alaposan turmixolom a pástétomot, majd vékony bacon csíkokkal kibélelem a pástétomformát, megtöltöm a híg nyers pástétommal a formát, a bacon szeleteket csinosan ráborítom duplán, a fölösleges bacon rész egyszerűen ollóval levágom.
Vízfürdőben, 150 fokon , kb. 40 percig sütöm a pástétomot, addig, amíg kicsit meg nem emelkedik, és a bacon közepesen át nem sül.
Kiveszem a sütőből, hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, alufóliával befedem, és kilós liszt, vagy cukor csomagokkal tömörítem. Egy éjszakán át a hűtőben tartom, értelemszerűen, ezt a fogást előző nap készítem el.
Csak az utolsó percben tálalom ki a pástétomot, életlen késsel elválasztom a formától, fejére fordítom, „kiütöm” belőle a hideg pástétomot. Én nem szeletelem vékonyra a pástétomot, nekem így gusztusosabb és ízletesebb is, egy szelet körülbelül két pirítóshoz elegendő.
Most egészen frissen és egyszerűen tálaltam, semmi hókuszpókuszt nem alkalmaztam, zöldpaprikát karikáztam, datolya paradicsomot feleztem, és egyszerűen, ízlésesen elrendeztem.
Minimum 10 fős vendégség esetén készítem ezt a menüsort, hiszen így a bélszínt egyszerre felhasználom, 10 főre elégséges fél kiló kacsa, vagy libamáj pástétomnak, ha a bélszínből tatár bifsztek is készül. Durván 10 dkg előételt kalkulálok fejenként, ebből mindig kijövök még egy kis maradékkal is másnapra.
A hízott májból készült pástétomokról úgy beszél mindenki, mintha valami földöntúli képesség szükségeltetne hozzá, szerintem nagy tévedés, az egyik legsikeresebb vendégváró, rutin előételem. Szerintem majdnem, hogy elronthatatlan, pofonegyszerűen elkészíthető, rendkívül mutatós, ízletes, és a vendégek elkápráztatása garantált.
A májat érdemes egy éjszakán át tejben áztatni, majd ki kell zsigerelni. A zsigerelésről már a Hétköznapi ínyencségek: fűszeres szűzsteak, külön sült kacsamájjal, Tokaj-hegyaljai furmintban posírozott almával bejegyzésemben írtam, én például (kizárólag erre, és csirkepucolásra használt) szemöldök csipesszel zsigerelek. Követem az inakat, addig bontom a májat, ameddig muszáj ehhez, a könnyen eltávolítható hártyákkal együtt megszabadulok ezektől a fölösleges részektől. Ez esetben vissza sem kell csomagolnunk a májat, egyszerűen felkockázom és keverőtálba teszem.
Frissen őrölt pástétom fűszerkeveréket készítek, fél kiló májhoz most 2 borókabogyó, 2 szegfűbors, 10 szem zöldbors, szűk teáskanál kakukkfű és majoránna, késhegynyi őrölt babér és szerecsendió. Két tojást ütök hozzá, most a desszertből maradt még egy tojásfehérje, azt is nagy lelki nyugalommal adtam hozzá. 3 cl konyakot öntöttem hozzá, egy teáskanál sóval jó ízesre sóztam, sem a családom, sem a vendégeim nem kedvelik az ízetlen májat. Hozzáteszem, Franciaországban is csak ízletesen sózott májpástétomot szolgálnak fel, úgyhogy ez nem magyar szokás. Tévhit, hogy a hízott májban kárt tenne a só, ez más májfélékre igaz, mint például a sertés, vagy borjúmáj.
Alaposan turmixolom a pástétomot, majd vékony bacon csíkokkal kibélelem a pástétomformát, megtöltöm a híg nyers pástétommal a formát, a bacon szeleteket csinosan ráborítom duplán, a fölösleges bacon rész egyszerűen ollóval levágom.
Vízfürdőben, 150 fokon , kb. 40 percig sütöm a pástétomot, addig, amíg kicsit meg nem emelkedik, és a bacon közepesen át nem sül.
Kiveszem a sütőből, hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, alufóliával befedem, és kilós liszt, vagy cukor csomagokkal tömörítem. Egy éjszakán át a hűtőben tartom, értelemszerűen, ezt a fogást előző nap készítem el.
Csak az utolsó percben tálalom ki a pástétomot, életlen késsel elválasztom a formától, fejére fordítom, „kiütöm” belőle a hideg pástétomot. Én nem szeletelem vékonyra a pástétomot, nekem így gusztusosabb és ízletesebb is, egy szelet körülbelül két pirítóshoz elegendő.
Most egészen frissen és egyszerűen tálaltam, semmi hókuszpókuszt nem alkalmaztam, zöldpaprikát karikáztam, datolya paradicsomot feleztem, és egyszerűen, ízlésesen elrendeztem.
Egy középkorú nem mesterszakácsnő miért is ne a középkorú mesterszakácsok szakirodalmához vonzódna, ráadásul a hasonló temperamentummal megáldottakhoz, tagadhatatlanul Gordon Ramsay, Giorgio Locatelli, és még közülük is kiemelkedő módon Anthony Bourdain konyhai és írói stílusához vonzódom leginkább. Egyszóval a szakácsmesterség nemzetközi fenegyerekeihez. A Les Halles féle tatár bifsztek receptje azonnal megtetszett, amikor először olvastam, bár tisztában voltam azzal, hogy némi fűszert magamból is muszáj lesz hozzátennem.
60 dkg bélszínt ledaráltam, durvára is vághattam volna, de a gyerekek miatt a darálás mellett döntöttem. Két evőkanál dijoni mustárt és ketchupöt, egy evőkanál Worchester és Tabasco szószt, 3 cl konyakot, fél dl saláta olajat, 6 szem lecsöpögtetett és összevágott kapribogyót, egy evőkanál szardella pasztát, egy kisfej nagyon apróra vágott vöröshagymát, és egy közepes darab, házi csemegeuborkát, frissen őrölt borsot, egy teáskanál sót, egy tojássárgáját, egy teáskanál piros fűszerpaprikát és majoránnát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet adtam hozzá.
Tökéletes lett! Közvetlenül a vendégsereg érkezését megelőzően készítettem el.
Külön tálkán karikára vágott zöldpaprikát, félbevágott datolya paradicsomot, másik tálkában pedig vékonyra szeletelt lilahagymát szervíroztam hozzá.
Mindig készülök hófehér szendvicskenyérrel, és magvassal is, az a tapasztalatom, hogy teljesen kiegyenlítetten fogy. Lurpak vajat készítettem még az asztalra a tatárhoz, és az éhes vendégek már repülhettek is az asztalhoz.
Elárulom, a főétel Wellington bélszín lesz, így érthető, hogy a tudatosabb vendégek nem merítették ki a 10 dkg-os fejadagot, bármennyire is vonzó volt az előételek kínálata. Direkt úgy időzítettem, hogy a bélszín csak az előétel elfogyasztása után kerüljön a sütőbe, ugyanis a vendégek részéről előnyösebb némi várakozás, mint a „jaj Istenem, már most nem fér egy falat sem belém”. Különösen, ha efféle attrakcióval készülünk.
Külön tálkán karikára vágott zöldpaprikát, félbevágott datolya paradicsomot, másik tálkában pedig vékonyra szeletelt lilahagymát szervíroztam hozzá.
Mindig készülök hófehér szendvicskenyérrel, és magvassal is, az a tapasztalatom, hogy teljesen kiegyenlítetten fogy. Lurpak vajat készítettem még az asztalra a tatárhoz, és az éhes vendégek már repülhettek is az asztalhoz.
Elárulom, a főétel Wellington bélszín lesz, így érthető, hogy a tudatosabb vendégek nem merítették ki a 10 dkg-os fejadagot, bármennyire is vonzó volt az előételek kínálata. Direkt úgy időzítettem, hogy a bélszín csak az előétel elfogyasztása után kerüljön a sütőbe, ugyanis a vendégek részéről előnyösebb némi várakozás, mint a „jaj Istenem, már most nem fér egy falat sem belém”. Különösen, ha efféle attrakcióval készülünk.
Csak ajánlani tudom ezt az előétel kínálatot, a vendégeim „szakmabeliek”, és ínyencek voltak, úgyhogy megelégedésük érte a pontot.
A tatár szinte teljesen elfogyott, a kacsamájból valamivel kevesebb, mint egyharmada maradt meg. Ha most így utólag elárulom, hogy már idáig két „fogást” kihagytam, amit előre elterveztem, akkor jogos az, amikor a férjem minden vendégség előtt megjegyzi: drágám ne vidd túlzásba az ételeket, készíts kevesebbet, és inkább pihenj.
Nos, a már az előszobában felkínálandó köményes-füstölt sajtos leveles pogácsát hagytam el idő és energia szűkében, valamint a kacsamáj pástétom mellől a kibédi lilahagymából készült hagymalekvárt. Így utólag senkinek sem hiányzott egyik sem, viszont mindkettőt hamarosan bemutatom. Viszont, ha az édes hagymalekvárral szolgáltam volna föl a májpástétomot, akkor egy fél deciliter marsala, vagy madeira bort is adtam volna a pástétomhoz.
Legközelebb a főétellel, a Wellingtonnal folytatom.
A tatár szinte teljesen elfogyott, a kacsamájból valamivel kevesebb, mint egyharmada maradt meg. Ha most így utólag elárulom, hogy már idáig két „fogást” kihagytam, amit előre elterveztem, akkor jogos az, amikor a férjem minden vendégség előtt megjegyzi: drágám ne vidd túlzásba az ételeket, készíts kevesebbet, és inkább pihenj.
Nos, a már az előszobában felkínálandó köményes-füstölt sajtos leveles pogácsát hagytam el idő és energia szűkében, valamint a kacsamáj pástétom mellől a kibédi lilahagymából készült hagymalekvárt. Így utólag senkinek sem hiányzott egyik sem, viszont mindkettőt hamarosan bemutatom. Viszont, ha az édes hagymalekvárral szolgáltam volna föl a májpástétomot, akkor egy fél deciliter marsala, vagy madeira bort is adtam volna a pástétomhoz.
Legközelebb a főétellel, a Wellingtonnal folytatom.
Nagyon finom lehet :)
VálaszTörlésMikor nyit a vendéglőd? :-)))
VálaszTörlésEl is olvasom majd, de most sürgős mennivalóm lesz, ezért is keltem korán. Na jó: relatíve.
Bea éjszakája remélem a továbbiakban is nyugodalmas volt. Vigyázz magadra, Fiam, ebben a telesedő időben! Elvégre hét végére havat is ígértek - igaz, csak északon meg nyugaton :-)
NeVaMeSza, a nyugalom mindenkinek hiányzik néha, - de ha megvan, az ember nem tud mit kezdeni vele - legalább gyakorta.
Érdekes módon Japán embernek jutott eszébe (meg a pénztárcája is elég jól bélelt volt hozzá...), hogy a kertje végében építsen fel egy zenehallgató házikót... A technikai részletekbe nem mennék bele, de nagyon sokba kerülhetett, még ottani mérce szerint is...
Ráadásul az ilyesmit nem arra tervezik, hogy "villogjanak" vele :-)
Egyetlen dolog miatt nem irigylem: az ottaniak (a zene hangkaraktere miatt) egészen más hangvilágot kedvelnek - nem is véletlen, hogy egyes cégek Európában tervezett hangfalakkal árulják máshol a termékeiket...
Nevamesz, muszáj lesz kitanulnod a varázslást és minden ételedből egy adagot elküldeni nekem. Nem baj, ha másnak nem fog jutni, nem fogok haragudni miatta :)
VálaszTörlésMormogi, totál-brutál éjszakám volt, túlpörögtem magam, semmit nem pihentem, most sem tudok, szerintem pár óra múlva elájulok - ahogy szoktam. Nem baj, azután tudok jó mélyen aludni, remélem este nyolcra felébredek.
" 2 borókabogyó, 2 szegfűbors, 10 szem zöldbors, szűk teáskanál kakukkfű és majoránna, késhegynyi őrölt babér és szerecsendió. "
VálaszTörlésEz a beszég, sok-sok finom fűszer. A máj csak a hordozó alapanyag... mmm.... már ezért érdemes volt visszajönni (az Internetre) :-)
Az előbb azt is írtam, hogy csodás a terrin-technikád. Csak elnyelte a blogspot :-(
beszéd nem beszég - félszemmel azt lesem, mikor tűnik el a szöveg.
VálaszTörlésSzerintem megpróbálhatnád kivenni az ellenőrzést (captcha), legfeljebb visszállítod ha csődbe fúl.
:-)
Skandikamera: Isten hozott újra nálam!
VálaszTörlésLesz mit olvasgatnod, úgyhogy rajta!....:-)))
Végre megtaláltam a megjegyzéseknél a szóellenőrzést, most átállítottam, várom, hogy kommenteljetek és referáljatok....hozzáteszem, hogy ettől már nincs egyszerűbb beállítási lehetőség a blogspoton...:-(((
Köszönöm a kedves dícséretet, vannak ételek, melyek egyéniséghez kötődnek....ez a terrine, ez kötődik hozzám....minden vendégem odavan érte, még soha nem sikerült rosszul....a pástétomokat nagyon érzem....:-)))
Drága Beus! Kizárólag virtuális élményekkel szolgálhatok, de abban is nagyon élethű vagyok....add át magad az élvezetnek....van, hogy így jobb, mintha a valóságban is megkapnád!...és ez már csakis rajtad múlik...:-)))
...köszönöm szépen a lelkesedésedet ételeim tekintetében!...:-)))
Délután azért nézz be, ha teheted, addigra már én is egyenesben leszek a dolgaimmal!
Kedves Mormogi! Minden nap elkápráztatsz minket valami újdonsággal, zenével....csak köszönni tudom, Isten tartsa meg jó szokásodat!
Két maraton között azért nézz be!...:-)))
Kedves Jutka! ...nem magamat dícsérem, hanem az ételt, nagyon-nagyon finom volt!
Aludtam egy kicsit, most várom a leveled.
VálaszTörlésHogyne lennék lelkes?! Szeretem a tehetségeket az élet minden területén. Aki/ami jó, az jó és el kell ismerni!
Juhé!
VálaszTörlésEgyszerűbb lett kommentelni!
Próbáljam meg én is Csn-nél kikapcsolni, amit ki kell?
Halihó! Csak benéztem egyetlen percre, mert még most vacsoráztatok...
VálaszTörlésViszont este a Zuram elmegy az erdélyi barátaival beszélgetni, de addigra már lehet, hogy mész dolgozni...
...megpróbálok nemsokára visszatérni egy kicsit, és írok levelet is...bocsi...:-(((
BeaFiam, legyen ma nyugodtabb az éjszakád, és mélyebb a gyermekek álma…
VálaszTörlésNeVaMeSza, azért a varázslást megtanulhatnád, még jól jöhet egyszer :-) Nekem csak annyi a vígaszom, hogy a virtuális evés nem hízlal :-) Vagy mégis?…
Skandi, itt is szép jó napot Néked!
Enchantée, hol bújkálsz? Te is hiányzólistán vagy :-)
Mormogi Papa: ...nem is dícséred, hogy nem vizsgáztattalak ma az ABC-ből?...ráadásul összevissza?...:-DDD
VálaszTörlésEz a Skandi a varázsló! Megjött, és máris megreformálta a kommentelést!
Igaz, Te erősködtél többször is, csak nekem nem esett le, hogy én tudom állítani...:-DDD
Mormogi Papa:...szerintem minden élvezet meglátszik rajtunk...vagy így, vagy úgy!...:-DDD
VálaszTörlésKedves Nevamesza!
VálaszTörlésBocsácsááá meg, de én nem zavartatom magam … Te már a kacsamáj pástétomnál és a tatárbifszteknél tartasz, előttem pedig -még mindig!- a köményes, juhtúrós lebbencstészta felhőn csücsülő kakas perkelted huncutul szemérmes falatjai kéretik magukat. Igérem, nem fognak csalódni bennem. Épp’ ezért, juszt sem hagyom sürgetni magam!... Mert emléke nincs már annak az időnek, amikor én ilyet ehettem!...
…Miután a köményes olvadt juhtúróval bársonyosan bevonódott, ruganyosan puha lebbencstészta utolsó falatját is eltüntettem tányéromról és a kakascsontok maradék, búcsúzó ízeit is ki nem szopogattam, nem tekintem befejezettnek ennek a fogásnak az élvezetét!... Sőt!, csippentett kenyérdarabokkal ki-tun-ko-lom (felénk úgy mondják „kimászkálom”) a tányérból a finom, sűrű, piros szaftját ennek a mennyei kosztnak!... („Igen, nincs is más értelme az életnek, csakis a szaft. Ételben, nőben egyaránt.” CS-Sz. A.)
… Úgy hogy talán holnap, vagy inkább holnapután kerekedhet jógusztusom ezekhez a mostani posztodban feladott, csodás étek-készítményekhez!... :))))
Drága Spájzcetli!
VálaszTörlésNeked itt mindent szabad! Egyébiránt megértelek, a fent nevezett ételnek a repertoáromban nincsen párja! Élvezd ki kedved szerint, én addig tálalom a következő étkeket, akkor kóstolsz tovább, amikor jól esik!
(Most elszaladok a férjemmel a Pálmába, és perceken belül visszatérek, ha még benéznél:-)
...ooohh! debreceni Pálma!... Hamvas ifijuságom alig kopott egyik szép emléke... Kellemes ellevések barátokkal, sörökkel, lányokkal...
VálaszTörlésMost is a(z egyik) legjobb hely Debrecenben, vasárnap Pista is a vendégem volt, aki a Pálmát üzemelteti már évek óta, a gyermekkori barátnőm férje...tőle vannak a fantasztikus alapanyagok, a bélszín és a kacsamáj. Legközelebb borjúpofát fogok tőle hozni, az sem lesz egy utolsó attrakció...készülök már rá egy ideje...
VálaszTörlésÚgy emlékszem, hogy kedveled a borjúpofát is, valami különlegeset fogok belőle készíteni.
...barátok, sörök, lányok...dolce vita!...:-)))
Sziasztok! Ma őrültekháza volt a cégnél, családban szintúgy, kicsit ki kell pihennem magam... :S
VálaszTörlésA májacskát bármilyen variációban nyamizom/nám, de a bifszteket nem hiszem, hogy meg tudnám enni...
Végre az urak is feltörekvő létszámban képviseltetik magukat! :)))
Szép estét Nektek!
Chanti, de jó, hogy benéztél!...nálam is őrültek háza volt ma, ezért méginkább örülök, hogy mindenki benézett!
VálaszTörlésMostmár egészen jó a nemek aránya, akár zenére is bulizhatunk!...:-))))
Mi legyen a buli menü? A vendégeké a választás lehetősége...:-)))
Chanti, nyugalmasabb, szép estét és holnapot!
VálaszTörlésA 'bifsztek' pedig igen jó - csakhogy mikor még ehettünk ilyet, 80 Ft volt egy adag az Ádám sörözőben, és négyen-öten fogyasztottuk, a pincér cinkos közreműködése mellett. Ugyanis titokban hajlandó volt plusz adag pirítóst kihozni :-)
Igaz, akkortájt - mint többször leírtam - a 'Sárkány' vendéglőben Szegeden, az állomás mellett, még a rántott velőrózsák (3 db) szalmakrumplival, Sztár Tonikkal és bő 10% jattal belefért egy papír húszasba...
Szép volt, igaz se volt...
http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Bankjegy_es_erme/mnbhu_bankjegyek/bevontak/20%20forintos%20bankjegy.pdf
Volt egyszer egy zenei stílus... nem a változatosság volt e legfőbb erénye - de talán ennek a bandának is volt köze ahhoz, hogy "rágógumi-zene" néven híresült el...
VálaszTörlésMindenesetre ez volt az egyik nagy slágerük:
http://www.youtube.com/watch?v=ksR0si3ZloY
Meg ez is:
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=JTBpafu_DE8
Ez ismerősebb? :-)))
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=XfuBREMXxts&playnext=1&list=PL54C4FFCBBD1DC674&index=2
Ezt csak a tréfa kedvéért - de ha úgy halljátok:
VálaszTörlésIci-pici - az nem tévedés :-)
http://www.youtube.com/watch?v=qGcrAIpiDb4
Kedves Mormogi Papa!
VálaszTörlésAlaposan elkényeztetsz minket, úgyhogy mindenki nevében köszönöm! A "lányok" kicsit dűlnek-borulnak most:-), de szerintem felélednek, ha mindent meghallgatnak...még én sem jutottam a végére...de igyekszem!
Csodállak az energiádért!
Lányok! Tessék példát venni Mormogi Papáról! (beleértve engem is!:-)
I'm feelin' all alone... Baby, come back...
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=0MiQzAo6Cp8&feature=related
I wanna dance with You...
Ó, elég elkezdeni, jönnek a nóták maguktól :-)
VálaszTörlésErre is milyen jókat buliztunk gimiben... Valaki kapott egy gyűjteményt "rágógumizenékből".
Közte ezt is:
http://www.youtube.com/watch?v=tyo-zux7i4I&feature=related
Némi "psychedelic" íz is van benne :-)
Másik tőlük:
http://www.youtube.com/watch?v=zm7FWb1HuwU
Végül:
http://www.youtube.com/watch?v=fSoEtj9_1oc&feature=related
No, jöjjön valami ismerősebb - jobb minőségben:
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=zGoHQ7c5I2I
Aztán valaki más, akinek a nevét nem biztos, hogy ismeritek - de a számokat...
http://www.youtube.com/watch?v=7SCt8JPAkgU
Ezt biztosan mástól hallottátok - esetleg franciául :-)
http://www.youtube.com/watch?v=UtAuDCLVlXg&feature=related
"Óh, Mama... ez szégyen és gyalázat a családban..."
No meg:
http://www.youtube.com/watch?v=YjAvQ22_05I&feature=related
Pihenésképpen:
http://www.youtube.com/watch?v=I3FSRW2qFjM&feature=related
De... minden jónak véget kell vetni egyszer... s hazamennek a leányok :-)
http://www.youtube.com/watch?v=6B01u5puGvQ
Mormogi Papa: ...fogadjunk, hogy Nálatok a hölgyek Született feleségeket néznek....:-)))
VálaszTörlésÉn nem (bár ezt kivételesen szoktam:-), de most végeztem valamivel, és a Yellow Rivernél tartok, de még csak visszafelé....de nagyon igyekszem!
Fantasztikus zenék!
A buli beindult!....:-)))
Nos a "hölgy" ágyban néz valamit - de nem a (hátamon a szőrt felállító rövidítéssel) szülcsifelcsit :-)
VálaszTörlésNo, holnap is lészen nap - remélhetőleg jobb a mainál - ezt mindannyiunknak kívánom!
Eltészem magamat nyugodni...
Jó 8. Bonne nuit.
Meditációs altatónak végül:
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=JpW8643S7Wk
...ez nem egy altatódal...nem linkeltél félre?...:-)))
VálaszTörlésKinek a pap, kinek a lelkész, kinek a rabbi :-)))
VálaszTörlésEz is jó verzió....nem tudom, hogy pap, papné, lelkész, vagy rabbi, de jó!....:-)))
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=79gICXBY-O4&feature=related
...még egy utolsó nagy kedvenc....
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=DKbPUzhWeeI&feature=related
Szép álmokat mindenkinek....
No és ez? :-D
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=CetehYycfPs&feature=related
Tudtad, hogy a hetedik kerületben van egy kocsmájuk? A "Doors kocsma" :-)
Mercy, mercy... please!
Több nagylemezem van Rhoda Scott-tól, köztük az Olympia beli első koncert dupla albuma - ahol azzal a dobossal játszik, aki az első Magyarországi felvételre elkísérte... Cees Kranenburg Hollandiából - meg közreműködik Joe Thomas fuvolán és saxon - nem akárhogyan...
...fiatal koromban hallgattam utoljára "így" Rhoda Scott-t...közben hallgatom a zenét...:-)
VálaszTörlés...nem tudtam a kocsmáról...ritkán kocsmázok a hetedik kerületben...de mostmár ezt is tudom!
Nekik ugyan nincsen kocsmájuk - de ideje lenne :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=0F7B4lzvADM
Csak annyit jegyeznék meg csendben, hogy ha egyszer lesz egy blogtalink, azt minimum egy hétre kéne tervezni rengeteg ok miatt.
VálaszTörlés1. Nevamesz így sem tudna annyi mindent főzni nekünk, amennyit szeretne
2. és akkor hol van még HSZSK és a többi fiú a főzőtudományával?
3. Túrós rétest vállalnék... :)
4. Rengeteg témáról rengeteget beszélnénk
5. és még ennél is többet nevetnénk, ami rengeteg időt elvesz ám!
6. Kicsit táncikálni is kéne vagy legalább meghallgatni mindenki kedvencét
7. és végre römiznék egy jót,
8. meg Scrabble-eznék egy még jobbat.
9. No és fotóznánk,
10. írnánk,
11. jajajajj aludni is kéne...
De jó lenne!!! :))) Igaz?
Beus:...aludni, most? ilyen zenék mellett?...most ébredtem fel!
VálaszTörlésNapok óta nem voltam ezidőtájt ilyen friss, és ilyen jó hangulatban!
No, azért lassan altató meditálok:-), de még hallgatok egy kis zenét, és írok egy Wellington nevű ételről is, mert reggel nagy szükségem lesz rá!...:-)))
A buli, pontokba szedve zseniális!
VálaszTörlésPókerezhetnénk is, de csak akkor, ha veszíteni akartok!...:-DDD
Nem szeretnék ünne... de az alvás a leghamarabb megvalósítható.
VálaszTörlésNa akkor talán...
http://www.youtube.com/watch?v=KcdSWfWSqGE
És: feltétlenül igaz... römizni életemnek csak egy egészen rövid (nyaralásnyi) szakaszában römiztem, egy igen idős pap parókiáján, Édesapámmal meg egy másik vendéggel... :-)
A "La Canasta" (A Kosár) már többször volt jelen - de utóbb mindenkiről kiderült, hogy vannak eltérő háziszabályai :-( Persze biztos, hogy nekem is :-(((
Scrabble rendben - de milyen nyelven ? :-))) Mert a kövek értéke attól is függ...
NeVaMeSza, remélem, a Wellington nem a Boots-ról fog szólni? :-))) Az étel nem lehet olyan kömény :-P
VálaszTörlés(Csak kötekedem, de nem rosszindulatún...)
Búcsú mára egy dübörgős altatóval :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=IlFNA4EfexQ&feature=related
...attól jobban sikerült...szaftos volt, kicsit véres (rozé) puha, és fenségesen ízletes....
VálaszTörlés....csizmatalpat nálam nem kapsz bélszínből!...:-)))
Szép az előző dal is, ezt is meghallgatom, és visszavonulok írni....
VálaszTörlésJó éjszakát, nagyon szép álmokat....:-)
Mormogi, a Scrabble-t magyarul, csakis. De jó lenne egy partner...!
VálaszTörlésNevamesz, a bulihoz tartozik az alvás pont is.
Na, megmérte egy kolleganőm a vérnyomásomat.
76/52 Hgmm bírt lenni. Nem is olyan rossz. Ha erre még bekapok egy vérnyomáscsökkentőt, akkor már nem csodálkozom, hogy alig élek...
Jó éjt!
VálaszTörlésMagyarázatképpen:
VálaszTörléshttp://en.wikipedia.org/wiki/Wellington_boot
és a hozzávaló...
http://en.wikipedia.org/wiki/Mackintosh
Hogy mi a csizmatalp - az biztosan egyéni. Én "saignant" szeretem :-)
Minden mást pedig "well done" - beleértve a pogácsát is :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Well_done
Bea:
VálaszTörlés"Hrrrrk, hrrrrrrrkkk..."
Beus: Felőlem kártyázhatunk, már 6 éves koromban römiztem és kanasztáztam....Scrabble-ben egyik barátnőmmel felváltva vagyunk a helyi bajnokok....akár angolul is, más nyelven azért nem....és nagy pókerjátékos is vagyok....én állok elébe! Ti válasszatok fegyvernemet!
VálaszTörlésHallgasd meg a dalokat...érdemes!
Köszönjük Mormogi Papa....még délelőtt is belehallgatok....:-)
Ne szedj vérnyomás csökkentőt!...:-)))
Alukálj! Nyugodalmas jó éjszakát kívánok!
Mormogi Papa: ...a közepéből olyat kaptál volna...majd megnézed a képeket...én is a véres steaket szeretem, a vendégeim rozét kértek...:-)
VálaszTörlés...azonnal utána néztem a Wellington Boots-nak...:-)))
...és a well done-nak is megvan a maga helye!...:-)))
Jó éjszakát!
Mint mindennek. AZ a szép, hogy a lapon zárójelben ott vannak a francia kulináris szaxavak is :-)
VálaszTörlésA legóriásibb viszont a kétnyelvű: angol-francia, persze Kanadában kiadott képes szótár, amiben megtalálható a leggyakoribb húsfélék bontása, mégpedig többféle szokás szerint.
North American cut,
Parisian cut
British cut.
És egyik se felel meg a magyarnak... bár nem vagyok szakember. Meg a németnek se :-)
(ÉS ábécéből se kell vizsgázni visszaössze :-)
Legyetek jók, mennem kell egyelőre...
VálaszTörlésKicsit erőszakosabb ébresztő :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=PguzEQDQA4g
Egy komment szerint "jöhetnének Debrecenbe, már 3 éve nem voltak…"
Meg még:
http://www.youtube.com/watch?v=D_nJjqhObb8&feature=related
Most megüt a guta, mert nekem szállt el, amit az előbb írtam...:-(((
VálaszTörlésRövidebben...
...no, mostmár erre elő kell "bújnom", föl kell ébrednem...;-)))
Itt vagyok én reggel óta, és úszom a dolgaim közepette...
Egyszer mesélek Neked a franciaországi élményeimről...meghatározóak...már 12 éves koromban megismerkedtem az "ízével"...gyakran tértem vissza, több apropóból, és különleges emlékekkel tértem haza...
...az első és 100. T-bone steak élményem is ideköt, márhogy gasztronómiai élményekkel indítsak...de a többi sem kutya...
Bár nem hangzik túl "eredetiül" St. Tropez a szívem csücske...Párizs az én városom...a Cote d'Azure az én Világom, de kicsit többet, és másfelé is kalandozva a környéken, mint a "tripla autóút" ....
Egyveleg - ha úgy tetszik: pot-pourri :-)
VálaszTörléshttp://www.youtube.com/watch?v=CaBGpb8KJKs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=WjqWQes_d7A&feature=related
A lapos Guttmann-t jobb a végére hagyni.
VálaszTörlésCsak nem én voltam az Oka? Esetleg a Jenyiszej???
...én ilyeneket hallgatok munka közben...jól lehet rá a bélszínről írni...
VálaszTörlés...ma kicsit hosszabb lére engedtem a bejegyzésemet...de élvezem, hogy magával ragad a téma:-)))
http://www.youtube.com/watch?v=L51x-YdlDIE
...leállt a gépem, és elveszítettem, amit ma egész délelőtt írtam...most sírógörcsöt kaptam...nem mentettem rá...
VálaszTörlés...nem tudtam visszahozni sem...most kész vagyok!
Csak most olvasom… az elébb küldtem levelet…
VálaszTörlésHogy a JóIsten tegye a kopaszok közé az ilyen búbánatgyárat!
Jártam így már én is - néha nem is a gép hibájából :-(
Mormogi Papa!
VálaszTörlésÖsszeomlásomat követően ráébredtem, hogy egy cívis asszonyság nem anyámasszony katonája!...:-)))
Újra írtam a posztot, e percen tettem fel! Akár ott is folytathatjuk....
Köszönöm szépen, most láttam, hogy megérkezett a leveled...kifújom magam az újraposztolás miatt, és nézem!
Köszönöm!