Szinte minden héten készül nálunk egy adag csirkeszárny, a
kisfiam mondjuk úgy, hogy nem tud betelni vele. Se szeri, se száma nálam a
különböző ízesítéseknek, igyekszem mindig feltalálni magamat és kicsit
másképpen elkészíteni. Érdemes bepillantani csirkeszárny receptjeimbe.
Talán ez a verzió a lehető legegyszerűbb, mostanában nem
vagyok idővel elkényeztetve, néha nem is baj, hiszen ilyenkor a lehető
legegyszerűbb megoldásra törekszem. Ami sosem jelenti azt, hogy kevésbé finom a
végeredmény, mint amikor nagyobb feneket kerítek neki.
Nem is készültek fázisfotók, de ha készültek volna, akkor se
nagy számban.
Megtisztítottam a csirkeszárnyakat, a szárnyhegyet alalplébe
félreraktam, és még két részre vágtam. Elkészítettem a fűszerkeveréket.
Mindig tartok itthon fűszereket egészben, hogy frissen
őrölhessem, de tartok itthon finomra őröltet is, éppen ilyen esetekre.
Fűszerkeverék 1
kg csirkeszárnyhoz:
1 evőkanál finomszemcsés fokhagyma granulátum/por
2 teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál finomra
őrölt rozmaring
½ teáskanál finomra
őrölt feketebors
½ teáskanál finomra őrölt majoránna
2 teáskanál finomszemcsés só
Mivel olajsütőben szándékoztam egészen ropogósra sütni a
szárnyakat, így sóval együtt készült a fűszerkeverék, hogy a vizet kivonja a
csirkeszárnyból, mert így ropogósabbra sül.
Alaposan megforgattam a fűszerkeverékben a szárnyakat és
lefedve 2 órán át pácoltam. Csak közvetlenül sütés előtt vettem ki a hűtőből,
mert így még ropogósabb lesz.
Ezt a tippet amerikai receptekből merítettem, pontosabban a
buffalo wings elkészítésénél olvastam jó régen. A buffalo wings-t készítik úgy,
hogy az egyszerűen sóval, borssal pácolt szárnyakat ropogósra kisütik, majd
valószínűtlenül csípős szósszal leöntik, és azonnal tálalják. A pácolt szárnyakat
alaposan lehűtik és a hűtőből kivéve sütik ki azonnal.
Mondhatom, hogy működik, mert a képeken is jól látszik, hogy
a csirkeszárny bőre csak úgy ropog. A szokásosnál tovább kell sütni, hogy jó
ropogós legyen, 190 C
fokos olajsütőben 12-15 percig adagonként. Nem érdemes nagyon megtömni az
olajsütőt, mert az hátráltatja, hogy elég forró legyen az olaj.
Azóta már készült ugyanígy egy adag, mivel a nagy
hókuszpókuszokra most nincs lehetőségem a konyhában, nem is utoljára.
Barbecue szósz (a házi a legjobb), mézes-mustáros szósz vagy tzatziki illik hozzá szerintem a legjobban. Hagyományos köretféleségek helyett pedig friss zöldségek, mint például angol zeller, nyers sárgarépa vagy uborka.
Nálunk is ezerrel dübörög a csirkeszárny imádat, ezért vadászom a hasonló recepteket:) Ismered a Knorr reklámot? Tudod, "Péter vagyok, a Knorr séfje és megalkottam a ropogós csirkeszárnyak receptet..." vagy valami hasonló. A recepted elolvasása közben az jutott eszembe, hogy ezekkel a fantasztikus csirkeszárny receptekkel (pláne a házi öntettekkel) Te is nevezhetnél erre a posztra:)
VálaszTörlésMa ez volt az ebéd nálunk, isteni volt, köszi a receptet! Nagyon tetszik a blogod, ideje több mindent kipróbáljak!
VálaszTörlés