Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 20., péntek

Házi készítésű - füstös - barbecue szósz



Amikor leemelünk egy flakon barbecue szószt a boltban a polcról, akkor nem biztos, hogy gondolunk arra, hogy számtalanféle barbecue szósz, barbecue szósz. Nálunk olyanokat forgalmaznak, melyek a hazai ízlésnek átlagosan megfelelnek.

Ahol a barbecue szósznak kultusza van, elsősorban az Egyesült Államokban, ott mindenkinek meg van a maga „titkos” receptje, éppúgy, mint nekünk a töltött káposztára, vagy a pörköltre. Nincs abszolút megoldás, legyen ízletes, az ízekben legyen megfelelő összhang, hiszen mi is másképpen ízesítjük a marha vagy a csirkepörköltet.
Szerintem az is számít, ha ilyen szószt készítünk, hogy mire fogjuk felhasználni. Ha csak "úgy", mondjuk sült krumplihoz mártogatni, akkor legyen semlegesebb, ha marhához, akkor más fűszerek kerülhetnek bele, mintha például csirkéhez vagy sertéshez szánjuk. 
Lehet úgy készíteni, hogy a paradicsom domináljon, de úgy is, hogy a mustár. Ízlés és felhasználás kérdése.
Nagyjából előre tudtam, hogy mire fogom felhasználni a barbecue szószt, úgyhogy én csirkéhez és sertéshez hangoltam a szószomat. Mivel a házi szószban nincsen tartósítószer, így érdemes egy héten belül felhasználni. Ebből következik, hogy nagyobb mennyiségben éri meg főzni, de nagyon nagyban nem.
Ez a mennyiség, melyet jelen esetben főztem, 4 nagy pizzához, és összesen 2-3 kiló vegyes húsféle – csirke és sertés – pácolásához, elkészítéséhez elegendő. Egy hétig készíthetünk vele változatos barbecue ételeket, a hét végére rá is ununk, és addigra éppen el is fogy.

Szerintem nem csak nyáron aktuális a barbecue szósz, én szeretem télen is a konyhámba varázsolni a grill feelinget. Nem egy alkalommal készítettem már sütőben grill nyársakat is, ami persze nem ugyanaz, mint faszénen, de semmiképpen nem lebecsülendő.

A barbecue szósz ráadásul füstös ízével eleve grill feelinget varázsol az ételbe. Nos, a füstös íz bevitele az egyetlen kényes pontja a házi barbecue szósz előállításának, hiszen füst aromához hozzájutni nem könnyű. Márpedig az egyik legpikánsabb íz a szószban, az a füstös íz. Én erre is találtam megoldást, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor is adok tippet, amit egy amerikai mesterszakácsnőtől lestem el.

Az én szószomban nem dominált sem a paradicsom sem a mustár, nem barbecue paradicsomszószt készültem készíteni és nem is flekken szószt. Sok hagyma került bele, van, aki csak fokhagymát használ, van, aki vegyesen, ízlés kérdése. Én vegyesen, de a fokhagyma javára tettem bele. No, de következzék a recept.

Olyan fél liter szószhoz:

8 evőkanál sűrített paradicsom  ~ 15 dkg
4 evőkanál fehér borecet
4 evőkanál víz
2 evőkanál finomra reszelt fehérhagyma 1 kisebb fej
2 evőkanál finomra reszelt fokhagyma (10-12 gerezd)
4 evőkanál vaj 6 dkg
4 evőkanál mustár
4 evőkanál nádcukor
4 evőkanál natúr baracklekvár (100%-os, cukrozatlan)
2 evőkanál Worchestershire szósz
4 evőkanál füstös fűszerpaprika (én spanyolt használtam, Pimentón de la Vera)
1 evőkanál oregánó
1 evőkanál kakukkfű
2 teáskanál (füstös) só
1 teáskanál 5 bors keverék
1 teáskanál cayenne bors


Ha csípősre szeretnénk, akkor adjunk hozzá egy evőkanál tabasco szószt is, illetve egy evőkanál füstös fűszerpaprikát lecserélhetünk finomra őrölt chilire. Most csak pikánsra, de nem csípősre szerettem volna hangolni a szószomat.

Én betartottam a protokollt, nem dobáltam bele mindent egy nyeles, mártásos fazékba, hanem szépen egymás után tettem bele az alkatrészeket. Csak néhányat kevertem rajta és tettem a következőt bele. A borecetet csak végül, ezzel még főztem még 10 percig, végig alacsony hőfokon dolgoztam, hiszen csupa odakozmálós alkatrésszel volt dolgom. 20-25 perc alatt a szósz már készen is volt.

Előre kimértem mindent, és már csak dobáltam bele mindent a fazékba.
A felhevített vajon megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és együtt pirítottam, de csak annyira, hogy ne barnuljon meg. Következett a nádcukor, ezt hagytam egy kicsit karamellizálódni, hozzáadtam a baracklekvárt és ezzel is. Következett a sűrített paradicsom, a víz, majd a fűszerek és a mustár. Végül hozzáadtam a borecetet. Amikor összeállt a mártás, még úgy 5-10 percig főztem és lehúztam a tűzről. 










Csatos üvegbe kanalaztam, hagytam kihűlni és betettem a hűtőbe.

Isteni, füstös ízű barbecue szószt főztem. Ha valaki mégsem tudna füstölt fűszerpaprikát beszerezni, akkor néhány kanál „gyári” barbecue szósszal ízesítheti. Ezt egy neves amerikai mesterszakácsnőtől hallottam, hiszen ezek szerint az államokban sem mérik kilóra a természetes füst aromát. Kifejezetten ebből az okból ajánlotta ezt a megoldást.
Egyébként a házi barbecue szósznál nem "feltétel" a füstös íz. Ha faszénen sütjük a pácolt húsféléket, akkor végül a füstös ízt is megkapjuk! 

A reszelt hagymák ellenére ez a szósz enyhén rusztikus, úgyhogy, ha krumplihoz vagy máshoz mártogatósnak kínáljuk, akkor egyszerűen turmixoljuk finomra. Erre nekem nem volt szükségem, hiszen ételekhez továbbhasznosítottam.

Érdemes rászánni ezt a nagyjából ¾ órát, mely alatt előkészítéssel együtt előállíthatunk barbecue szószt, mert összehasonlíthatatlanul meggyőzőbb és nélkülözi az ízfokozókat, állományjavítókat és tartósítószereket. Szerintem sokkal olcsóbb is.

Többféle étel is készült a felhasználásával, hamarosan mindet bemutatom, szépen, sorjában! 


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ! De jó lenne ha valaki elkészítené mondjuk ajándékba nekem! Tudnám értékelni, mondjuk a lányomnak felhívom a figyelmét erre! Nagyon sokféle fűszer kell bele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nem olyan sokféle kell bele. Fűszerpaprika (nem feltétel a füstös) oregánó és kakukkfű. Bors az majdnem, hogy lehet bármilyen. A worchestershire szósz az nem baj, ha kerül bele, de évekig felhasználható a maradéka, akár egy jó kis tatárbifsztekhez vagy egyéb mártásokba.
      Egyébként szinte minden akad otthon a többi hozzávalóból ... :)

      Törlés
  2. A "colin liquid smoke" amit en regota hasznalok kitunoen varialhato mindenfele etelhez, nemcsak szoszokhoz hanem pl lecsoba is. Kedvencem a hikori-fa alapu amirol mindig a texasi utjam ugrik be annyira karakterisztikus az ize.

    ok szallitanak az eu-ba es a valasztek lenyugozo:
    http://www.scorchio.co.uk/avion-pimenton-dulce-ahumado-smoked-mild-paprika-p-1079.html

    http://www.scorchio.co.uk/colgin-liquid-smoke-natural-pecan-p-1505.html

    toluknem rendeltem meg de nekem eddig a brit szallitok korrektnek
    bizonyultak.
    udv.
    tibi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails