Nagyon sok újat úgy érzem, már nem tudok „felfedezni” a
pizza sütéssel kapcsolatban.
Mind az olasz típusú, mind az amerikai típusú pizza
tésztám kiváló, úgyhogy leginkább az alakzat tekintetében illetve a feltétek
variálásában igyekszem kibontakozni, hogy legyen mindig új a nap alatt. Szinte
minden pizza bejegyzésemnél kihangsúlyozom, hogy a pizza sütés kiváló alkalom
arra, hogy mindenfélével megrakjuk a pizza tésztát, ugyanakkor az íz és szín
összhang nem elhanyagolható.
Ez most egy prémium pizza, ilyen pizzát ritkán sütök ad hoc,
hiszen azért nálam sincsen minden nap elfekvőben egy Serrano sonka, Manchego
sajt és friss rukola.
A Kiskifliben, amikor a vendégek megkérdezték, hogy milyen
sonkát, sajtot és zöldséget ajánlok egy szendvicsbe, illetve melyik feltét
melyikkel passzol, arról beszéltem, hogy egyes térségek alapanyagai miért
passzolnak jól egymáshoz.
Történetesen itt a Pármai és a Serrano sonka illetve a
Parmigiano Reggiano (vagy még inkább a Pecorino Romano) és a Manchego sajt. Szerintem
a sonkákban és sajtokban is kiérzik egy térség és egy nemzet temperamentuma. A
sok hasonlóság mellett a spanyolok még temperamentumosabbak, szenvedélyesebbek,
erőszakosabbak. A Serrano sonka még színében is sokkal markánsabb.
A mediterrán térségekben sokkal inkább megőrizték
gasztronómiájuk tradícióit, így itt nem sznobizmus, hanem alapértelmezett, hogy
a megfelelő sonkához a megfelelő sajtot párosítják, illetve nem kérdéses, hogy
egy-egy sajt, vagy sonka miért nemesebb, ha érettebb. Egyszerűen évszázadok óta
ebben nőnek fel akár a városokban, akár a vidéken. Irigylésre méltó. Örömmel
tölt el, hogy már a 10 éves kisfiam is érzi a különbséget, neki például a
Pármai sonka a kedvence, míg a férjemnek a Serrano. Rebeka lányommal pedig
mindig hangulatunk és az ételféleség szerint döntünk, hogy melyiket választjuk,
mindkettő egyformán kedvencünk.
Korábban bemutattam ennek a pizzának az olasz testvérét,
akkor még egy kis aszalt paradicsommal is „fűszereztem” az alapot, ami még
emelt a pizza fényén. Most az aszalt paradicsom kimaradt, de a bejegyzés követői
nyugodtan kiegészíthetik.
Elsősorban a férjem kedvence ez a pizza változat, de
szerencsére mindig három-négyféle pizzát sütök egy alkalomra, így mindig
mindenkinek jut egy-egy szelet a másikéból.
Az elkészítése nagyon egyszerű.
1 adag olasz típusú pizza tészta
3-4 evőkanál házi paradicsomszósz
10-15 dkg mozzarella
2 csipet szárított oregánó
2 csipet szárított oregánó
4 vékony szelet Serrano sonka
Manchego sajtforgács
1 marék rukola
Tipp: 3-4 db aszalt paradicsom apróra összevágva az alapra
és pár csepp spanyol olívaolaj a kész pizza csorgatásához.
Még forrón elrendezzük rajta a Serrano szeleteket, a
Manchego sajtból sajtszeletelővel vagy krumplihámozóval sajtot forgácsolunk rá, majd
megszórjuk a rukolával.
Azonnal tálaljuk.
Nyammm!
VálaszTörlésDe megkóstolnám :-)