Tagadhatatlanul krumpli függő vagyok. Egy vaskos
szakácskönyvet tele tudnék írni krumplis ételekkel.
Megvannak a jól bevált
receptjeim a kedvenc ételekhez, köretekhez, időnként mégis beújítok, amikor
megsuhint egy újabb ötlet szele.
Se én, se a családom nem kedveli a kockára vágott hámozott krumpliból,
sós vízben főtt, majd sok tejjel és kevés vajjal kikevert krumplipürét. Nálunk
az úgynevezett francia krumplipüré a nyerő, héjában főtt – agria – krumpliból,
kevés tejszínnel, sok vajjal, szerecsendióval ízesítve.
Francia
krumplipüré – szerecsendióval vagy friss gyömbérrel, ahogy tetszik
Ebből az alapból, ha jól emlékszem friss gyömbérrel, füstölt
sajttal és cheddar sajttal dúsított pürét is bemutattam már.
Egy nagy kedvenc, rém egyszerű ételt készítettem a napokban
és köreten gondolkodtam mellé. Ekkor jött az ötlet, hogy a húsféle mellé még
több héjas fokhagyma gerezdet szórok és felhasználom a krumplipüréhez.
Egyébként első osztályú sült fokhagyma az alábbiak szerint készíthető:
4 adag krumplipüréhez legalább egy nagy fej fokhagymából
nyert sült fokhagymavelő szükséges.
Gondolatban is érzek ízeket, amikor egy-egy új íz kombináción
jár az eszem, jelen esetben azonnal a parmezán – sült fokhagyma párosítás jött
a nyelvemre.
Így készült ez a krumplipüré ezzel a nagyszerű íz
kombinációval, mely mindenképpen ismétlésre méltó.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 adag francia krumplipüré
1-2 fej fokhagymából nyert sült fokhagymavelő
5 dkg reszelt parmezán
1-2 vékonyra szelt zöldhagymaszár a szóráshoz
Nézegetek, néha olvasok is :-)
VálaszTörlés