Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 30., csütörtök

Gombakrémleves - a legfinomabb




Évekig csiszolgattam a receptet. Imádom ezt a gombakrémlevest, másképpen már nem is készítem. Ez most a téli változat, amikor az erdei gomba nem friss formájában van jelen a levesben.

Ha csak barna csiperkéből készülne, akkor nem lenne elég aromás, ha pedig csak erdei gombából, akkor pedig túl mély ízű lenne. Így vegyesen pedig éppen olyan, amilyennek lennie kell.
Nyáron egyharmad friss vargányával vagy vegyes erdei gombával, télen szárított változatukkal, most pedig vargánya porral erősítettem az ízeken.

A jó gomba arányon túlmenően tökéletes gombakrémlevesem lényege a vaj, a póréhagyma és a kakukkfű íz összhangja, illetve az alaplé, ami jelen esetben finom, mély ízű tyúkhúsleves.
Semmilyen plusz sűrítőt nem alkalmazok, hiszen szükségtelen. Így sem liszt, sem keményítő nincs a levesben.

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg barna csiperke (15 dkg szeletelve, a többi finomra vágva)
1 nagy, vagy 2 kisebb póréhagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
5 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 1 evőkanál friss kakukkfű levél)
1 evőkanál vargánya por (vagy 5 dkg szárított vargánya, vagy vegyes erdei gomba)
frissen őrölt Himalája só és zöld bors
5 dl tyúkhúsleves
1 dl tejföl és 2 dl tejszín keveréke
                          
A kakukkfüvet közvetlenül a felforrósított vajba morzsoltam, hogy kioldódjon az aromája. Megdinszteltem benne a póréhagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is. Ezután, hozzáadtam a finomra vágott csiperkét és hagytam, hogy levet eresszen, majd elfője. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a vargánya port és még 1-2 percig dinszteltem.
Keverőtálba tettem és alaposan turmixoltam. Visszatettem a serpenyőbe, felöntöttem a húslevessel majd hozzáadtam a tejföl-tejszín keveréket és felfőztem. 







Ez a leves úgy a legfinomabb, ha újra van melegítve, így érdemes időben elkészíteni, hogy tálalásig kihűljön, és újra tudjuk melegíteni.

Egy másik serpenyőt felforrósítottam és csöppnyi zsiradékon megpirítottam a gombaszeleteket.
Kontaktgrillben tortilla lepényt pirítottam és a leves mellé kínáltam a nem diétázó családtagoknak. J


Tipp: A ropogós tortilla lepényt kenjük meg zöld pesztóval és úgy kínáljuk a leves mellé. Mennyei! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails