Már jó régen készülök sült velős csontot készíteni.
A történet az, hogy nagy steakrajongó vagyok, így gyakran
bújok különleges steakekkel kapcsolatos olvasmányokat. Így találkoztam a sült
velős csonttal, ugyanis a fine dining konyhákban gyakran tálalják libamáj,
tigrisrák és egyéb ínyencségek mellett a steaket például sült velős csonttal.
Kép forrás: boston.com
Másrészt velős csontot nem célszerű nagy mennyiségben a
marhahúslevesben főzni, ugyanis zavarosítja és zsírosítja a húslét. A sült
velős csonttal így két legyet üthetünk egy csapásra J
Hozzávalók 1 adaghoz:
1 egész velős csont (csontvégek nélkül) keresztben kettévágva
(ezt tovább is szeleteltethetjük a hentessel így még könnyebb lesz hozzá férni
a csontvelőhöz és még mutatósabban lehet tálalni)
1 liter víz, 1 evőkanál só (áztatáshoz)
Tálaláshoz:
Maldon sóvirág
fűszerpaprika
frissen őrölt bors
metélő vagy zöldhagyma finomra vágva
házi kenyérből pirítós
1 gerezd fokhagyma
A velős csontot alaposan lemostam majd a sós vízben több
órán át áztattam (minimum 2 óra, maximum egy éjszakán át).
180 C fokra előmelegítettem a sütőt és 30 percre betoltam a
tepsire állított velős csontokat.
Azonnal, frissen őrölt borssal, Maldon sóvirággal és
fűszerpaprikával valamint finomra vágott zöldhagymával megszórva tálaltam.
Mellé pirított házi kenyeret kínáltam, amit alaposan megdörzsöltem friss
fokhagymával.
Csak ajánlani tudom, steak nélkül is! J
Tudom, mindenkinek ez ugrik be, de juszt is :-)
VálaszTörléshttps://www.youtube.com/watch?v=TnEn-P7z_3Y
Nagyon régen nem jutottam már hozzá e finomsághoz - a fokhagymás pirítós meg még dobhat is rajta. (Mi sima , friss pirítóssal ettük hajdan.)
Igen! :) ..." a zsemlye ilyesmihez nem alkalmas" ... :)
TörlésGyerekkoromban mi is sima pirítóssal ettük, de újabban győz a fokhagymás! :)