A hétvégén a házi készítésű nutellám túrta ki a palacsinta töltelékéből, a túrós csusza pedig sajnos nem kedvence a gyerekeimnek. Ekkor nyilallt belém, hogy láttam már itt-ott csodaszép túrós pogácsákat.
Átolvastam pár igazán jó receptet (Gabojszánál és Mohánál) több is Ízbolygó túrós pogácsa receptjére utalt. Mivel nem készültem előre a pogácsára, fogtam és átírtam a készleteimre a szerzett ismereteket.
Szerencsére otthon vagyok a pogácsa és kelt tészták összeállításában, így nem jelent gondot, hogy összeállítsak egy újabb, jó tésztát. A leveles pogácsáim alaptésztáját is magam kísérleteztem ki, érdemes bepillantani a receptek közé, mert igazán egyedi ízesítésekben is megsütöttem már.
Bevásárlás előtti készleteim nem kényeztettek el, mégis olyan csodás tésztát sikerült összehoznom belőle, ami nem csak a műveletek során viselkedett jól, hanem akkor is, amikor forrón kivettem a sütőből a friss pogácsákat.
Amikor itthoni fogyasztásra sütök pogácsát, ritkán készítek nagy mennyiséget. Igaz, energia befektetésben jobban megérné, de nem sarkallom túlfogyasztásra a családot. Illetve a három-négynapos pogácsa bármilyen jó is a tészta, csak újramelegítve jó, ahhoz meg ott van a töltött káposzta. :)
Rendezvényekre, összejövetelekre sütöttem már 200 pogácsát is, nem is egyszer, úgyhogy nem fog ki rajtam a nagyobb mennyiség sem.
Természetesen az alábbi mennyiséget meg lehet duplázni, ez esetben egy egész hadsereg is jóllakik belőle! :)
A libazsírtól nem kell idegenkedni, ugyanis az élettani hatásai vetekszenek az olívaolajjal. Érdemes mondjuk itt utána nézni. Így, nemhogy "veszítettem", inkább "nyertem", hogy a vajat ez esetben libazsírra cseréltem. Szívesen használom a libazsírt kelt tésztákhoz, melyek megengedik ezt a cserét. A liszt "terhére" szívesen adtam több túrót a tésztához, a szűz kéz szerencséje is részben, hogy éppen jól eltaláltam az arányokat.
Hozzávalók 50-60 db/2 tepsi közepes méretű pogácsához:
30 dkg finomliszt
30 dkg tehéntúró
12 dkg éppen csak megolvasztott libazsír (15 dkg vajjal helyettesíthető)
1 tojás
1,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál só
A hajtogatáshoz/kenéshez kb. 1 dl alaposan kikevert zsíros tejföl
A pogácsák tetejének kenéséhez a fagyasztóból vettem elő egy tojásfehérjét (természetesen felengedtem), de elhabart egész tojással, vagy egy teáskanálnyi tejjel elkevert tojássárgájával is lehet kenni.
Az élesztőt langyos tejben a porcukorral megfuttattam. A túrót villával átnyomkodtam a lisztet átszitáltam és elkevertem a sóval. A hozzávalókból kellemesen rugalmas tésztát kaptam, könnyedén megdagasztottam. Lefedve 30 percre betettem a hűtőbe.
Nagyon kellemes állagú volt a tésztám, könnyű, bársonyos, enyhén lágy. Gazdagon lisztezett deszkán kinyújtottam 2 cm magasra és ecsettel vékonyan megkentem tejföllel.
Meghajtottam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Rögtön kinyújtottam még egyszer, megkentem, meghajtottam.
(Az, hogy kétszer is meghajtogattam a tésztát és lekentem, körülbelül 5 percet vett igénybe, nem többet. Én szívesen meghajtom többször is a pogácsa és kenyértésztát, ugyanis szerintem ez a habkönnyű belső titka. Csodás kenyereket és pogácsákat sütök így. Nem csak külcsínre, de belbecsre is.)
Kinyújtottam újra, olyan 2-3 cm magasra és 4 cm-es szaggatóval kiszaggattam. A lehulló tésztát összegyúrtam, kinyújtottam, kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket, aránylag sűrűn, mert nem olvastam róla, hogy nagyon megnőne a pogácsa.
Mire az összes pogácsát kiszaggattam, akkorra kezdtem lekenni az első tepsi pogácsát az enyhén felvert tojásfehérjével. Nem siettem, hadd keljen, de külön nem kelesztettem.
Mohánál olyan jól néztek ki a vegyesen szórt pogácsák, hogy én is előszedtem minden ilyesmit, amim csak volt. Mákot, tökmagot, szezámmagot és finomra reszeltem – gouda -sajtot. Legutóbb az omlós, sajtos rudakat is vegyesen szórtam, a pogácsákat és kenyereket is szeretem a változatos szórással feldobni.
Vegyesen megszórtam a pogácsákat és betoltam a forró sütőbe.
Az első adagot 20 percig, a második adagot 18 percig sütöttem.
Csinos, mutatós, ropogós, belül pedig habkönnyű, puha, leveles pogácsákat sütöttem!
Még ugyancsak leveles lett, mert amit a tészta széléről szaggattam, azok rendesen el is másztak! Imádom az eldőlős, „öntörvényű” pogácsákat! :)
Vigyázat! Rettenetesen eteti magát!
uhhh kérem szépen ez valami eszméletlen guszta!!!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek a pogácsáid! Ezt a receptet már én is elkészítettem, nagyon jó recept, szerintem is isteni pogit lehet így sütni.
VálaszTörlésNagyon kívánatosak! :) Megkóstolnám szívesen...
VálaszTörlésHúha, fele-fele arányban a cuccos? Ez igen! A jóból sosem elég:)
VálaszTörlésKöszönöm Lányok az elismerő szavakat, tényleg jó kis túrós pogit sütöttem! :) Annyira egyszerű ez a recept, hogy magam sem hittem, hogy ilyen nagyszerű pogácsa sül majd belőle.
VálaszTörlésIgen, a fele túró, fele liszt szerintem ideális arány! :))
Nem vagyok egy konyhatünder de ez a pogi nagyon jól sikerült.Nagyon könnyű elkésziteni.Isteni!
VálaszTörlésSzia, böngésztem a recepteket a neten, és a tiéd levett a lábamról, ez a tejfölös hajtogatás remek ötlet:)) tészta begyúrva, reggel sütöm, remélem, ízlik majd a családnak.
VálaszTörlésKöszi szépen!:)
Ezt is megsütötem. Aprított medvehagymát kevertem a tejfölbe és hajtogatás előtt azzal kentem meg a tésztát. Kecsketúrót és joghurtot haszn@ltam. Csodás lett! Köszönet a blogért!
VálaszTörlésCsodásak a pogácsák örülök, hogy zsírral csináltad,mert a kacsa-libazsír a legkönnyebben emészthető.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet nagyon jól sikerült .
Törlés