![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaCPfMIqpvgMFUSXyjFTv6tlQ_pLkfa14Ayyuec1YvXAq40zK-6gPveBhY2DRz681xPgP1fg8o391pTBW1wpVov4QazWsMDSRgbpmiIbvfRV3w8bMLPSDugOLpx9olCtkQ9wjDJB8chj2h/s400/Farsang+Ny%25C3%25A1r%25C3%25A1dremete+017.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6RPGi8nHFEiKRAV3FCCBA_vMpS-DboflGa0SYLFr_T2GTnwAztYQmOkBSeHSzFFD0PNf-tdenQ8I1tZ-y2YKka8f7YYzf20p81i4jP1Aq0EYYclbtRaI4JK13SO8L64I6AFg8uVpCPS6M/s400/Farsang+Ny%25C3%25A1r%25C3%25A1dremete+018.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnRlBVVJB2iQJxHqCUnEvLlOkg-kZe7R18OgXnLYHxm7LF3w7Ec3sEGMjiX4njNu5yRifvmCXlhlsyk8P8Nqs60WYC9XyrllGB6prWY3Vov7Lxf4JHtvXy7dqA5OXIs4OpZsMb-xBAttgr/s400/Farsang+Ny%25C3%25A1r%25C3%25A1dremete+021.jpg)
Biztos vagyok abban, hogy ekkora mennyiségű pogácsát csakis lakodalomba vagy rendezvényre készít bárki. Mindenképpen meg akarok emlékezni erről a pogácsáról egyrészt a mennyiség miatt, másrészt mert ezzel az ízesítéssel sem készítettem még.
Hozzávalók:
150 dkg átszitált finomliszt
9 dkg élesztő
3 dl langyos tej
3 tk porcukor
9 tk só
9 dl zsíros tejföl
6 tojássárgája
30 dkg vaj
90 dkg finomra reszelt sajtkeverék (Pannónia, nagylyukú, Karaván)
a hajtogatáshoz 15 dkg olvasztott vaj
a kenéshez 2 tojássárgája és egy evőkanál tejszín a kenéshez
30 dkg durvára reszelt sajtkeverék a szóráshoz
Fontos szabály, hogy legyen minden alapanyag szobahőmérsékletű, ne legyen hideg. Az élesztőt a langyos tejben elkeverem a porcukorral, és habosra futtatom. Először csak összegyúrom a hozzávalókat, majd 10 perc múlva dagasztom meg. Alaposan, 5-10 percig dagasztom, amíg szép hólyagos lesz.
A kelesztés alatt (és a hajtogatások között) konyharuhával letakarva huzatmentes helyen tartom. A legjobb betenni az üzemen kívüli sütőbe.
Az első kelesztés kb. 50 perc,a hajtogatások között 20-30 perc teljen el. Összesen háromszor hajtom meg, szigorúan ugyanabban a sorrendben és irányban (én mindig fentről le, utána lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogatok, így sohasem felejtem el. :)
Technikájában az a lényege a pogácsának, hogy a hajtogatáskor megkenem rendesen olvasztott vajjal a tészta felületet (széles szilikon ecset nagyon jó, mert nem bántja a puha tésztát) és eloszlatom rajta az aktuális hajtogatáshoz szánt sajtkeveréket.
Mindig nagyon kíméletesen nyújtom a tésztát (lisztezett deszkán), az első hajtogatásnál 1-1,5 cm magasra, a másodiknál 2 cm magasra, különös tekintettel az utolsó nyújtásra kb. 3 cm magasra, mielőtt kiszaggatom.
Az utolsó nyújtást követően bevagdosom rácsosra a tészta felületét és kiszaggatom. 5 cm-es szaggató szerintem ideális. A szaggatáskor leeső tésztát nem érdemes összegyúrni, én finoman, rózsa alakban összeillesztem a leeső tésztadarabokat és kis pogácsákat formálok belőle. Így hasonlóan, szépen megsül, mint, amit szaggatóval szaggatunk.
A kiszaggatott pogácsákat megkenem kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával és megszórom a durvára reszelt sajttal. Vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a pogácsákat megfelelő távolságra egymástól. 20 pogácsa/ tepsi ideális.
A szaggatás utáni utolsó kelesztés is körülbelül félóra legyen. Nem kell neki meleg, nem szükséges gyorsítani a folyamaton, szobahőmérséklet és huzatmentes hely elégséges.
Forró levegőn, 200 C fokra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütöm, de a második tepsinél van, hogy 190 C fokra mérsékelem a hőt, ha gyorsan pirul.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivOytGZGXxAjhneQrCpb6rT_BV8PXZx8EuM0kH7yLHg_NBoEhMjpJMF7M-M6XgKhh0qWNaBI6xwdjexkQ72QleGsAF8l3qQjgqE0I4c4Ky45xo88lP1bbRE_lgKj3DqxNS7WH48QkpcPpJ/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+106.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk8FJsKGpBiWsJKDhnSzAAaZY0J8sLsyEJTih5v-2-MGVxg4iL-TcyJ7JyxAJgyiOEfVaGh8MRWwrHLcoOVx5lRBo2pUanI5rC_kgmGr9HO3qiiCg5zPB8mnNvcvubpiCQ4dCpmvm8ogwO/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+110.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrQJuvWDUHayD9Eo0mVBekimwhByHIvv9tw0EANA61JVURzO3clTamBAwwQmziErRVjUursCinyn2HF3eexRucgpiUkNTDOK-EzQTDFyiEdaf2YSaDa5nuHemu5JhrYLUlYdSr-bWzZJrJ/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+112.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSULBlFGk7bp3ovzZ_5dR916Xk9K2871kfq7TNGGnrNfZdU41Ark2XM1nUKZAIDW3xaWGxEnzuzrqZGVqaEIOydGq8aTT2zfFUisAkdkZs36Wxddazz88ga5PX2_Xj8KFjhtaxiY6y9YFz/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+117.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl8uZjax7BbP-0R-9w_Ibh5yw8ayTKMMd1lTARtvpUU_jjvm5P1Mc2-Utcu9O9nIpkFhaJhnvMptc1_XFcyul8pEnBphw9Rh5rLv-GMBcwDoa_LB2ngw96F6e3tAx4syTuolZwH9rnTQLs/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+118.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibLcd8KS29HkRdVuhKiowZKBK361cTAR6AaRL4_y4hoyJMFhv8gq5He-H1-P9i3VqvouyQnmLcd0Ry35IZ8M8rfNDca38VbqChSqDRDpvOJ6wuvxd0_lXB1b9NAekaxuDxhfLKW8qWVWR8/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+120.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjfTBCk9t4aQneWxXSznN1SJ5WEre21rO51pfCemRx2km3iCYtApHf-XynoaECGliqnz8eqizNOCLKU5wqAGOoQpWW_DBmqm7dYT5a2aHxThaXw7b-Z0darORGhwVs0FlEsF5aHnSqfp9S/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+123.jpg)
Érdemes úgy időzíteni, hogy azonnal tálalásra kerüljön, mert melegen a legfinomabb! Megfelelően tárolva két napig friss marad. Ezt követően átmelegítve is újra élvezhető állapotba hozható.
A fenti mennyiségű pogácsát három darabban hajtogattam, 12 tepsire való sült ki belőle.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKZ_d11RggURxsA0o4NPq3vAc2vIN9X9d71uuSmr57MPTf8bmu9YR8DyCrw5_Uth7HWEwcixHfTL4cbUnQKPk_FJylOyAC0661mQdDVA1JLuu0IoQpAKR2qCq8l0kKLTC2BnIPsjaKvlMn/s400/%25C3%2589telek+m%25C3%25A1rcius+4.+131.jpg)
Számtalan ízesítéssel készítettem már az alaprecept szerinti pogácsát, érdemes ezek receptjeibe is belenézni itt: http://www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/search/label/leveles%20pogácsák
Irdatlan mennyiség!Nagyon szépek lettek!:-)Gondolom mindenkinek nagyon ízlett!
VálaszTörlésAzt hiszem ez nálunk nyerő lesz.Ennyi sajttal biztosan.
VálaszTörlésTyűha! Ügyes vagy, nagyon szépek.
VálaszTörlésEz bizony nem kevés, ügyes vagy!
VálaszTörlésA pogik pedig nagyon jól sikerültek:-)
Szépek!
VálaszTörlésA pogácsáid gyönyörűek és, ha csak feleannyira finomak, mint ahogy kinéznek ...
VálaszTörlésÉn mindennek a harmadát vettem és mivel nem volt itthon sem pannónia-, sem karaván-, sem nagylyukú sajt, azokat mással pótoltam ( ami éppen volt itthon trappista, gouda, kéksajt).
Nem régen találtam rá a blogodra és amit kipróbáltam (kenyér, kifli és amerikai hamburger zsemle) az mind nagyon finom volt.
Azt még elfelejtettem az előbb, hogy bár a szépség számomra is fontos, de igyekszem kevés hulladékkal dolgozni, ezért én a pogácsákat simán késsel négyzet alakúra vágom.
Törlés