Nagyon szeretem a raguleveseket, mert selymesek, lágyak, illatosak, hízelkedőek. Nálam mindig savanykásak. A gyors toroskáposztánál félre tettem a malachúsból 35 dkg színhúst. Kihagyhatatlan alkalom volt ez a csodás malac darabka négy tányér finom raguleveshez.
A malacsült alól nyert zsiradékban egy fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztottam, a húskockákat előpörköltem, míg a hús kifehéredett. Sóztam, borsoztam, két gerezd áttört fokhagymát hozzáadtam és annyi vízzel, mely éppen ellepte a húst porhanyósra pároltam. Éreztem a fazékból felcsapó illatfelhőben a kakukkfű és a rozmaring illatát a pecsenyezsírtól.
20 dkg apró kockára vágott vegyes zöldséget (répa, gyökér, zeller) és egy kockára vágott krumplit adtam hozzá, együtt pörköltem a hússal néhány percig. Adtam hozzá egy kevés vizet és roppanósra pároltam benne a zöldségeket. Ismét csaknem zsírjára pirítottam, hozzáadtam 15 dkg nagyobb darabokra vágott barna csiperkegombát és egy-két percig pörköltem az alapban. Ez után kivettem a krumpli darabokat az alapból és villával alaposan összetörtem.
Hozzáadtam 20 dkg zsenge zöldborsót és egy cikk citromot, majd felöntöttem 1,2 dl vízzel. A különböző zöldségek hozzáadásakor az alapot mindig utána ízesítettem, most egy teáskanál szárított, morzsolt tárkonnyal is megfűszereztem. Micsoda illata van a morzsolt tárkonynak! Nem hiába az egyik kedvenc fűszerem.
Néhány percig főztem már csak a levest, amíg a zsenge borsó megpuhult. 2 dl tejföl és 1 dl tejszínt az összetört krumplival alaposan elkevertem és a levest ezzel habartam be.
A citromkarikát kivettem belőle és néhány csepp friss citromlével még egy kicsit pikánsabbá tettem az ízét.
A citromkarikát kivettem belőle és néhány csepp friss citromlével még egy kicsit pikánsabbá tettem az ízét.
Nem kellett sokat kínálni a levest, finom is volt, nem is volt sok. Jó étvággyal megettük mindet.
Jelentkezem udvari főkostolónak. Vagy konyhainak - tél lévén :-D
VálaszTörlésLekéstél, Mormogi, én már réges-rég jelentkeztem.
VálaszTörlésCsak sajnos én sem kaptam meg az állást...
Bea, Mormogi Papa: Már hónapok óta kóstolgattok!
VálaszTörlés:)))
Próbálok egyre szemléletesebb lenni, ezek szerint még mindig igyekeznem kell!
:D
Nevamesz, Neked egyre valóságosabbnak kell lenned. Továbbá bármikor elérhetőnek :)
VálaszTörlésBea: Most végeztem a "munkával", itt ülök a gép előtt, már azt hittem mindenki alszik csak én nem...de már nekem is mennem kell, mert holnap is csak nap lesz!
VálaszTörlés:)
A "körülményekhez képest" nyugodt éjszakát kívánok Neked (is)! Holnap találkozunk!
:)
Szép álmokat, még maradok egy kicsit, vigyázok rátok :)
VálaszTörlésHmmmmm... mikor ezt olvastam:
VálaszTörlés"Már hónapok óta kóstolgattok!" - biz'István megijedtem :-)))
Igazad vagyon: virtualice és fénypostaice - de in vero jobban esne. Csak olyan messzire ne lenne :-(
Rád is vigyázok Mormogi. De most már jobb lenne, ha aludni mennél, holnap korán lesz. Vagy már ma.
VálaszTörlésSzép álmokat!
Na jó...
VálaszTörlésde elébb egy kis...
http://trailers.apple.com/trailers/touchstone/gnomeoandjuliet/
:-)
Mormogi Papa: Én nem fogalmazhatok furfangosan?
VálaszTörlés:)))
Csak azonosultam az ételeimmmel, mely nem ritkán fordul elő velem! :)
De jó, hogy még összefutottunk! Kár, hogy mostanában kevesebbet, és ilyen későn...:(
Sajnos ilyen az élet! (Ha képes lennék fél kettőkor felidézni, hogyan kell írni, akkor nem fordítottam volna magyarra! :)
Szép álmokat!
Bea: Köszönöm, hogy vigyázol az álmunkra. Holnap jó tett helyében jót várj!
:)
Furfangos Frigyes ?
VálaszTörlésPedig máma Balázsnak naptya vagyon,
Találjon is rűjuk hír, szerencse, vagyon…
(Mint mondani szokás.)
Nevamesz, egész nap vártam a jót... :)
VálaszTörlésBea: Nem vagy egyedül!
VálaszTörlés:-)
Már úgy értem, hogy Tőled. Hát nem Te ígérted tegnap, hogy jó tett helyébe jót várhatok ma (Tőled)... ?! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEgyre többször főzök utánad. Most éppen ezt a levest. Élvezem a leírásaidat és kimondottan tetszenek a fotók. Csak így tovább!
Remélem még számtalan jónapot szerzel nekem (is).
Ps.: A két fej fokhagymát sokallottam, de biztosan úgy is mesés.
Oleg Kosevoj: Örülök, hogy a szád íze szerint főzök, és tetszenek a fotóim, leírásaim is. Köszönöm, hogy tollat is ragadtál, és leírtad nekem! :)
VálaszTörlésPermanensen tévesztem a fokhagymánál a fej-gerezd összefüggést, köszönöm, hogy szóltál, már javítottam is!
:)))