Előre bocsátom, hogy nem ez a sztenderd tonhalsaláta itthon.
A sztenderd tonhalsaláta egyszerű receptjét Thaiföldről,
mégpedig Samui szigetén a Golden Sands hotel éttermének kínálatából
honosítottam, és szinte mindig ugyanúgy készítem.
Jégsaláta, paradicsom, édes hagyma, főtt tojás, olajos
tonhaltörzs darabok, melyet hol retek, hol zöldpaprika darabokkal szoktam
kiegészíteni. Egyszerű, nagyszerű.
Többször nyaraltunk már ebben a szállodában, a déli hőségben
mindig csak egy Tom Yam Goong levesre vagy egy ilyen tonhalsalátára neveztünk
be az étteremben.
A tonhalkrémet sem szoktam túlbonyolítani, abba az édes
hagymán kívül fokhagyma és kapribogyó is kerül, egy kis krémesítő anyag
mellett, ami vagy tejföl, vagy mascarpone:
Karcsúsítás
élvezettel – finom tonhalpástétom vajretek szeleteken tálalva
„Piros”, csípős
pizza az uraknak, tonhalas, „bézs-lila” pizza a hölgyeknek
Ez most egy rendhagyó tonhalsaláta, de biztosan nem utoljára
került a tányéromra. Maradék zöldségeket használtam hozzá, rukolát és háromféle
színű kaliforniai paprikát, és most a hagymát el is hagytam. Női megérzés volt,
és nem bántam meg.
Tanyasi tojást főztem keményre, szeletelővel 6 cikkre
szeltem. A Szega Foods receptversenyre készült ételeim kellékeiből volt a
maradék rukola, a kaliforniai paprika és még egy adag bazsalikomos vinaigrette:
Mediterrán
csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével – a Szega
Foods kreatív receptversenyre
Komótosan rozéra
sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével,
vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre
Omlós
borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon – a Szega
Foods kreatív receptversenyre
Mélytányérba rukolát halmoztam, megszórtam a színes paprika
darabokkal, meglocsoltam a bazsalikomos vinaigrettel. Elhelyezetem rajta a
tojás cikkeket és a tonhaltörzs kupacokat, meglocsoltam a tonhal visszamaradt
olajával, majd megszórtam kapribogyóval. Frissen őrölt borssal meg lehet
szórni, de ez ízlés kérdése.
Mit mondjak? Nagyon, de nagyon finom, egyszerű, és nagyszerű
maradékhasznosító saláta volt.
Hozzávalók 1 adaghoz:
4 dkg rukola
¼ cikk sárga, piros, zöld kaliforniai paprika
1 evőkanál bazsalikomos vinaigrette
1 db főtt tojás
1 kis doboz (8 dkg) Rio mare tonhaltörzs növényi olajban
10 darab kapribogyó
Nem tudom eldönteni, hogy miért irigyellek jobban, azért, mert az általam igen kedvelt tonhalat készítetted el a minap ebben a remek salátában, vagy azért, mert Thaiföldön ettél ilyet...:)
VálaszTörlésNagyon szeretem a tonhalat és így salátának kimondottan imádom. Thaiföld meg, hát tudod? :D
VálaszTörlés