Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 27., kedd

Finom tonhalpástétom vajretek szeleteken tálalva - karcsúsítás élvezettel



Ez egy habkönnyű fogás, csak, hogy megnyugtassam a kedélyeket, hogy nem csak sülteket eszem, a szelektív étrend – diéta – alkalmával.
Én úgy hiszem, ezt a tonhalpástétomot azok is nyugodtan megkóstolhatják, akik kevésbé preferálják a halételeket. Nincs benne semmi extra, csak szerintem nem a karakteres hal íz a legfőbb erénye, sokkal inkább egy rettentően finom, könnyű pástétom, amit mindössze néhány szelet vajretek társaságában is élvezetes elfogyasztani.
A lányommal pillanatok alatt felfaljuk, amikor keverek egy adagot belőle. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy salátaágyon és pizza feltétként is megállja a helyét, úgyhogy, a nem szelektív étkezést gyakorló családtagoknak pizzát is készíthetünk vele.

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 kis doboz (80 g) tonhaltörzs növényi olajban villával összetörve és friss citromlével megcsorgatva
3 keményre főzött tojás finomra reszelve
2 evőkanál tejföl (vagy mascarpone)
1 kis fej lilahagyma apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
10-15 darab kapribogyó apróra összevágva
1 evőkanál összevágott snidling
só, frissen őrölt (zöld)bors

Érdemes sós lében eltett kapribogyót tartani otthon. Remek ízesítője számtalan mártásnak, pástétomnak. Elég sokáig eltartható felbontva is, ha hűtőben tároljuk, elég egy kisebb üveggel beszerezni és az hosszabb időszakra is kitart. A kapribogyó íze nem fajsúlyos a pástétomban, mégis a pástétom sokkalta ízletesebb lesz tőle. Jómagam még körözöttbe is teszek.
Citromos, babéros tejszínes mártásba pedig egyszerűen szenzációs.

A fenti hozzávalókat alaposan elkevertem és behűtöttem. 




Nyomózsákba töltöttem és közepesen vastagra szelt vajretek szeletekre halmoztam, és apró petrezselyemrügyekkel szórtam meg.
A friss roppanós vajretek zseniális kísérője ennek a könnyű és ízletes pástétomnak.



Karcsúsítás élvezettel rovatom receptjeit itt gyűjtöm.

15 megjegyzés:

  1. NAGYON GUSZTA ! CSAK GRATULÁLNI TUDOK HOZZÁ.

    VálaszTörlés
  2. Kiprobalando! :)
    Nezz be hozzank kedves Alexa, var rad egy dij ott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Jártam már nálatok és hamarosan "intézkedem"! :))

      Törlés
  3. A fehér krémes cucc tejföl?Mondjuk nekem light Philadelphia sajt?Nálunk nincs tejföl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, a tejföl kimaradt a receptből! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet! :) Javítom!
      Lehet Philadelphia is, vagy akár mascarpone. Gyakran helyettesítem meleg ételekben vagy töltelékben is a tejszínt vagy a tejfölt mascarponéval. Amelyik neked a szimpatikusabb! :)

      Törlés
    2. A mascarpone nekem nagyon zsíros azt hiszem marad a másik.:))

      Törlés
    3. A tejtermékek "minőségét" részben a zsírtartalom határozza meg. Minél soványabb egy tejtermék, annál kevésbé értékes.
      A mascarponéból lényegesen kisebb mennyiség is elégséges ahhoz, hogy lazítsa, krémesítse a pástétomot. Elsősorban nem ízfokozó tényező a tejföl vagy a mascarpone egy pástétomban (bármilyen pástétomról beszélünk) hanem a kenhetőséget, a lazítást végezzük el vele. Ahogyan a töltött tojás töltelékébe mindig kell egy kis vaj, hogy az állaga jó legyen. Mindössze ez a vaj létjogosultsága a töltelékben.

      Jómagam is szívesen használok Philadelphiát, ha nincs más, mert ez az egyik legjobb ízű és minőségű sajtkészítmény, de ettől még nem sajt, hanem egy sajt hozzáadásával készült szendvicskrém, ami ízesítve is van. Így a pástétom ízét is befolyásolja, ami nem biztos, hogy előnyére változtatja.
      Ezt csak azért írtam le, mert minél egyszerűbb megoldást és minél kevesebb félkész terméket használunk, annál eredetibb ízekhez és egyszerűbb megoldásokhoz jutunk.
      Nekem vesszőparipám az, hogy kiváltsam a félkész és kész termékeket, így megbocsátható, ha kardoskodom az egészen egyszerű és "természetes" megoldások mellett! :)

      Egyébként a créme fraiche is nagyszerű volna erre a célra, külföldön éppúgy kapható, mint a joghurt vagy a tejszín. Nálunk is lehetett kapni egy időben, de mostanában nem látom. Ez egy tejföl és tejszín közötti tejtermék, ami helyettesíteni tudja mindkettőt egyszerre.
      Én éppen tejszín és tejföl keverékével szoktam előállítani, mióta nem kapok.
      Valószínűleg nem ismerték az emberek és nem fogyott olyan mértékben, hogy forgalmazzák. Én ettől nagyon bánatos voltam ...

      Törlés
  4. Hihetetlen, de nagyon megkívántam :D A kapribogyót nem szeretem, így már csak vajretket kell beszereznem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magában én sem szeretem a kapribogyót! :D

      Szívesen alávetnélek egy kísérletnek. Elkészíteném a pástétomot kapribogyóval is és nélküle. Nem mondanám meg, hogy az egyik kapribogyóval készült. Megkóstolnád és 100%-ra biztos vagyok abban, hogy a kaprisat választanád és azt mondanád: nem is tudom miért, de ez egy kicsit még finomabb mint a másik ... :))

      Törlés
  5. Teljes mértékben elképzelhető, lehet, hogy csak a tudat zavarna, hogy van benne és ha nem tudok róla, akkor a kapribogyósra szavaznék :D Gondolom, salátákban azért kevésbé intenzív és elfogadhatóbb az íze! Teszek egy kísérletet :)

    VálaszTörlés
  6. Párom és én imádjuk a tonhalat (gyermekeink nem mennének át a szomszédba érte:)), ezért nagyon örülök ennek a receptnek, feltétlenük elkápráztatom életem értelmét vele...

    VálaszTörlés
  7. A tejtermékes eszmefuttatás teljes értékű info, nem beszélve a természetes megoldásokról! Vicces, én tegnap fedeztem fel magamnak a tejföl és tejszín keverékét, finomabb állag és íz elérése volt a cél. Visszasírom a házi tejfelt, a bolti annyira más, és tegnap úgy érzem, sikerült egy jó megoldást találnom! De nincs semmi új a nap alatt- Te már rég felfedezted és használod :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekként sokszor voltam a Hunyadi piacon édesanyámmal. Emlékszem rá, hogy a tejfölt merőkanállal csurgatták a magunkkal vitt befőttes üvegbe. (A tejes üveget meg visszaváltották a boltban - nem is volt annyi g9öngyöleg a szemétben...)
      A tejföl soha nem volt olyan "pudingos" állagú, mint a mai bolti "tejfölök".
      (Persze ma már kimért tejtermék csak a sajt :-((( hála az előírásoknak. Amik védenek és gúzsba kötnek.)
      A mai gyerekek nem is értik azt a vándormotívum mesét (ma inkább mézzel mesélik, ha ugyan...) mikor a piacon a kópé (Naszreddin Hodzsa pl.) a kivájt kenyerébe kér tejfölt, majd az árát kérdi - és visszaönti.
      Na, ez a junijóba elképzelhetetlen -P

      Törlés
    2. :) Pedig mily szépen felcseperedtünk a kancsóból üvegbe kimért tejen! Minden boltban ilyet lehetett kapni! :) Mi több, jómagam ittam gyermekkoromban nem egyszer frissen fejt langyos teljes tehéntejet! :)
      Nyilvánvaló, hogy a kor haladtával a kettő között vagyon az igazság, én most ennek határait feszegetem! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails