Ismét egy gyors, ínycsiklandó fogás, hogy a nyári melegben
gyorsan túl legyünk az ebéd vagy vacsorakészítésen.
Ahogyan mostanában már megszokhattátok, a szelektív étkezés
szempontjai szerint készítettem ebédet.
Két legyet ütök egy csapásra, a télen felszedett plusz kilók
szépen olvadoznak, a családba pedig régen nem látott mennyiségű zöldséget
sikerül beletömnöm, ezáltal.
Azért időnként beiktatok nekik egy-egy szénhidrát tartalmú
köretet is, hiszen a fejlődő szervezet nagymértékben igényli a szénhidrát
bevitelt, nekik nem „előírás”, hogy főként fehérje dús ételeket egyenek.
Mostanában a kukoricás rizs és az olívaolajjal készült
burgonya krémpüré volt egy-egy wellness fogás extra körete a részükre.
Már említettem, hogy, amennyiben előre elkészítünk egy
nagyobb adag házi fűszerkeveréket, úgy nagyban megkönnyítjük mind az
ételválasztást, mind az elkészítését.
Most a gyros fűszerkeverékem került reflektorfénybe.
Hozzávalók 4 adaghoz:
8 – ujjnyi vastag – szelet tarja
3-4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál gyros fűszerkeverék
só
1 kígyóuborka
12 db koktélparadicsom
2 zöldpaprika
1 nagy fej új lilahagyma
16 szem óriás zöld olívabogyó
20 dkg fetasajt
morzsolt oregánó
olívaolaj
Mivel grillezni készültem a tarját, így 2 evőkanál gyros
fűszerkeveréket elkevertem az olívaolajjal és szilikon ecsettel mindkét oldalán
megkentem a tarja szeleteket. Hűtőben, lefedve pácoltam sütésig.
Közvetlenül sütés előtt sóztam, majd grill programon,
oldalanként 5-7 percig grilleztem a sütőben.
Faszénen még nagyszerűbb!
Most nem kevertem össze előre a görögsalátát, Görögországban
is inkább frissen összeállítva szervírozzák és ez nekem nagyon tetszik.
A zöldségeket és a fetát előre összevágtam, de csak a
tányérokon állítottam össze. Meghintettem csipet morzsolt oregánóval, majd
meglocsoltam pár csepp olívaolajjal.
Egyszerű, nagyszerű ebéd volt!
Holnap kenyeret sütök, illetve egy kellemes, de egyszerű, fúziós,
tapas jellegű ételsor készül a Vidék íze magazin felkérésének eleget téve.
Itt a vargányaszezon, úgyhogy én is beszereztem egy adagot,
hiszen az egyik fő gomba kedvencem. Rendhagyónak számító étel készül majd belőle.
Mindenről beszámolok!
Hetente kétszer is jöhetne :-P
VálaszTörlésNem megy, repül! :)))
TörlésNo, már nyitom is az ablakot…
TörlésEgykori munkahelyemen a laboránsnő időnként görög ihletésű "bulgársalátát" készített. Uborka, paradicsom, hagyma, feta és olívalolaj. Nem annyira a salátáért, mint a levéért folyt a közelharc.
VálaszTörlésMás: a fényképeken nem látok uborkát :-(
:-))
:)) Gyermekkoromban Édesanyám gyakran készített sopszkát - bolgár salátát. A felsorolásodon felül még gyalult káposzta volt benne és nem fetával, hanem juhtúróval "szórta meg". Isteni volt! :)
VálaszTörlésA görög salátám uborkaágyon nyugszik, ha figyelmesen megnézed a képet, akkor a jobb oldalon ki is kandikál a koktélparadicsom alól/mellől. Rétegesen építettem fel a salátát, ezért látszik kevéssé a sok-sok uborka karika, ami nálam fő kedvenc eleme ennek a salátának! :)
A Bolgár Nagykövetség fogadásán (nálunk forgatott filmrészlet kapcsán fogadtak minket) ettem eredeti sopszkát.
TörlésKicsit furcsa volt, mert vagy másképpen készült a juhtúró, vagy mást tettek bele. Furcsa, erős íze volt - pedig a juhtúrót nagyon szeretem.
(De erről már írtam egyszer, úgy rémlik.)
Nos, nem volt rossz, csak erős - és némiképp szokatlan…
:-)