Két hét leforgása alatt kétszer is terítékre került. Tény, a
gyöngytyúkból kivételesen ízletes leves fő akkor is, ha idei gyöngytyúkból
készül, ez esetben még zsengének mondható húsa alkalmas a pirításra, tökéletes
sült készül belőle.
Így vagyok a tyúkhúslevessel is, középkorú jércéből főzöm és
akkor első osztályú sült készül a főtt prémium részekből. Persze ehhez a
mutatványhoz tényleg kukoricán nevelt, kapirgálós szükségeltetik, különben sem
a húslé sem a sült nem ér egy fabatkát sem.
Hasonlóan készítem a gyöngytyúklevest is, mint a
tyúkhúslevest (jércelevest) kicsit több petrezselyem gyökeret és hagymát teszek
hozzá, kevesebb répát és isteni ízt ad neki, ha hozzáadunk néhány szelet friss
(vagy szárított és előtte beáztatott) vargányát. A gyöngytyúk félig meddig
vadnak számít, így az erdők ízét magában rejtő vargánya tökéletes kiegészítője.
1 másfél kilós – idei - gyöngytyúk
2 kisebb sárgarépa
2 kisebb fehérrépa – gyökér
½ fej karalábé
1 cikk zeller
1
közepes póréhagyma fehér része
1
kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
8 szem feketebors
3
szegfűbors (a fokhagymával és a többi borssal teatojásban)
1 csokor zeller és petrezselyemzöld vegyesen
2 szelet vargánya
2
liter hideg víz
1
evőkanál Himalája só (tengeri sóból kevesebb is elég)
A gyöngytyúkot darabjaira szedtem, szemöldökcsipesszel
alaposan megtisztítottam. 2,5 liter hideg vízben tettem fel főni. A májat csak
a zöldséggel együtt szoktam beletenni. Amikor felhabzott leszedtem a habját és
csendesre vettem. Éppen csak gyöngyözzön. Egy szűk evőkanál sót tettem hozzá és
másfél órán át főztem. Én mindig innen számítom a főzési időt.
Amikor nincs már habja, onnantól egy kis tálkába szedem a
zsírját és a tetejét a levesnek, ezt 15 percenként megteszem. Ezt adom ugyanis
a tészta főzővizéhez.
Most leszűrtem és visszamertem, mert a fiatal gyöngytyúk nem
túl zsíros és a lének szüksége van néhány aranyló zsírpöttyre a tetején. J
Leveszöldséget pucoltam, daraboltam: sárgarépát, fehérrépát,
karalábét, zellert, zöldpaprikát, , póréhagymát, a teatojásba fokhagymát,
szegfűborsot, feketeborsot.
Bezöldségeztem a levest és még 1,5 órán át főztem. Levettem
a tűzről, fél órán át pihentettem.
Ujjnyi libazsíron közepesen forró serpenyőben ropogósra
sütöttem a fűszerezett jércerészeket. Papírtörlőre, majd tálalótálba szedtem. Közben
elkészítettem a francia krumplipürét, tálalásig melegen tartottam.
Csigatésztát főztem, leszűrtem, erre karikáztam a répát, a
fürjtojás következett, majd az aprólékok, végül rámertem a tűzforró levest.
A sültet francia krumplipürével tálaltam.
A maradék főtt vagy sült gyöngytyúkmellből pedig első osztályú hússalátát készíthetünk:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése